Primarul a anunţat că în acest sezon rece am putea avea căldură cu porţia, ca pe vremea “împuşcatului” u GDF Suez cere ENET un grafic estimativ al consumului de gaze pentru ianuarie-martie 2012, în caz de depăşiri rezervîndu-şi dreptul de a închide robinetul u azi, de la 11.00, la Prefectură are loc o dezbatere pe marginea problemelor de la societatea de termoficare din Focşani u Primăria derulează şi ea în aceste zile întîlniri cu preşedinţii de asociaţii pentru a-i soma să strîngă bani de plata facturilor ENET u în continuare, autorităţile habar n-au cînd va curge apă caldă la duş u citiţi şi ce păreri au autorităţile locale şi parlamentarii în problema reluării furnizării apei calde
12 octombrie 2011
Foto1 Caloriferul va cunoaşte căldură din austeritate. Iarna ce vine ne va aduce căldură cu porţia, ca-nainte de 1989
Foto 2 Bacinschi, te gîndeşti să ne dai apă caldă şi căldură o zi pe săptămînă?
Foto 3 Deputatul Angel Tîlvăr le recomandă cetăţenilor conectaţi la ENET “să se bată pentru drepturile lor”
Foto 4 Deputaţii Alin Trăşculescu şi Răzvan Mustea vor fi azi la dezbatere despre soarta ENET, la Prefectură
Foto 5 Îşi bat joc de noi! Marian Oprişan dă vina pe Alianţa DA pentru lipsa apei calde
Iarna aceasta ne întoarcem la comunism! Primăria Focşani şi ENET au de gînd să raţionalizeze consumul de agent termic, presate fiind la rîndul lor de furnizorul de gaze, GDF Suez, care cere un tabel estimativ al consumului, rezervîndu-şi posibilitatea de a închide robinetul în cazul în care ardem prea mult gaz. S-a ajuns în această situaţie după ce societatea de termoficare nu a fost în stare să achite facturile la gaz metan. Într-o şedinţă de îndată a Consiliului Local Focşani de azi se va decide dacă în această iarnă vom avea căldură cu porţia. De asemenea, primarul Decebal Bacinschi cere asociaţiilor de proprietari să strîngă pînă joia viitoare 500 milioane lei (5 miliarde lei vechi) pentru a plăti la GDF.
„Noi vom achita pe 14 octombrie 3,5 milioane lei şi pînă joia viitoare mai trebuie încă 0,5 milioane lei. Sîntem în măsură să-i strîngem? În condiţiile în care nu, nu putem porni gazele”, le-a spus ieri primarul administratorilor de bloc. Aceştia nu au oferit nici un răspuns, explicînd că întîmpină destule dificultăţi în recuperarea datoriilor de la cetăţeni. În cazul în care municipalitatea nu se va ţine de plata eşalonărilor la GDF Suez, ne putem trezi în ger în plină iarnă. „Vom face o şedinţă de îndată la Consiliul Local Focşani pentru a aproba şi eşalonările la plată către GDF: 10 miliarde la mijlocul lui noiembrie, 15 miliarde în decembrie şi 15 miliarde în ianuarie. Dacă nu se respectă termenele de plată se va sista furnizarea de gaze şi se vor solicita penalităţi”, a explicat Bacinschi.
Apă caldă- o zi da, şapte nu. Vă amintiţi de altă epocă?
Tot fără gaze am putea rămîne dacă ENET va consuma prea mult. De teama unor noi întîrzieri la plata facturilor de consum, GDF impune fabricii de căldură să facă un tabel estimativ al consumului de gaze naturale în această iarnă. „Trebuie să facem o previziune estimativă de consum pentru perioada ianuarie-martie 2012. Dacă se va depăşi, societatea de gaze îşi rezervă dreptul să limiteze sau să oprească furnizarea de gaze. La CL vom discuta dacă nu cumva vom fi nevoiţi să facem program pentru apa caldă şi pentru căldură. Într-un fel ar fi bine pentru că vom face economii”, a mai spus edilul.
Tot municipalitatea a anunţat că din acest week-end, care se anunţă friguros, s-ar putea să primim căldură dimineaţa şi seara. Prezenţi la întîlnire, o parte din administratorii de bloc au reclamat că întîmpină dificultăţi în recuperarea datoriilor de la populaţie şi au dat vina pe ENET pentru situaţia creată. „Am fost obligat de ENET să pun centrală pentru că stăteam cu geamul deschis. Nu reglau căldura din calorifere cînd afară era cald. Pompa căldură aiurea. ENET n-ar trebui să dea drumul la căldură pînă nu se plăteşte. Mă confrunt cu mulţi restanţieri, fac spume la gură şi îi doare în pălărie. ENET bagă căldură cu forţa pentru a ne lua banii”, a spus şi un administrator de bloc din Focşani.
Cînd avem apă caldă? Primarul spune: „nu cunosc”
Autorităţile locale nu ştiu nici acum cînd vom avea apă caldă. Primarul Decebal Bacinschi şi directorul ENET Valter Popescu au participat ieri, la Bucureşti, la o întîlnire cu cei de la GDF Suez, de unde au venit plini de … gînduri. Furnizorul de gaze s-a dovedit a fi foarte drastic în privinţa condiţiilor pe care municipalitatea trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de un lucru elementar într-o societate civilizată, într-un oraş parte dintr-o “provincie europeană”, cum îi place şefului Consiliului Judeţean să spună. “Nu ştiu, curînd”, a fost răspunsul pe care ni l-au oferit, pe rînd, primarul Bacinschi, responsabilii ENET, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. În chestiunea ENET au fost întrebaţi şi deputaţii de Focşani, care au reclamat la unison, lipsa investiţiilor la fabrica de căldură, managementul defectuos, dar şi creşterea preţului la gigacalorie sau eliminarea subvenţiilor. În problema ENET, Primăria va derula întîlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pentru a-i ruga să strîngă banii din datoriile populaţiei, în timp ce astăzi, de la ora 11.00, la Prefectura Vrancea va fi o dezbatere tot pe marginea soluţiilor pentru revigorarea ENET. Cu toate că în alţi ani se implica în problema lipsei apei calde şi îl soma pe primarul Bacinschi să dea drumul mai repede la agentul termic, în acest an, Marian Oprişan s-a limitat să acuze Alianţa D.A., pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Emil Boc de dezastrul de la ENET. Societatea de termoficare pare a-şi avea vinovaţi în toate părţile, dar nicăieri, autorităţile transmiţînd populaţiei că habar n-au cînd va putea focşăneanul, cetăţean european, să se bucure de o baie relaxantă.
Tîlvăr: „Cetăţenii să se bată pentru drepturile lor”
Angel Tîlvăr, deputat PSD Colegiul Focşani Sud: “Eu am mai spus public că în privinţa ENET, unul dintre aspecte ţine de contorizarea individuală, care se face mai greu, dar care ar rezolva problema datoriilor şi a responsabilităţii plăţii facturii.
La societatea de termoficare sînt probleme de management, da acumulare de datorii, de creştere a preţului gigacaloriei. Cred că populaţia trebuie să beneficieze în continuare de ajutor, de subvenţii. Nu persoana lui Valter Popescu este importantă (n.r. dacă ar trebui să-şi dea demisia), dacă el consideră că a făcut treabă bună. Cetăţenii municipiului Focşani, inclusiv cei care sînt cu plata la zi a facturilor ENET ar trebui să se bată pentru drepturile lor. Acasă la Focşani sînt în continuare racordat la sistemul centralizat al ENET şi de ani de zile am suportat aceleaşi condiţii. Nu am montat boiler, încălzesc apă sau fac baie în altă parte”, ne-a spus Angel Tîlvăr.
Trăşculescu: „Nici la vară nu vom avea apă caldă de la ENET”
Alin Trăşculescu, deputat PDL Colegiul Mărăşeşti (include Focşani Obor): “Mare parte din datoriile ENET sînt cauzate de neplata facturilor de către populaţie. Dacă gigacaloria va creşte, facturile cresc şi ele, iar populaţia nu va putea plăti în continuare. Astfel, municipalitatea este în pericol să piardă proiectul european de modernizare a ENET. Ce se întîmplă acum, probabil se va petrece şi la vară cînd iarăşi nu va fi apă caldă. Primăria trebuie să reconsidere creşterea preţului la gigacalorie.
În mod clar este o problemă de management, dar nu ştiu dacă Valter Popescu putea face ceva la ENET fără ca Primăria, Consiliul Local şi factorul politic, PSD, pentru că ei deţin majoritatea, să nu-l ghideze. Consiliul Judeţean şi Marian Oprişan n-au nici o expertiză la ENET, ei sînt experţi în spectacole şi paranghelii. Furnizarea de agent termic este utilitate de interes public local, nu ţine de apanajul Guvernului, al preşedintelui ţării şi nici măcar al CJ, e numai vina primarului Decebal Bacinschi. Acasă am centrală, nu primesc apă caldă de la ENET”, ne-a spus şi Alin Trăşculescu.
Mustea: „Situaţia ENET este gravă”
Răzvan Mustea Şerban, deputat PDL Colegiul 1 Focşani: „Situaţia SC ENET SA este una extrem de gravă, iar administraţia locală şi conducerea societăţii ne-au demonstrat că nu găsesc sau nu vor să găsească o rezolvare.
În calitate de deputat al Municipiului Focşani, am iniţiat, împreună cu deputatul Alin Trăşculescu şi cu Instituţia Prefectului Judeţului Vrancea, o dezbatere mîine (n.r. azi) la ora 11.00”, a precizat parlamentarul.
Oprişan dă vina pe Alianţa D.A şi pe Boc de dezastrul ENET
Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea: “Cetăţenii municipiului Focşani vor avea apă caldă curînd (n.r. nu a putut preciza ce înseamnă “curînd”). Eu voi face o analiză şi voi dispune măsuri. Deocamdată, din ceea ce ştiu eu, Guvernul a hotărît să scoată subvenţiile la căldură. Situaţia de la ENET este cauzată şi de creşterea preţului la gaze şi, evident, trebuie găsită o soluţie nu doar la Focşani, dar şi la Iaşi şi în alte părţi, acolo unde Guvernul a lăsat situaţia aşa. Noi (n.r. guvernarea PDSR) am început un proiect pentru ENET, pe care în 2005 Alianţa D.A. l-a blocat. Da, pot da vina pe Alianţa D.A. şi pe Guvernul Boc pentru dezastrul de la ENET!”, a spus Marian Oprişan.
Întrebat dacă nu cumva situaţia de la ENET este gestionată mai ales la nivel local, şeful CJ Vrancea s-a ferit să răspundă. Acesta s-a limitat să precizeze că problema e generată de eliminarea ajutoarelor guvernamentale afirmînd că “nu ne putem compara cu Uniunea Europeană”, referitor la faptul că eliminarea subvenţiilor la energia termică a fost o condiţie impusă de Bruxelles. Întrebat de ce, în aceste condiţii, mai afirmă că “Vrancea este provincie europeană”, Oprişan ne-a închis telefonul. Sîntem europeni cu numele, pentru că în baie e ca în triburile din Africa.