spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Escrocheriile prin telefon fac în continuare victime

- Advertisement -

TEAPÃ Desi vasluienii au fost avertizati în nenumãrate rânduri sã nu dea curs SMS-urilor primite în care li se aduce la cunostintã cã sunt câstigãtorii unor premii substantiale, nu mai putin de 14 infractiuni de înselãciune au fost sesizate de la începutul anului si pânã în prezent. Au fost si persoane care erau cât pe ce sã cadã în plasa escrocilor, însã au renuntat în ultima clipã. Zilnic astfel de mesaje sunt primite de utilizatorii de telefoane mobile. Douã metode sunt cel mai des folosite: afli cã esti câstigãtorul unui asa-zis concurs ori esti înstiintat de cãtre un fals avocat cã o rudã apropiatã a suferit un accident si are nevoie urgentã de bani.

„Felicitãri radio kiss-fm v-a ales nr dvs câstigãtor al marelui premiu de 5000 euro si o plasmã sony ptr, detalii, vã rugãm contactati operatorii între orele 09-18” (greselile apartin expeditorului n.r.). Exact asa a primit zilele trecute un bârlãdean un SMS pe telefonul mobil. Cunoscând „smecheria”, acesta a vrut sã se amuze si l-a contactat pe cel care a trimis mesajul. „Kiss FM, bunã ziua! Cu ce vã putem ajuta?”. „Pãi, stiti, tocmai am primit un mesaj în care mi se spune cã am câstigat un premiu la dumneavoastrã…”. Celãlalt de la telefon: „Aaaaa, pãi de ce nu spuneti asa?! Felicitãri! O sã avem nevoie de numãrul dumneavoastrã de cont ca sã vã expediem banii, dar dacã nu functioneazã gãsim o altã modalitate sã intrati în posesia premiului”. Evident cã niciodatã varianta numãrului de cont nu functioneazã, asa cã escrocul solicitã o sumã „modicã” de bani (500 lei), pentru a trimite premiul prin postã. „E o sumã micã, domnule! Ati câstigat 5000 de euro, ce vã mai pasã?”, spune acesta. Bârlãdeanul rãspunde: „Pãi, opriti din suma de bani pe care am câstigat-o, nu cred cã e o problemã asta, nu-i asa?”. Rãspuns: „Te bag în…” si întrerupe brusc conversatia.

Sunt cetãteni care chiar au crezut cã a dat norocul peste ei, fãrã sã se gândeascã cã nu au participat la niciun concurs. Acestia au trimis escrocilor sume de bani cuprinse între 500 si 800 lei, iar dupã ce si-au dat seama cã au fost înselati, au reclamat la politie. Prea târziu. În cele mai multe cazuri s-a descoperit cã aceste escrocherii sunt comise de cãtre anumiti infractori, chiar din penitenciar. Ei au un complice în libertate care îi ajutã atunci când trebuie sã ridice banii trimisi. De la începutul anului, în judetul Vaslui au fost sesizate 14 infractiuni de înselãciune, toate în mediul urban. Metodele cele mai des folosite sunt: abonatului i se aduce la cunostintã faptul cã a câstigat un premiu atractiv. Pentru a intra în posesia premiului, câstigãtorul este îndrumat sã formeze un numãr de telefon, de unde i se recomandã depunerea unei sume de bani într-un cont, achitarea unei taxe de curierat sau achiziţionarea mai multor cartele telefonice pentru care trebuie sã comunice codul de reîncãrcare si seria; abonatul primeste un mesaj de la un fals avocat din care rezultã faptul cã o rudã a fost victima unui accident, si este necesar sã se vireze într-un cont o anumitã sumã de bani sau sã încarce mai multe cartele telefonice”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui. Alte moduri de operare folosite de infractori, care se manifestã atât în mediul urban, cât si în mediul rural, sunt cele „prin ademenire” si atribuirea de calitãti false. Si acest tip de infractor este politicos si oferã ceva spre vânzare sau pretinde a fi un reprezentant al unor autoritãti publice, companii de gaze, apã sau electricitate. Face parte din categoria persoanelor convingãtoare si insistente. Poate fi bãrbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apã sau vrea sã se spele pe mâini. Alti infractori oferã produse promotionale sau la un pret redus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.