spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Eminescu, comemorat în stil rebusist! (FOTO)

- Advertisement -

APARITII REBUSISTE… Serghei Colosenco bârlãdean si fost profesor de limba si literatura românã este si un împãtimit creator de careuri enigmistice. De fapt, nu numai al careurilor, ci al tuturor formulelor enigmistice, pe care le realizeazã cu mare pricepere si plãcere. Tot ce a realizat de-a lungul timpului în acest domeniu a strâns în câteva volume, iar de cîtiva ani încoace se îngrijeste personal de o colectie specialã, unicã în tarã, „Biblioteca rebus”, ce apare la Editura „Sfera” din Bârlad, și care dã satisfacție celor douã pasiuni de-o viațã ale sale, literatura și enigmistica. Pentru 15 iunie a.c., Editura Sfera din Bârlad, în parteneriat cu Asociatia C.A.R.P. „Elena Cuza”, a tipãrit plachetele de rebus: Mihai Eminescu – Aritmogrife, nr. 31, care cuprinde un numãr de 16 poezii tratate enigmistic, Mihai Eminescu, nr. 34, despre poemul Epigonii, scris în 1870 (8 careuri si 24 enigme) si Mihai Eminescu, nr. 35, cu 14 poezii, însotite fiecare cu una sau mai multe enigme, în total 39 de monoverbe, biverbe, triverbe si criptografii.

La 15 iunie 1889 „se stinse în al optulea lustru de viatã” Mihai Eminescu. Multi contemporani de-ai poetului au publicat necrologuri: I.L. Caragiale, B.P. Hasdeu s.a., dar si ziarele Românul, Adevãrul, Nationalul, Constitutionalul s.a. Si, de-atunci pânã astãzi, an de an, Poetul Nepereche este comemorat. Pentru 15 iunie a.c., rebusistul Serghei Colosenco si Editura Sfera din Bârlad, în parteneriat cu Asociatia C.A.R.P. „Elena Cuza”, au tipãrit plachetele de rebus: Mihai Eminescu – Aritmogrife, nr. 31, care cuprinde un numãr de 16 poezii tratate enigmistic, Mihai Eminescu, nr. 34, despre poemul Epigonii, scris în 1870 (8 careuri si 24 enigme) si Mihai Eminescu, nr. 35, cu 14 poezii, însotite fiecare cu una sau mai multe enigme, în total 39 de monoverbe, biverbe, triverbe si criptografii.

Autorul plachetelor, Serghei Colosenco, ne oferã si douã cãrti: Imn Eminescului, poemul în nouãsprezece cânturi, scris de Valeriu Anania, în 1992. Fiecare componentã a cãrtii – stare si treaptã – are câte un careu si enigme, iar dezlegãtorul capãtã cunostinte despre viata autorului ce se ascunde sub identitatea poetului: Înalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania.

Ultima carte este „Eminescu 39″, volumul V. Sunt îngrilati 39 de autori, români si strãini, care au scris despre Mihai Eminescu, dar si 39 de nume de referintã la Bibliografie. 39 fiind vârsta Poetului… De mentionat cã volumele anterioare au apãrut la fiecare 15 ianuarie si 15 iunie, iar ultimul careu al cãrtii de peste 100 de pagini se intituleazã „15 iunie 1889″!

„Un om, cãruia nevoia de Eminescu i-a devenit cãlãuzã luminoasã asemeni stelei Magilor mitici, este profesorul Serghei Colosenco. Folosind rebusul drept mijloc (atipic) de pãtrundere altfel în tainitele gândirii eminesciene, în fiecare an, la 15 ale lunilor IANUARIE si IUNIE, scoate mãcar o carte, în completarea „bibliografiei” Marelui Poet. Prin acest mod, pãtimasul profesor de româneascã – cult, erudit si harnic – vrea sã demonstreze cã <<rareori se întâlneste, cred, în literatura ultimelor douã secole, o figurã de scriitor si de poet mai complexã si mai completã decât aceea a lui Mihai Eminescu.>>, a precizat prof. Gruia Novac în prefata primei cãrti „Eminescu 39…”, carte rebusistã care cuprinde careuri cu 39 de scriitori eminescologi. Pentru cei interesati, tot ce a scris pentru 15 iunie a.c. Serghei Colosenco poate fi achizitionat de la sediul Editurii „Sfera” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.