spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Episcopul, dat în judecatã de preoti!

- Advertisement -

Preotii “dijmuiti” de Episcopie cer daune morale în instantã

LA JUDECATÃ Doi dintre preotii care i-au reclamat pe mai-marii Episcopiei Husilor pentru abuz în serviciu dupã ce, ani la rând, li s-au oprit în mod abuziv sume mari din salarii, cer în instantã si daune morale în cuantum de 200.000 lei, fiecare. Asta, pe lângã plata integralã si efectivã a banilor cuveniti. Slujitorii bisericii acuzã faptul cã de ani de zile nu semneazã state de platã, ci în simple caiete, în dreptul unor sume mult mai mari decât ceea ce au primit. Cei doi îsi vor acum banii înapoi. Ei spun cã au fost nevoiti sã apeleze la instantã, asemeni oricãrui cetãtean cãruia i se încalcã drepturile civile, problema ridicatã nefiind una de ordin bisericesc. Pentru îndrãzneala lor, au fost pedepsiti cu „avertisment si dojanã arhiereascã”, în conditiile în care, precizeazã ei, în tot acest timp au avut parte de „sicane si amenintãri”. În paralel, se fac verificãri într-un dosar penal, dupã ce preotii si-au acuzat sefii ierarhici de abuz în serviciu.

În luna septembrie, preotul L.B. a deschis actiune civilã în instantã împotriva Episcopiei si Protoieriei Husi pentru retinerea în mod abuziv a unor sume de bani din drepturile salariale lunare cuvenite, aferente perioadei ianuarie 2009- aprilie 2011, în sumã de aproximativ 10.627 lei, actualizatã cu rata inflatiei si dobânda legalã. Si asta, în conditiile în care preotul avea un salariu de bazã de 1.526 lei. Sumele retinute nejustificat variazã între 300 si 400 de lei lunar. Mai mult, din aprilie 2011, acesta nu a mai primit niciun ban în ziua de salariu. Potrivit actelor depuse la dosarul aflat în lucru la Sectia Litigii de Muncã a Tribunalului Vaslui, omul a trimis memorii peste memorii la mai-marii Episcopiei, însã s-a ales cu „sicane si amenintãri” si, în final, a fost pedepsit cu „avertisment si dojanã arhiereascã”. În consecintã, prin avocatii sãi, a cerut daune morale în cuantum de 200.000 lei. La primul termen, Episcopia Husilor a cerut o amânare pentru a-si angaja apãrãtor. Ultimul termen în acest dosar, s-a consumat pe 3 noiembrie, atunci când Episcopia a obtinut o nouã amânare. Situatia preotului D.T. este similarã. Si acesta cere daune morale de 200.000 lei Episcopiei si Protoieriei Husi. În perioada ianuarie 2009-februarie 2011, lui i s-au retinut din salariu 10.648 lei, fãrã motiv. Si acesta îsi cere banii înapoi pe cale civilã.

„La salariu, semnam într-un caiet pentru 680 de lei si luam 99 de lei!”

Potrivit documentelor depuse la dosar, unul dintre nemultumiti precizeazã cã „…desi sunt preot în BOR, care are propriul forum de judecatã, eu nu solicit în instantã solutionarea unei probleme de ordin bisericesc, incompatibilã legislatiei civile, ci solutionarea strictã a unei probleme de ordin civil, ca orice cetãtean (…). întrucât am constatat cu stupoare cã nu s-au respectat mentiunile din carnetul de muncã, plãtindu-se un salariu cu mult diminuat, fãrã sã stiu din ce motive, sunt nevoit si chiar obligat de circumstante sã aleg aceastã cale a actiunii civile în pretentii (…). „Am întocmit raport cãtre Protoierie, prin care declaram cã Parohia mea nu realiza venituri din fonduri proprii, dar cu toate acestea, pe statele de salarii eliberate pentru noi figurau fonduri proprii, iar pentru acestea se aplicau si retinerile privind angajatul, angajatorul si impozitul. Parohia a beneficiat si ar trebui sã beneficieze si la acest moment de contributia la salarizare în cuantum de 80% de la bugetul de stat (..). Nu am fost niciodatã informat despre acest sprijin al statului (…)”. Preotul mai spune cã, între anii 2003-2010, a fost pus sã semneze pentru ridicarea salariului pe un caiet, nu pe state de platã. „Am semnat acest caiet pentru sume pe care nu le primeam niciodatã. De exemplu, semnam pentru suma de 680 de lei si primeam în realitate 99 de lei, însã statul de platã, ca justificare pentru Culte, a fost semnat în fals de cãtre contabilul Protopopiatului Husi, care ulterior nu a mai recunoscut. Am suspiciuni cã s-a continuat semnãtura falsã pe statele de platã din lunile mai si iunie 2011, având în vedere cã subsemnatul nu am semnat aceste state de platã”. Iar neregulile semnalate nu se opresc aici. „Fãrã sã fiu informat mi s-au retinut diverse sume de bani, sub pretextul cã sunt membru CAR, desi nu am fãcut vreo cerere de înscriere la aceastã organizatie (…)”. „Începând cu data de 1 iulie 2011, Centrul Eparhial Husi a retras abuziv indemnizatia de sprijin din partea statului pentru Parohia …, ca reactie la faptul cã am semnalat anumite fraude financiare, la faptul cã nu se respectã Codul Muncii, eu fiind pus în situatia foarte grea si discriminatorie de a realiza întregul salariu din fonduri proprii”.

Avertisment si dojanã arhiereascã pentru „oile rãtãcite”

Preotul a trimis memorii la Episcopia Husi, dar si la Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan. Într-un rãspuns semnat de însusi Episcopul Husilor, Corneliu, si care a fost anexat la dosar, se spune printre altele: „Dacã P.C. Voastrã v-ati achita de obligatiile care vã revin ca paroh, în ceea ce priveste disciplina financiar-contabilã a parohiei pe fiecare lunã pentru a primi contributia la salarizare de la bugetul de stat, trebuie sã faceti dovada achitãrii datoriilor unitãtii si ale P.C. Voastre personal la bugetul de stat, din fonduri proprii. Deci, prezentati dovada achitãrii obligatiilor care vã revin si apoi solicitati ceea ce vã intereseazã. În ceea ce priveste solicitarea de a vã pune la dispozitie, în copie, listele de platã de la contributia bugetului de stat, vã comunicãm cã nu sunteti în drept de a solicita aceasta (…) Urmare a refuzului de a semna statul de platã a drepturilor privind sprijinul statului la salarizare pe luna mai 2011, într-o perioadã în care în Eparhia Husilor sunt preoti care nu beneficiazã de aceastã contributie fiind salarizati doar din fondurile proprii ale parohiilor pe care le conduc, începând cu data de 1 iulie 2011, contributia (…) va fi distribuitã la altã parohie (…). Sunteti pedepsit cu <<avertisment si dojanã arhiereascã>> (…). în caz de recidivã, veti fi deferit judecãtii Consistoriului Eparhial Husi”. Prin avocati, Episcopia Husilor a cerut instantei sã respingã actiunea formulatã deoarece „în cauzã reclamantul a promovat o actiune fãrã a avea aprobarea scrisã prealabilã a chiriarhului, asa cum prevãd dispozitiile statutului BOR”, iar la ultimul termen, pe 3 noiembrie, a venit cu o întâmpinare la cererea de chemare în judecatã, prin care solicitã „respingerea actiunii si obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecatã”.

Daune morale însemnate, pentru prejudiciul suferit

Pe 20 octombrie, preotul a completat cererea de chemare în judecatã si a cerut daune morale pentru „repararea prejudiciului suferit de subsemnatul din culpa exclusivã a pârâtelor (…), prejudiciu cauzat de:

-neîndeplinirea constantã de cãtre pârâte a obligatiilor care le revin în calitate de anagajator, prin aceea cã au retinut, în mod nelegal, sume importante din salariu, aducându-mã sub limita materialã de subzistentã;

-starea tensionalã si de amenintare la adresa mea si a familiei mele, rãspuns la toate solicitãrile mele legale si fondate adresate cu multã sperantã si încredere Episcopiei Husilor;

-defãimarea mea prin acuzatiile grave si nedrepte ce mi s-au adus de cãtre pârâte, în sensul cã, prin memoriile adresate Centrului Eparhial Husi, în care eu am solicitat, în mod firesc, lãmuriri cu privire la drepturile mele salariale, subsemnatul as <<cãuta certuri si provocãri de neîntelegeri în sânul Bisericii>>;

-pedeapsa nedreaptã, cu <<avertisment si dojanã arhiereascã>> care mi s-a aplicat pentru simplul fapt cã am avut curajul sã sesizez unele nereguli care s-au produs si continuã sã se producã în cadrul Episcopiei Husilor si a Protoieriei (…);

Toate acestea mi-au produs suferinte de ordin psihic, iar viata mea familialã si socialã a fost alteratã iremediabil, în prezent fãcând eforturi supraomenesti sã pot supravietui atât eu, cât si familia mea, continuând sã-mi îndeplinesc misiunea ca preot paroh, în pofida tuturor sicanelor si amenintãrilor, a atingerilor ce mi s-au adus onoarei, demnitãtii, prestigiului si cinstei mele”.

Trei preoti din judet au reclamat cã, lunã de lunã, li s-au oprit nejustificat sume importante din salariu. Iar asta, spun slujitorii Domnului, ar fi o practicã. Desi se feresc sã facã declaratii oficiale, cei acuzati spun cã nimic nu este adevãrat si-i amenintã cu pedepse aspre pe cei care au îndrãznit sã ridice glasul împotriva lor. Ancheta a fost preluatã de Serviciul de Investigare a Fraudelor Vaslui.

Cei trei preoti sustin cã, fãrã sã le explice motivele, contabilii Episcopiei Husilor le-au oprit la fiecare salariu între 300 si 700 de lei. Revoltati cã situatia dureazã de ani de zile, slujitorii Domnului au fãcut plângere la politie pentru abuz în serviciu. Sub protectia anonimatului, ei au precizat pentru Pro TV cã: “nu doar nouã ni s-a fãcut aceastã nedreptate, ci tuturor preotilor din Vaslui. Noi suntem cei care am avut curaj sã spunem, pentru cã nouã ni se interzice orice drept de a ne exprima liber”. Slujitorii Domnului sustin si cã au fost fortati de episcopul Husilor sã cumpere cantitãti mari de lumânãri numai cu plata în avans.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

82 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.