spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Eolienele au inceput sa produca… bani

- Advertisement -

BANI Primãriile din judet pe a cãror razã se vor amplasara turbine eoliene în vederea producerii de energie electricã au primit în conturi în aceste zile primii bani de la societãtile cu care au încheiat contracte. Sumele sunt destul de frumoase, de la 500 de milioane de lei vechi, pânã la peste un miliard, în functie de valoarea investitiei viitoare. Aceleasi sume au intrat si în conturile Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, reprezentând contravaloarea autorizatiilor necesare pentru deschiderea investitiilor.

Roadele parteneriatelor încheiate de primãriile vasluiene si societãtile care doresc sã învesteascã în acestã zonã au început sã se vadã. Astfel, sume consistente, reprezentând taxele si autorizatiile în vederea demarãrii investitiei au fost plãtite în conturile primãriilor în aceste zile de cei care, începând de anul viitor, vor monta pe dealurile vasluiene masivele turnuri cu turbine. Primãria Tãcuta a primit deja peste 500 de milioane de lei vechi, societatea care intentioneazã sã foloseascã vânturile de la Dãnesti a achitat nu mai putin de 889 de milioane, iar sumele primite de primãria Vãleni depãsesc miliardul, având în vedere cã aici se va derula una dintre cele mai importante investitii din domeniu. Aceleasi sume au intrat si în conturile CJ Vaslui, având în vedere parteneriatul încheiat cu primãriile, autorizatiile fiind emise de biroul de urbanism al Consiliului Judetean. Dacã primãriile ar fi avut birouri proprii de urbanism, nu s-ar mai fi împãrtit banii cu CJ, iar sumele încasate ar fi fost cu atât mai consistente.

Bani si drumuri din vânt

Aceste sume vor intra în bugetele primãriilor pentru diverse investitii în folosul comunitãtii, si, în functie de felul în care au fost negociate contractele cu firmele producãtoare de energie eolianã, pe lângã bani, se va asigura necesarul de energie electricã la institutiile publice, inclusiv pentru iluminatul stradal sau la statiile de pompare a apei potabile. Mai mult decât atât, o mare parte din drumurile sãtesti sau cele agricole vor fi reabilitate si întretinute pe durata derulãrii contractelor de cãtre cei care vor fi proprietarii turbinelor eoliene, ceea ce va usura povara bugetelor proprii ale primãriilor de fondurile care ar fi trebuit folosite pentru aceste scopuri. “Nici nu stiti ce bine au picat acesti bani: nu mai trebuie sã-mi fac griji cã nu voi avea cu ce pietrui sau deszãpezi drumurile comunale, si în plus folosi o parte din bani si pentru plata unor facturi mai vechi. În plus, gânditi-vã cã la noi în comunã pilonii pe care vor fi instalate turbinele au o înãltime de 100 de metri si sunt din douã bucãti, având si o greutate apreciabilã, ceea ce înseamnã cã reparatia drumurilor comunale, sãtesti sau agricole se va face foarte bine, pentru a rezista acestor transporturi, iar locuitorii comunei vor beneficia multi ani de acum înainte de acest parteneriat.”, declara primarul comunei Dãnesti, Rene Pester.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.