DISPUTE… Folosirea cenușii de lemn în grădină naște controverse în rândul grădinarilor. În timp ce unii suțin că este bună și foarte bună pentru legume sau pomi fructiferi, dacă este folosită primăvara, în soluție, pentru udat plantele la rădăcină, alții susțin că folosirea ei ar putea dăuna grav plantelor. De partea cealaltă, unele voci susțin că, de fapt, cenușa arde locul unde este pusă și că, acolo unde este folosită, nu mai crește nimic. În schimb, este bună pentru a scăpa de melci, limacși și distruge pirul (o plantă dăunătoare – n.r.). Lămuriri în această dispută aduce profesorul – doctor Vasile Stoleru din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași. Acesta vorbește despre beneficiile folosirii cenușii de lemn în grădină.
Este sau nu este bună cenușa de lemn pentru grădină? O întrebare la care încercăm să răspundem cu ajutorul specialiștilor. Și asta pentru că, în jurul folosirii cenușii de lemn în grădină s-au născut diverse controverse. Unii susțin că este de bun augur, alții că, de fapt, dăunează grav plantelor. Cei care spun că cenușa este un îngrășământ natural folositor susțin că aceasta trebuie folosită în timpul plantării culturilor de fructe și fructe de pădure, cenușa este adăugată în găuri sau gropi. De asemenea, poate fi adăugată în sol în timpul săpăturii de primăvară și toamnă. Pentru a o folosi, se prepară o soluție din cenușă pentru a uda plantele sub rădăcină. Semințele de castraveți, roșii și vinete pot fi înmuiate într-o soluție de cenușă înainte de însămânțare. La prepararea soluției se folosește un litru de apă la care se adaugă 2 linguri de cenușă. De asemenea, utilizarea cenușii de lemn în grădină poate fi făcută și în timpul plantării culturilor de fructe și fructe de pădure, cenușa este adăugată în găuri sau gropi. De asemenea, poate fi plantat în sol în timpul săpăturii sale primăvara și toamna. Și se prepară o soluție din cenușă pentru a uda plantele sub rădăcină. Semințele de castraveți, roșii și vinete pot fi înmuiate într-o soluție de cenușă înainte de însămânțare. De asemenea, pentru a proteja legumele, pomii fructiferi și tufele de fructe de pădure de dăunători și boli, se pregătește o soluție de cenușă și săpun. Adăugați 40 de grame de săpun la 10 litri de soluție de cenușă. Iată, așadar câteva ponturi pe care nu le știai.
Ce spun cei care sunt contra folosirii cenușei de lemn în grădină
Cei care susțin că cenușa nu este benefică grădinii spun că este bună doar pentru a scăpa de melci. “Cenușa de lemn nu ajută planta pentru că tot ceea ce ar putea să ajute este ars, transformat în cenușă. O poți folosi pentru dezinfectarea pământului, e bună împotriva limacșilor, distruge pirul ( o buruiană cu frunză subțire) și este foarte bună pentru găini, să se scalde și să scape de păduchi. În plus, cenușa, în cantitate mare, arde locul în care este aruncată și nimic nu mai crește acolo. Pentru plantele de grădină este foarte bună drojdia, în soluție apoasă. Amesteci bine și stropești apoi”, susțin aceștia.
Vasile Stoleru, profesor doctor în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, face lumină în această dispută

ARBITRU… Așa cum era de așteptat, pentru a vedea cine are dreptate în toată această dispută, am apelat la specialiștii din cadrul Universități de Științe ale Vițeii “Ion Ionescu de la Brad” Iași. Acesta ne spune că cenușa nu este decât un mineral și, ca orice mineral, este benefic plantelor din grădina fiecăruia dintre noi. “Singura condiție este ca lemnul tranformat în cenușă să nu fi fost tratat înainte, cum ar fi cel din traversele CFR sau alt fel de material lemnos. Dar, dacă vorbim de cenușa rezultată în urma arderilor lemnului din sobe pentru încălzirea locuințelor, atunci da, este bună pentru grădină. Vorbim aici despre o substanță organică transformată în minerale. Plantele au nevoie de minerale, astfel că cenușa, fie că o împrăștiem pe bucata de teren, fie în amestec cu compostul sau gunoiul de grajd, este benefică. Dar, ca orice îngrășământ, aplicat prea mult într-un singur loc, are acest efect de ardere a plantei”, spune profesor – doctor Vasile Stoleru. Iată că și ce-i mult strică, iar recomandarea profesorului de la Iași este cumpătarea.
Dar daca iti torni cenusa in cap este sanatos?