SIMBOLIC „Nu trebuie sã îi plângeti pe eroii care si-au dat viata pentru tarã, ci sã le cinstiti memoria”! Acest îndemn, plin de subîntelesuri, s-a regãsit într-unul dintre discursurile veteranilor huseni, cei care, ieri, de Ziua Sfintei Înãltãri, au demonstrat cã eroii nu trebuie cãutati doar în cãrtile de istorie, ci, adesea, chiar lângã noi, unde îsi trãiesc vremea bãtrânetii, marcati pentru totdeauna de sentimentele grele, dar si înãltãtoare, nãscute pe front.
EROII NOSTRI Cãrunti si cu priviri blajine, cu cateva medalii strãlucioare atârnând pe piept, veteranii din Husi, atâtia câti au mai rãmas, parcã abia asteaptã zilele în care oficialii locali organizeazã evenimente de cinstire a eroilor neamului! Îi vezi întotdeuna pe 9 mai sau de Ziua Ispasului stând în primul rând, lângã preotii care rostesc slujba în memoria celor cãzuti pentru tãrã, cu ochii plecati, ca pentru un omagiu numai de ei stiut pentru fostii lor camarazi. Ba atunci când se cântã Imnul Eroilor, iar soldatii UM 01776 Husi iau pozitia de „drepti”, bãtrânii ostasi îsi duc mâna în dreptul inimii, spre emotia celor care înteleg mesajul acestui gest plin de onoare. „Am mai rãmas putini. Numele noastre sunt pe listele ANVR, filiala Husi. Noi asteptãm Ziua Eroilor si niciodatã nu lipsim, doar dacã mai suntem bolnavi. Stiti, bãtrânetea… De Ziua Eroilor, toatã lumea îsi aminteste de noi. Si noi retrãim niste amintiri, care, câteodatã, ne dor, câteodatã ne bucurã. Eu le spun si nepotilor mei, sã nu îi cinsteascã doar pe eroii care au murit, ci sã caute sã vorbeascã si cu cei de astãzi, ca noi, care mai au multe de spus. Ati vãzut ce discurs a tinut domnul colonel în rezervã Lucian Petrescu? Cum îi tremura vocea si cu câtã tãrie vorbea despre jertfa pentru tarã?! Petrescu, dupã pãrerea mea, este de douã ori erou, pentru cã el a suferit mult si în puscãriile comuniste, el are o istorie a lui. Mie mi s-a pãrut chiar cã a fost cât pe ce sã lãcrimeze. La fel si domnul maiorul rez. Mihai Balan, un alt veteran cu care elevii au ce vorbi, de la care au ce învãta. El e si un profesor remarcabil. Ne adunãm de Ziua Eroilor în parc si mã uit cum toti ne spijinim în câte un baston. Am îmbãtrânit cu totii! Dar odatã, demult, am fost bãrbati adevãrati, vrednici si am luptat pentru tara asta a noastrã, România”, a spus, cu emotie, huseanul Ioan Popa, 82 de ani.
Liceenii de la „Cuza” si colegii lor, seminaristi, au îngrijit mormintele eroilor!
EDUCATI Ieri, primarul Ioan Ciupilan a tinut sã fie organizate momente speciale, dedicate Zilei Eroilor în douã locuri din oras, la troita din cartierul Corni, la care au participat atât preoti ortodocsi si catolici, cât si în cimitirul „Sfântul Toma”, acolo unde se aflã mormintele ostasilor cãzuti pentru tarã. La orele amiezii, cimitirul se umpluse de copii cu flori în mânã, de profesori si reprezentanti ai institutiilor locale. Primarul Ioan Ciupilan a tinut sã sublinieze si sã felicite o initiativã a liceenilor de la Colegiul National ‚Cuza Vodã” si Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gurã de Aur”, care, în ultimele zile, au muncit, fãcând curat în cimitirul eroilor. „Copiii sunt de toatã lauda si initiativa lor meritã felicitatã. Au vrut sã îngrijeascã mormintele, sã le curete, sã dea cu var si sã înlocuiascã plãcutele rupte. Suntem mândri de acesti liceeni, care au avut o idee atât de frumoasã. Cinste lor si pãrintilor lor”, a transmis primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan.