spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Epidemie de rujeolă în România: 675 de copii bolnavi în 23 de judeţe. Trei copii au murit

- Advertisement -

Alertă medicală în România: epidemie de rujeolă în 23 de judeţe, până la acest moment 675 de copii fiind bolnavi. Trei cazuri de deces au survenit la copii cu vârste de sub un an.

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a explicat situaţia, la Realitatea TV: „Al treilea deces e dintr-unul dintre focare, e probabil că e un nou deces în urma rujeolei, în mod tragic.

Vorbim şi de medii defavorizate, unde părinţii nu îşi duc copiii la vaccinare, fie din lipsă de informare, fie că vaccinarea este refuzată. E greu de cuantificat procentul, dar e clar că România are un declin al ratelor de vaccinare, inclusiv la vaccinul ROR. Se lucrează la o serie de campanii care să sprijine vaccinarea.

Există nişte mecanisme psihologice, nu e un concurs în care taberele împotriva vaccinului şi cea pentru vaccin să îşi arate muşchii mai puternic decât celălalt. E o situaţie în care MS trebuie să informeze asupra beneficiilor generalizate ale procesului de vaccinare asupra sănătăţii copilului, existând, evident şi unele riscuri.

Cei trei micuţi care au murit, mai mici decât vârsta de vaccinare, ar fi fost protejaţi dacă copiii mai mari de un an erau deja vaccinaţi„, a mai explicat Laurenţiu Colintineanu.

Sandra Alexiu, Asociaţia Medicilor de Familie a comentat la Realitatea TV situaţia scandaloasă în care se află România şi faptul că rujeola este o boală periculoasă, nu uşoară aşa cum se crede, condamnându-i pe cei care -inclusiv persoane publice- îndeamnă părinţii să nu îşi mai vaccineze copiii, fără să fie specialişti .

„Vaccinul ROR este gratuit şi este oferit de Ministerul Sănătăţii şi până acum nu au existat lipsuri. Rujeola este o boală serioasă, care lasă sechele grave şi nu supravieţuiesc toţi bolnavii.

Din păcate, rata de vaccin în România este într-un declin înfiorător. Există îndemnuri la renunţarea la vaccin promovate chiar de persoane publice care nu se bazează pe nimic. Vaccinul ROR este cel mai studiat din istorie.

Toate aceste cauze ne-au adus în această situaţie în care ne află, aliniaţi cu alte state în care vaccinarea se află în declin. (…)

Trebuie o reacţie clară şi promptă împotriva celor care vorbesc despre aceste lucruri fără să fie specialişti şi oamenii ar trebui să se încreadă mai mult în cei care ştiu ce vorbesc şi în medici”, a concluzionat specialistul.

Distribuția cazurilor pe județe:

– la granita dintre judetele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)

– in județul Mureș(145 cazuri)

– in județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)

– in județul Timiș(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)

– in județul Suceava (27 cazuri)

– in județul Brașov (33 cazuri)

– in județul Sălaj (7 cazuri)

– in județul Hunedoara (14 cazuri)

– in județul Caraș- Severin (13 cazuri)

– in județul Alba (3 cazuri)

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/epidemie-de-rujela-in-romania-675-de-copii-bolnavi-in-23-de-judete-trei-copii-au-murit_1984222.html#ixzz4KtyWC9Xi
Follow us: @realitatea on Twitter

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.