spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

EPISCOPUL HUSILOR, AVERTIZAT DE PATRIARHUL DANIEL!

- Advertisement -

Situatia din Episcopia Husilor, monitorizatã de Patriarhia Românã

NEMULTUMIRI… Scandalurile în care a fost implicatã Episcopia Husilor, în 2011, au atras atentia capilor Bisericii Ortodoxe Române. Conform unor surse din interiorul Episcopiei Husilor, Episcopul Husilor, PS Corneliu, a fost avertizat de Patriarhul Daniel sã nu mai aparã la slujbele bisericesti din comunele si orasele judetului, pentru o perioadã, putând oficia slujbe doar la Catedrala Episcopalã si la mãnãstiri. PS Corneliu s-a conformat recomandãrilor venite de la Bucuresti si, de câteva luni, a oficiat slujbe religioase doar la sediul Episcopiei Husilor, în Catedrala Episcopalã. Printre nemultumirile Patriarhului Daniel la adresa episcopului Corneliu, se numãrã faptul cã acesta refuzã sã respecte regulamentele bisericesti, în cazul protopopului de Husi, Ioan Petru, sau modul în care a gestionat scandalurile din douã parohii la care preotii au fost caterisiti si la care enoriasii amenintã cã vor trece la cultul greco-catolic sau la biserica pe stil vechi. Mai multi preoti cred cã episcopul ar trebui sã desemneze un vicar, asa cum PS Corneliu a fost pentru regretatul episcop Ioachim, însã pãstorul Episcopiei Husilor refuzã cu încãpãtânare acest lucru.

Nu este liniste în Episcopia Husilor, unde tot mai mulsi preoti se revoltã împotriva modului dictatorial în care este condusã Episcopia de cãtre PS Corneliu. Prea-Sfintitul Corneliu s-a înconjurat de tot felul de persoane cu trecut dubios, cum este cazul actualului protopop de Husi, Ioan Petru. Preotul Ioan Petru, dupã cum o aratã documentele, s-a cãsãtorit în 1981 cu Florica Popa. Desi, oficial, protopopul Husului apare ca fiind cãsãtorit o singurã datã, în 24 iunie 1987, date oficiale trecute la secret indicã faptul cã preotul a mai fost cãsãtorit încã o datã, cu o fatã de Rãhãu, suburbie a Sebesului, pe când avea 25 de ani. Întrucât se pregãtea de preotie, în 1981, Ioan Petru a decis sã se cãsãtoreascã, spun oamenii din satul natal al preotului, Deal, din comuna Câlnic, judetul Alba. A ales-o pe Florica Popa, din Rãhãu, lucru care îl cunoaste si parohul din aceastã localitate, Nicolae Moga. “Da, eram preot pe atunci si stiu cã Ioan Petru s-a cãsãtorit cu Florica Popa. Petru era din Deal, la doi kilometri din Rãhãu. S-au cãsãtorit, au plecat nu stiu unde, dupã care au divortat. El era preot, dar nu stiu pe unde a plecat. Mai trãieste?”, spune parohul de la Rãhãu. Dacã, asa cum aratã documentele oficiale, protopopul de Husi este hirotonit ca preot în 1982, în Fãlciu, asta înseamnã cã la acea datã era cãsãtorit, iar sotia, cu documente în regulã la Starea Civilã, nu poate fi decât Florica Popa, de care ulterior a divortat. În actele de care se prevaleazã protopopul în fata sefilor de la Episcopie si Mitropolia Moldovei, singura cãsãtorie recunoscutã oficial este în data de 24 iunie 1987, la cinci ani de la hirotonire. Or, un preot nu putea sluji în bisericã ani de-a rândul, fãrã sã fie cãsãtorit! Minciunile au atras atentia Patriarhului Daniel, care a fost informat despre situatia de la Husi, întrucât PS Corneliu a refuzat sã aplice normele bisericesti, care prevãd cã un preot divortat si recãsãtorit nu poate ocupa functii de conducere, cum este cea de protopop.

Un paroh de la Gusitei, mazilit de episcop, fãrã motiv!

Un alt scandal a izbucnit la Gusitei, acolo unde preotul Gimi Oprea a fost acuzat de sãteni cã si-a cumpãrat apartamente si masini de lux, cu banii proveniti de la renovarea bisericii arse în urma unui incendiu, în 2006. Secretar al Episcopiei, la momentul izbucnirii scandalului, în vara acestui an, preotul Oprea a fost iertat mult prea repede de episcop, care i-a retras doar functia, trimitându-l la Dimitrie Cantemir, ca paroh. Cel care a venit în locul lui Oprea, la parohia Gusitei, preotul Andrei Mihãlãchitã, a primit o sanctiune fãrã precedent în Episcopia Husilor, dupã ce a avut curajul de a da o declaratie reporterilor de la Vremea Nouã privind situatia financiarã dezastruoasã a parohiei. PS Corneliu, Episcopul Husilor, a decis sã-l trimitã în ascultare la mãnãstirea de la Dimitrie Cantemir, pentru a-l da de exemplu în toatã Eparhia. “Din câte stiu, constructia bisericii (lãcasul de cult de la Gusitei a ars, în 2006, iar Guvernul a dat bani pentru reconstructie, prin Hotãrâre de Guvern, n.r.) a costat 5-6 miliarde de lei. Sunt preot aici de la 1 ianuarie, dar nu am niciun leu pentru picturi bisericesti. Sunt tot felul de supozitii în sat, cã s-ar fi primit bani, însã mie nu mi s-a lãsat niciun leu pentru picturile în bisericã. Am ceva contracte lãsate, dar cât s-a primit nu stiu, nu e treaba mea cât s-a donat. Am auzit cã pãrintele Oprea are un BMW, dar nu e treaba mea. Oamenii din sat sunt sleiti, nu mai am de unde sã le cer bani”, a spus preotul Mihãlãchitã. Pentru aceastã declaratie, preotul a fost mazilit si trecut sub ascultare, sanctiune fãrã precedent.

Doi preoti l-au dat în judecatã pe Episcopul Corneliu

În septembrie, Episcopul Corneliu a fost dat în judecatã de doi preoti, fiind acuzat cã, în fiecare lunã, acestia sunt furati la salariu de sefii Episcopiei. Preotii Dumitru Turcanu si Lucian Botez i-au reclamat pe mai-marii Episcopiei Husilor pentru abuz în serviciu dupã ce, ani la rând, li s-au oprit în mod abuziv sume mari din salarii. Ei cer în instantã si daune morale în cuantum de 200.000 lei, fiecare. Asta, pe lângã plata integralã si efectivã a banilor cuveniti. Slujitorii bisericii acuzã faptul cã de ani de zile nu semneazã state de platã, ci în simple caiete, în dreptul unor sume mult mai mari decât ceea ce au primit. Cei doi îsi vor acum banii înapoi. Ei spun cã au fost nevoiti sã apeleze la instantã, asemeni oricãrui cetãtean cãruia i se încalcã drepturile civile, problema ridicatã nefiind una de ordin bisericesc. Pentru îndrãzneala lor, au fost pedepsiti cu „avertisment si dojanã arhiereascã”, în conditiile în care, precizeazã ei, în tot acest timp au avut parte de „sicane si amenintãri”. În paralel, se fac verificãri într-un dosar penal, dupã ce preotii si-au acuzat sefii ierarhici de abuz în serviciu. Pentru cã au avut curaj sã-l înfrunte pe episcop, cei doi au fost caterisiti, ceea ce a stârnit un adevãrat scandal în parohiile acestora. Sãtenii din Bozia refuzã sã asculte de episcop. “Noi vrem ca pãrintele (Lucian Botez, n.r.) sã rãmânã aici! Nu-i dãm voie sã plece! Opt ani de zile am muncit cot la cot cu el la ridicarea bisericii. Pãrintele Botez de când a venit în sat s-a implicat împreunã cu vãduvele, cu consilierii si cu 80 de familii, care au donat din putinul lor si s-a fãcut biserica asta frumoasã. Si-a rupt masina cãrând materiale. Stãm fãrã slujbã pânã se întoarce pãrintele. Ne rugãm acasã si asteptãm. Vãduvele satului, noi toti am contribuit cu bani. Episcopia nu a dat un leu. Biserica e a noastrã. Preotul e al nostru, nu se poate sã îl fi dat afarã pentru cã si-a cerut drepturile! A muncit, meritã un salariu. Nu primim niciun alt preot! Sã nu vinã, cã vine degeaba. Dacã ei nu i-au dat salariul, e treaba lor, sã rãspundã, dar sã lase preotul în pace, pentru cã pentru noi este cel mai bun!”, au strigat credinciosii, în cor. Conform unor informatii, în urma acestui scandal, sãtenii din Bozia ar fi fost contactati de reprezentanti ai cultului greco-catolic si de cei ai bisericii pe stil vechi, “stilistii”, lucruri care s-au auzit si la Patriarhie.

De ce nu vrea episcop-vicar PS Corneliu?

Mai multi preoti s-au revoltat împotriva PS Corneliu, sustinând cã atmosfera din Episcopie este tensionatã si oricine spune ceva este automat dat afarã de episcop. Sunt voci care spun cã episcopul ar trebui sã desemneze un vicar, asa cum a fost PS Corneliu pentru regretatul episcop Ioachim, însã episcopul nu doreste acest lucru. De când a fost numit în fruntea Episcopiei, sustin sursele din interior, PS Corneliu ar fi cumpãrat limuzine de lux, de peste 100.000 de euro, fiind cunoscut drept o persoanã cãreia îi place luxul. Devine tot mai evident faptul cã în Episcopia Husilor este o stare de tensiune, printre apropiatii PS Corneliu numãrându-se arhimandritul Serafim, protopopul de Husi, Ioan Petru, sau fostul paroh de la Gusitei, fostul secretar al Protoieriei Husi, preotul Oprea. Oricine îndrãzneste sã discute despre una din aceste persoane poate îndura pedepse grele, cum este cazul pãrintelui Mihãlãchitã.

„La salariu, semnam într-un caiet pentru 680 de lei si luam 99 de lei!”

Potrivit documentelor depuse la dosar, unul dintre preotii caterisiti precizeazã cã „…desi sunt preot în BOR, care are propriul forum de judecatã, eu nu solicit în instantã solutionarea unei probleme de ordin bisericesc, incompatibilã legislatiei civile, ci solutionarea strictã a unei probleme de ordin civil, ca orice cetãtean (…). întrucât am constatat cu stupoare cã nu s-au respectat mentiunile din carnetul de muncã, plãtindu-se un salariu cu mult diminuat, fãrã sã stiu din ce motive, sunt nevoit si chiar obligat de circumstante sã aleg aceastã cale a actiunii civile în pretentii (…)”. Preotul mai spune cã, între anii 2003-2010, a fost pus sã semneze pentru ridicarea salariului pe un caiet, nu pe state de platã. „Am semnat acest caiet pentru sume pe care nu le primeam niciodatã. De exemplu, semnam pentru suma de 680 de lei si primeam în realitate 99 de lei, însã statul de platã, ca justificare pentru Culte, a fost semnat în fals de cãtre contabilul Protopopiatului Husi, care ulterior nu a mai recunoscut. Am suspiciuni cã s-a continuat semnãtura falsã pe statele de platã din lunile mai si iunie 2011, având în vedere cã subsemnatul nu am semnat aceste state de platã”. Iar neregulile semnalate nu se opresc aici. “Fãrã sã fiu informat, mi s-au retinut diverse sume de bani, sub pretextul cã sunt membru CAR, desi nu am fãcut vreo cerere de înscriere la aceastã organizatie (…)”. „Începând cu data de 1 iulie 2011, Centrul Eparhial Husi a retras abuziv indemnizatia de sprijin din partea statului pentru Parohie, ca reactie la faptul cã am semnalat anumite fraude financiare, la faptul cã nu se respectã Codul Muncii, eu fiind pus în situatia foarte grea si discriminatorie de a realiza întregul salariu din fonduri proprii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

74 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.