spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
01-feb.-2025

Enoriașii de la biserica Adormirea Maicii Domnului s-au despărțit cu lacrimi în ochi de părintele Vasile Pârcălabu (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

EMOȚIE… Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a fost prezent marți la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Vaslui, unde a oficiat slujba Vecerniei alături de un sobor de 15 preoți. Ierarhul a ținut în mod deosebit să fie prezent la Vaslui, deși, în cursul dimineții, a oficiat slujba la Mănăstirea Sihăstria, din județul Neamț, tocmai pentru că ieri a fost un moment deosebit în parohia din centrul municipiului reședinta de judet. Concret, preotul Vasile Pârcălabu, un slujitor al Bisericii apreciat de enoriași, fost protopop de Vaslui și duhovnic pentru mulți vasluieni, a ieșit la pensie. Momentul a fost unul emoționant atât pentru slujitorul care a rămas fără atribuțiuni administrative în cadrul Bisericii, dar și pentru parohii Cosmin Gubernat și Dragoș Trofin, care i-au luat locul. Aceștia vor sluji alături de părintele Cătălin Mirciu, care va rămâne în continuare la biserica din centrul Vasluiului.

Aproximativ 1000 de credincioși au fost prezenți, marți seara, în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” pentru a asista la slujba de Vecernie, dar și la momentul de după, când preotul Vasile Pârcălabu a primit mulțumiri pentru întreaga activitate dedicată bisericii. Printre oficialitățile prezente la eveniment s-au aflat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, Adrian Pantea, primarul comunei Boțești, dar și numeroși directori de instituții publice și societăți comerciale. Imediat după slujbă, cel care a luat cuvântul a fost Episcopul Ignatie al Hușilor care i-a urat părintelui Pârcălabu multă sănătate. „Mă bucur să fiu prezent la Biserica Adormirea Maicii Domnului din municipiul Vaslui, unde am ocazia să îi mulțumesc public părintelui Vasile Pârcălabu pentru toată activitatea sa, pentru miile de credincioși pe care i-a spovedit, pe care i-a botezat sau i-a cununat, pentru toată implicarea sa. Faptul că părintele Vasile Pârcălabu s-a pensionat nu înseamnă că dânsul nu mai este preot, el va rămâne în continuare la biserică, în calitate de preot onorific, pentru că la noi nu există noțiunea de retragere din activitate. Preot rămâi pentru totdeauna. Noi suntem în permanență preoți, iar atunci când un preot se pensionează înseamnă doar că nu se mai ocupă de treburile administrative, făcute până acum. Țin să îi mulțumesc încă o dată părintelui Pârcălabu, pentru toată activitatea sa și sper ca Dumnezeu să îi dea multă sănătate”, a precizat Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie.

„Tot ce am realizat, a fost posibil doar cu sprijinul credincioșilor”

Vizibil emoționat de moment, dar și de numărul mare de credincioși care au venit în curtea bisericii, părintele Vasile Pârcălabu a ținut un discurs care i-a făcut pe mulți enoriași să lăcrimeze. „Chiar când venea Preasfințitul, am avut o discuție cu un domn profesor, fost primar ar orașului, care m-a întrebat dacă sunt bucuros. I-am spus că sunt bucuros și am să vă spun și domniilor voastre de ce. În primul rând sunt bucuros că am ajuns aici. Bucuria pentru noi este o noțiune complexă, dar eu am să mă refer la doar două cazuri: bucuria tristeței și bucuria melancoliei. Am să vorbesc despre bucuria melancoliei pentru că Dumnezeu mi-a rânduit slujirea, pentru că am intrat în preoție în 1974. Mă bucur pentru că acum am ocazia să-mi amintesc de locurile unde am slujit: doi ani la Cozmești, la Costești vreo 22 de ani, apoi la Vaslui până în prezent. Interesant e că pe unde am slujit nu am stat deloc. Am fost de la diriginte de șantier până la salahor. Am făcut de toate, însă înainte de toate am fost preot. Am dus Crucea lui Hristos cât am putut, am făcut tot ce am putut să împac și pe Dumnezeu și pe omul de lângă mine. La Cozmești am făcut tot ce e necesar pentru electrificarea bisericii, la Costești 2-3 consolidări. Acolo am avut cei mai frumoși ani ai preoției mele pentru că era preoția de țară, erau acei oameni așezați, legați de biserică. La Vaslui, când am venit, am candidat cu fostul protopop, părintele Ioan Hriscu. Pe atunci se lua în considerare media de la examenul de promovare. Dânsul avea 9,50, iar eu aveam 9,91. Episcopul de atunci l-a pus să aleagă între protoierie și parohie. El le voia pe amândouă, însă până la urma a ales Protoieria. Când am venit aici am găsit o activitate deosebită, iar tot ce am reușit să fac, am făcut cu ajutorul credincioșilor. Biserica înseamnă totalitatea celor care mărturisesc ca Domn și Mântuitor pe Iisus Hristos, care se mărturisesc și împărtășesc cu sângele și trupul Lui. Cei care au venit la Biserică și s-au rugat alături de noi au fost principalul ajutor al nostru, al slujitorilor, în toți anii petrecuți aici și lor vreau să le mulțumesc în acest moment” a afirmat fostul protopop de Vaslui. Acesta a mulțumit ulterior și unor oameni de afaceri, dar și autorităților publice locale și județene pentru sprijinul acordat în toți anii cât a slujit la biserica din centrul Vasluiului.

„Primim azi o biserică luminoasă, îngrijită, de care trebuie să avem, în continuare, grijă”

Părintele Cosmin Gubernat

SCHIMB DE GENERATII… Locul părintelui Vasile Pârcălabu în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui va fi luat de doi slujitori ai Domnului, părintele Cosmin Gubernat de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Vaslui și părintele Dragoș Trofin, de la Biserica din satul Gugești. Primul a ținut să-i mulțumească preotului Pârcălabu pentru munca depusă în cele trei decenii de activitate la lăcașul din centrul orașului, dar și enoriașilor, pentru căldura cu care a fost primit. „Este foarte greu să pot face o sinteză a avalanșei de gânduri pe care o am și să creionez un răspuns la așteptările dumneavoastră. Vreau să încep prin a-i mulțumi milostivului Dumnezeu pentru că mă îngăduie cu toate neputințele mele și că mi-a arătat în acești 11 ani de preoție modul surprinzător și foarte viu în care lucrează în viața personală cât și în viața creștinilor pe care i-am păstorit. Aș vrea să-i mulțumesc, de asemenea, Părintelui Episcop Ignatie, care, cu delicatețea specifică, cu multă răbdare și disponibilitate, a investit în mine multă încredere, atât ca și colaborator al sfinției sale în Centrul Eparhal, cât iată și în această postură nouă, de paroh la această biserică. Am conștiința că cel mai frumos și autentic răspuns la încrederea acordată este să-mi duc la bun sfârșit cu toată dăruirea și cu toată priceperea misiunea preoțească. Aș vrea să mulțumesc și părintelui Vasile Pârcălabu pentru că vreme de 30 de ani a pus suflet aici, a pus energie și timp și s-a identificat cu această biserică. Aș vrea să-i transmit că nu a fost în zadar tot acest efort pentru că primim astăzi o biserică foarte luminoasă, îngrijită, de care trebuie să avem grijă în continuare pentru a primi în ea frumusețea sufletelor celor ce-i trec pragul. Crucea slujirii preoțești este frumoasă, dar în același timp este și grea, cu multă răspundere și aș vrea să o purtăm împreună, părinte Cătălin, părinte Dragoș, ca oamenii, frații creștini văzând faptele noastre și comuniunea dintre noi să slujească Tatălui din Ceruri”, a spus părintele Gubernat.

„Mă întorc în biserica unde am slujit la început”

Părintele Dragoș Trofin

ACASĂ… Un discurs la fel de emoționant a avut și părintele Dragoș Trofin, care se reîntoarce la Vaslui, la biserica unde a descoperit tainele preoției. „O stare de emoție puternică și de bucurie mă încearcă în acest moment. Pot spune că Maica Domnului a lucrat tainic și minunat în viața mea. În primul rând, acum 21 de ani, Maica Domnului m-a primit în această biserică prin părintele protopop Vasile Pârcălabu și prin părintele Mirciu Cătălin. O parte din părul alb pe care îl au l-am făcut și eu de-a lungul celor 12 ani cât am slujit cu ei aici. La 21 de ani distanță, Maica Domnului m-a chemat să slujesc în biserica unde am slujit ca paraclisier, am făcut curățenie, am tăiat anafură, am avut și cheia bisericii, chiar dacă nu am fost preot. Eram încredințat de cei doi părinți să deschid biserica pentru a face cele de trebuință înaintea slujbelor. Spunea Preasfințitul că a trimis doi preoți buni aici. Dumnezeu împrumută vocea și mâinile preotului pentru lucrarea tainică de mântuire a lumii. Ne lăsăm în grija Lui, în pronia dumnezeiască ca prin noi să lucreze pentru mântuirea noastră, a tuturor”. Acesta a mulțumit și enoriașilor din satul Gugești, dar și autorităților locale, pentru colaborarea avută în acești ani.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri