spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Emotii pentru deputatii si senatorii vasluieni dupã un nou atac, în Parlament, la pensiile lor speciale

- Advertisement -

Se apropie anul electoral si politicienii nu stiu ce sã mai facã pentru a-si atrage simpatia votantilor. Unii încep sã batã tot mai des drumurile spre casã, altii aleg sã rãmânã în Capitalã, de unde abordeazã tot felul de teme populiste de discutie, cum ar fi eliminarea pensiilor speciale. Nu e greu sã ne amintim cã în 2020, liberalii reuseau sã strângã un numãr important de voturi dupã ce Rares Bogdan le promitea românilor cã partidul sãu va elimina aceste pensii speciale în doar 30 de zile. Au trecut trei ani de atunci, iar pensiile speciale au rãmas la fel de valabile. În urmã cu doi ani, dupã ce si-au dat mâna pentru a guverna împreunã tara, PNL si PSD au depus o initiativã pentru eliminarea acestor pensii, însã, culmea, au omis sã respecte procedura, astfel cã judecãtorii Curtii Constitutionale au declarat-o neconstitutionalã. Desi alegerile sunt în 2024, precampania electoralã bate la usã, motiv pentru care social-democratii au adus din nou în discutie subiectul pensiilor speciale, în încercarea de a mai gâdila putin urechile românilor. Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a anuntat, marti, cã partidul sãu a depus un nou proiect de lege referitor la eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un demers ipocrit, deloc pe placul vreunui fost sau actual parlamentar, si spunem asta pentru cã în ultimii doi ani, sute de fosti deputati si senatori din toatã tara, printre care si vasluienii Victor Cristea, Dumitru Buzatu si Doina Silistru, s-au luptat în instantã pentru a interzice statului sã se atingã de pensiile lor speciale. Au câstigat, si asta deoarece, de fiecare datã, aceste legi ale pensiilor speciale au fost fãcute pe genunchi, special pentru a fi contestate si declarate neconstitutionale.

Dacã ar fi sã ne luãm dupã Alfred Simonis, de aceastã datã treaba e serioasã, iar sansele ca pensiile speciale ale parlamentarilor sã fie eliminate sunt foarte mari. „Am depus, astãzi (n.r. – marti, 6 iunie), o initiativã legislativã care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând cã, în acest mod, avem autoritatea moralã de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale. Stiti cã avem în dezbatere parlamentarã o lege prin care impozitãm si eliminãm anumite categorii de pensii speciale. Evident cã si celor de la USR le-a scãpat asta intentionat, cred eu, cã nu au bãgat în PNRR si eliminarea pensiilor parlamentarilor. Considerãm cã nu putem discuta despre impozitarea magistratilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale si eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale si neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor”, a declarat Simonis. Acesta a transmis cã odatã cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate si pensiile pentru parlamentari aflate în platã. „Ultima decizie a Curtii Constitutionale nu invocã niciunde retroactivitatea legii pe care am votat-o în urmã cu un an de zile, tot la initiativa noastrã, ci CCR se referã la procedura prin care a fost adoptatã, pe repede înainte, trecerea de la o Camerã la alta. Vom avea grijã – în primul rând legea respectã întru totul decizia Curtii, iar procedura prin care va fi adoptatã cu sigurantã va tine cont de decizia Curtii„. Potrivit lui Simonis, adoptarea acestui proiect „nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate si de asteptare a societãtii”. „Oamenii politici trebuie sã-si aminteascã faptul cã sunt cei care trebuie sã fie extrem de atenti la ceea ce îsi doreste opinia publicã. Cred cã nu mai e nimeni în România care sã sustinã pensii speciale pentru parlamentari si pensii speciale, în general”, a mai afirmat liderul deputatilor PSD.

Fostii parlamentari si-au cãutat pensiile speciale în instantã

Dincolo de discursul pur electoral al social-democratului Simonis se ascunde însã o altã realitate, cea în care niciun fost sau actual parlamentar nu doreste, de fapt, sã-si piardã pensia specialã. Acest lucru era cât pe ce sã se întâmple în luna februarie 2021, când plenul Parlamentului a adoptat o lege prin care pensiile speciale ale senatorilor si deputatilor erau abrogate. Nu trecuse nici mãcar o lunã de la adoptarea acelei legi si peste 100 de fosti parlamentari au dat în judecatã secretariatele generale ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru ca nu cumva sã rãmânã fãrã pensiile speciale. Procesul s-a „plimbat” pe la mai multe instante, iar în final magistratii de la Tribunalul Bucuresti au fost nevoiti sã dea cîstig de cauzã reclamantilor, dupã ce Curtea Constitutionalã a stabilit, pe 5 mai 2021, cã legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstitutionalã. Din luna mai 2021 si pânã în iunie 2022, când a venit motivarea deciziei, fostii parlamentari au avut pensiile speciale sistate.

Dumitru Buzatu: „Am contestat sistarea unui drept câstigat”

În Vaslui, trei fosti parlamentari atacaserã legea si asteptau decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Este vorba despre Dumitru Buzatu, Doina Silistru si Victor Cristea. Presedintele Consiliului Judetean Vaslui explica, anul trecut, pentru Ziare.com, cã nu este vorba despre o pensie specialã, ci de o indemnizatie cuvenitã celor care au ocupat fotoliile de parlamentari. „Am contestat hotãrârea de sistare a acestui drept câstigat. A fost deschisã o actiune în raport cu indemnizatia pentru mandatele de parlamentar. În momentul acesta a fost sistatã indemnizatia în totalitate si problema care s-a pus aici – a fost si subiect politic povestea aceasta – a fost eliminarea tuturor asa-numitelor „pensii speciale”. De fapt, aici nu e vorba de pensii, ci de o indemnizatie raportatã la functia îndeplinitã, una electivã, cea de parlamentar. Stiu cã celelalte încã sunt în disctuie, au fost amânate: cele pentru primari si cele pentru presedintii consiliilor judetene. Nu am luat niciodatã, eu am luat pentru câteva luni, cred cã 3-4 luni pentru cele 3 mandate de parlamentar pe care le-am avut la începutul carierei mele politice. În ceea ce priveste mandatele de primar si cele de presedinte al Consiliului Judetean, nu s-a pus problema aplicãrii acestei legi”, a declarat Dumitru Buzatu. Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai micã, si 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costã cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând. De mentionat cã un fost parlamentar primeste o pensie specialã de minimum 2.000 de lei pe lunã pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primeste, în medie, 1.500 de lei pe lunã dupã 35 de ani de muncã.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Dacă tot ei (șmecherii de parlamentari )și-au aprobat drepturi ilegale…tot ei sunt obligațiacum de popor și U.E..să le abroge.Toți să fie pe aceiași linie cu armata..ordinea publică…etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.