spot_img
16 C
Vaslui
16-sept.-2024
spot_img

Episcopia Husilor se pregãteste de sãrbãtoare!

- Advertisement -

EVENIMENT Pregãtiri intense la Episcopia Husilor, pentru ziua Sfintilor „Petru si Pavel”. Pentru mângâierea credinciosilor, de sãrbãtoarea hramului, vor fi aduse la Catedrala Episcopalã moastele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie, de la Mãnãstirea Brazi. În aceastã zi se vor împlini si patru ani de la momentul întronizãrii Preasfintitului Corneliu Onilã.

Hramul Catedralei Episcopale din Husi este una din cele mai asteptate sãrbãtori. Anul acesta, spun preotii, vor fi aduse la Husi moastele Sf. Ierarh Mucenic Teodosie, de la Mãnãstirea Brazi, unul dintre putinele locuri de rugãciune subterane din tarã.Trei zile vor rãmâne moastele la Husi, pentru ca un numãr cât mai mare de credinciosi sã poatã veni sã se închine. Se spune chiar cã vor fi si oaspeti de seamã la sãrbãtoarea husenilor; IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzãului si Vrancei este unul dintre ei. Ceremonia va marca, de altfel, si împlinirea a patru ani de la întronizarea Preasfintitului Corneliu Onilã, cel care i-a succedat la cârma Episcopiei Husilor Preasfintitului Ioachim Mares.

Date despre moastele Sf. Ierarh Mucenic Teodosie

Trupul sfântului a fost descoperit în chip minunat în anul 1842, în vremea stãretiei la mãnãstirea Brazi a ieroschimonahului Dimitrie. Trupul sfântului este descoperit atunci când noul staret pune sã fie sãpat propriul lui mormânt în cimitirul mãnãstirii, în locul unde fusese biserica Sf. Gheorghe. Groapa se surpã însã în fiecare zi, pânã când staretul însusi se hotãrãste sã vinã sã cerceteze pricina si, sãpând iarãsi, aflã în acest loc trupul Sfântului Teodosie, dupã cum povesteste si Cuviosul Antipa de la Calapodesti, care a fost de fatã la aceastã descoperire minunatã si care spune cã moastele Sf. Teodosie rãspândeau o mireasmã plãcutã. Staretul pune ca sfântul sã fie reînhumat în Pestera de Jos, în subteranele paraclisului „Învierea lui Lazãr”, unde se slujea pe atunci si Sf. Liturghie. Capul sfântului a fost pãstrat în altarul paraclisului, spre cinstirea lui de cãtre monahi si credinciosi; rãmâne aici pânã la închiderea si demolarea mãnãstirii de cãtre regimul comunist, în anul 1959, când a fost pus din nou în mormânt. Existã mãrturii atât din secolul al XIX-lea, cât si din secolul al XX-lea, care atestã evlavia credinciosilor fatã de sfântul mucenic Teodosie. Moaștele Sfântului Teodosie odihnesc în biserica schitului, ele fiind depuse aici dupã ce au fost descoperite în paraclistul subteran amplasat sub lãcașul de cult.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.