spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Escrocherie cu o scoala sanitarã în Bârlad!

- Advertisement -

Elevii dau bani dar nu stiu cã diplomele lor nu vor avea nicio valoare!

ANCHETÃ Sute de absolventi, cu sau fãrã bacalaureatul luat, din Bârlad sau împrejurimi, plãtesc anual câte 2100 de lei pentru a urma timp de trei ani cursuri de formare profesionalã în meseria de asistent medical de farmacie sau asistent medical generalist. O scoalã postlicealã cu profil sanitar din Roman sustine cursuri la Casa de Culturã din Bârlad din anul 2010, fãrã ca acest punct de lucru sã fie acreditat de Agentia Românã de Asigurare a Calitãtii în Învãtãmântul Preunivesitar (ARACIP), lucru ce este considerat o ilegalitate. Pentru a „fenta” Ministerul Educatiei, pe actele de absolvire ale acestei scoli eliberate în vederea angajãrii scrie cã elevii au urmat cursurile si au fãcut practica la Roman, unde este sediul central al scolii. ISJ Vaslui spune cã aceastã scoalã nu este în reteaua scolarã din judetul Vaslui si din punctul lor de vedere functioneazã ilegal, fãrã acordul ARACIP. Cei care sperã sã obtinã diplomã de asistent medical de farmacie sau generalist ar fi bine sã deschidã si ochii înainte de a deschide punga, pentru cã în acest moment functionarea acestei scoli în municipiul Bârlad nu este clarã. Scoala din Roman este cercetatã penal la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Tîrgul Neamt din acelasi motiv: functiona ilegal în cadrul unui colegiu din Tîrgu Neamt, fãrã a avea deschis acolo punct de lucru. La Bârlad au punct de lucru, dar nu au avizul ARACIP, deci tot ilegal este.

Scolile postliceale nu se bucurã de acelasi prestigiu ca facultãtile, însã reprezintã o alternativã de continuare a studiilor demnã de luat în seamã, mai ales pentru cei care nu au reusit sã promoveze examenul de bacalaureat. Admiterea este simplã, „cu sau fãrã bac” fiind principiul de admitere în cadrul scolilor organizatoare de cursuri postliceale, care sperã, ca în acest mod, sã aibã mai multi înscrisi. Înscrierile au luat amploare în ultimii doi ani, de când diploma de bacalaureat nu mai este obligatorie pentru înscrierea la postlicealã, si cei mai multi asistenti absolventi se orienteazã spre alte tãri. Sigur cã nu este corect fatã de absolventii care au învãtat si au obtinut diploma de bacalaureat, dar aceasta este realitatea. Unii oameni de afaceri au gãsit o portitã de a se umple de bani, deoarece costurile scolarizãrii sunt suportate de elevi, scoala fiind particularã. Cazul concret la care vom face referire este al Scolii Postliceale Sanitare „Moldova” din Roman, care functioneazã din 2010 la Casa de Culturã din Bârlad, unde are închiriate câteva sãli de clasã, cancelarie, secretariat. Contra sumei de 2100 de lei anual, câteva sute de elevi din Bârlad sau împrejurimi urmeazã cursurile de asistent medical generalist sau asistent farmacie, la Bârlad, repetãm, la Casa de Culturã. Însã prima promotie de asistenti medicali, care au absolvit în 2013, au avut surpriza sã constate cã pe actele de studiu (adeverinta de absolvire) scrie cã „Activitãtile didactice din timpul studiilor s-au desfãsurat la sediul Scolii Postliceale Sanitare „Moldova” din Roman, B-dul Republicii nr. 1-3″. Aceastã minciunã crasã a aprins „beculetele” absolventilor, care stiau foarte bine cã timp de trei ani au mers la cursuri la Bârlad, au efectuat practica în spitalul bârlãdean si nu au cãlcat la Roman decât la examenul de absolvire.

ISJ Vaslui ridicã din umeri

Am contactat conducerea ISJ Vaslui, mai precis pe inspectorul general Gabriela Plãcintã, care ne-a precizat în primã fazã cã nu a auzit de aceastã scoalã, ea nefiind înscrisã în reteaua scolarã din judetul Vaslui pentru a putea fi monitorizatã de ISJ Vaslui. Acum douã zile, în urma discutiei avute cu inspectorul general Plãcintã, la Casa de Culturã a fost trimis un inspector specializat în acreditarea scolilor particulare din învãtãmântul preuniversitar. „Rezultatul controlului a fost cã aceastã scoalã nu are autorizatie de functionare de la ARACIP si pe Bârlad, doar la Roman. Acum, eu mi-am amintit cã astã-varã reprezentantii acestei scoli mi-au solicitat avizul pentru a putea demara procedura de acreditare pe punctul de lucru Bârlad la ARACIP, procedurã care dureazã, si nu mai stiu în ce stadiu sunt. Ei au acreditare de la Ministerul Educatiei, însã doar pentru Roman, nu si pe Bârlad, unde se pare cã au o filialã. Cert este cã documentele depuse la noi sunt pentru un Centru de Înscriere, nu stiam cã fac si cursuri. Oricum nu intrã în atributiile ISJ Vaslui sã facã control, acest lucru este de domeniul ARACIP. Vom monitoriza si noi situatia ca sã vedem în ce stadiu sunt cu autorizarea”, a spus Gabriela Plãcintã. Si totusi, chiar dacã procedura de autorizare dureazã ceva timp (câteva luni oricum), scoala de la Bârlad functioneazã din 2010 si era timp berechet ca sã se acrediteze si punctul de lucru de la Bârlad. Asta este una din marile semnale de alarmã despre Scoala Postlicealã „Moldova” Roman, care este acreditatã de MEC si ARACIP doar pentru orasul Roman. Ca sã nu se „prindã” Ministerul Educatiei cã ei scolarizeazã ilegal elevi prin alte centre decât locul unde ministerul le-a dat acreditarea, pe adeverintele de absolvire si Certificatele de Competentã obtinute în urma examenelor de absolvire se trece cã elevii au învãtat timp de trei ani la… Roman. Oricum este o ilegalitate, iar acest lucru ar putea avea repercusiuni asupra absolventilor care s-ar putea trezi cã au scos peste 6000 de lei din buzunare timp de trei ani si diplomele lor ar putea sã nu fie în regulã.

Cazul Tîrgu Neamt- alt semnal de alarmã!

Acum trei luni, într-un cotidian central a apãrut un articol din care reiese cã de mai bine de trei ani, o scoalã particularã functioneazã, fãrã autorizatie, în Colegiul Tehnic „Ion Creangã”, din Tîrgu Neamt. „Cu toate acestea, unitatea de învãtãmânt- Scoala Postlicealã Sanitarã „Moldova” Roman- a eliberat 55 de diplome de absolvire cu avizul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Neamt si antetul Ministerului Educatiei Nationale (MEN). Scoala a fost acreditatã sã tinã cursuri numai în orasul Roman. Din anul 2010, însã, s-a extins cu „puncte de lucru” în orasele Tîrgu Neamt, Bârlad si Tecuci. Totul a iesit la ivealã dupã ce un profesor din Botosani, Constantin Doru Bãetu, si-a deschis, cu acte în regulã, Scoala Postlicealã Sanitarã „Laureatus”, în Tîrgu Neamt. Pe site-ul MEN nu figura nicio scoalã cu profil sanitar în acel oras”, se mentioneazã în articolul din Evenimentul Zilei. Situatia este aceeasi ca la Bârlad, cu exceptia cã aici existã punct de lucru si o solicitare cãtre Casa de Culturã Bârlad pentru „Centrul de Înscriere” Bârlad. Nu reiese de nicãieri, nici de pe site-ul ARACIP, cã aceastã scoalã postlicealã ar fi autorizatã undeva prin judetul Vaslui, nicidecum la Bârlad! Toate aceste ilegalitãti ridicã mari semne de întrebare privind recunoasterea studiilor fãcute la Bârlad de cãtre Ministerul Educatiei, pentru cã nefiind legale cursurile, în acte apar cã sunt tinute la Roman! Si la Bârlad existã o clasã cu 60 de elevi- anul I, o clasã cu 60 de elevi- anul II si una sau douã clase de anul III. Momentan, în aceastã sãptãmânã elevii sunt în practicã la Spitalul din Bârlad. Reprezentantii Casei de Culturã Bârlad sustin cã toate actele acestei scoli sunt în regulã, în timp ce ISJ Vaslui nu poate sã-i monitorizeze deoarece nu sunt inclusi în reteaua scolarã din judet. Pe undeva, istoria cu Facultatea „Spiru Haret” tinde sã se repete si s-ar putea ca elevii bârlãdeni sã obtinã o diplomã care sã nu aibã nicio valoare si pentru care sã mai dea si bani buni. Ancheta noastrã va continua, asteptând rãspunsurile solicitãrii fãcute cãtre ARACIP privind legalitatea desfãsurãrii cursurilor Scolii Postliceale „Moldova” Roman la Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.