VESTE… Husenii ortodocsi care îsi ridicã locuintele în cartierul cel nou, “Dric 3”, vor avea un lãcas de cult, precum si o parohie proprie. Episcopia Husilor a primit din partea Consiliului Local (CL) o suprafata de 6.000 mp de teren, pe care reprezentatii Bisericii si-au exprimat dorinta de a ctitori o bisericã, dar si un asezãmânt social.
Episcopia Husilor a solicitat terenul încã din noiembrie 2014, când a primit din partea alesilor un aviz de principiu, nu fãrã câteva comentarii din partea unora dintre alesi, care ar fi vrut ca pe acel loc sã fie construitã o bazã sportivã pentru copii si nu numai. “Parcã se propusese cã acolo, pe acea suprafatã, sã se facã un teren de sport. Acum ne rãzgândim? Dacã îl dãm gratuit Bisericii, mãcar sã obligãm Episcopia sã construiascã si un teren de sport, pe lângã centrul social. Asa ar fi normal, cã e tot în beneficiul oamenilor, al copiilor din acea zonã, nu?”, au cerut atunci consilierii huseni. În mare parte, alesii au fost de acord cu acest amendament, consemnându-se initiativa în documentele sedintei. Acum, reprezentatii Episcopiei au revenit cu solicitarea, iar executivul a initiat proiectul de hotãrâre. Consilierii însã au sesizat cã, din continutul proiectului de hotãrâre, lipsea impunerea de construire a terenului de sport.
E bun si un teren de sport, e binevenitã si o bisericã!
“Parcã, dacã îmi aduc eu bine aminte, am spus atunci cã dãm aviz de principiu pentru atribuirea acestui pãmânt, doar dacã i se va impune Bisericii sã construiascã acolo un teren de sport. Acum de ce a dispãrut aceastã conditie? Nu e bine sã ne contrazicem singuri în ceea ce facem. Un teren de sport ar fi fost necesar în acea zonã, unde sunt atâtea familii tinere, cu copii. Ne facem cã uitãm si nu e corect”, a spus consilierul Cãtãlin Tocu. În cele din urmã, proiectul de hotãrâre a trecut de votul plenului, în forma prezentatã de executiv. “E bine cã se face o bisericã la noi, în cartier. Se face si o grãdinitã. Se ridicã aici, aproape, si o bisericã catolicã, pentru cã noi suntem multi si catolici si ortodocsi în zonã. Va fi un cartier frumos, dacã se va investi mai mult în drumuri si în utilitãti. Husenii, dupã cum este cunoscut, sunt oameni credinciosi, iar o bisericã nu poate decât sã ajute”, a spus Mariana Dinu, 37 de ani. Municipiul Husi mai este cunoscut si sunt numele de “Orasul Bisericilor”, titulaturã care îl onoreazã, vizitatorii apreciind frumoasele lãcase de cult ortodoxe, dar si cele douã biserici catolice. Cea mai nouã bisericã ortodoxã din Husi este cea cu Hramul “Sfântului Ilie”, a cãrei constructie a început în 2004, iar, dupã 8 ani de trudã si foarte multe greutãti pricinuite de un litigiu pentru terenul de sub constructie, în anul 2012, biserica “Sfântul Ilie” a fost sfintitã.