Pentru a nu avea surprize la votul bugetului pe 2011 şi la moţiunile de cenzură, preşedintele PDL a închis ochii la decizia deputaţilor PDL în cazul „Ridzi”.
Emil Boc s-a spălat pe mâini în cazul „Ridzi”. Cu bugetul pe 2011 aflat în dezbaterea parlamentului şi ameninţat de opoziţie cu două moţiuni de cenzură, şeful PDL nu a îndrăznit să-şi deranjeze colegii parlamentari. Nu i-a sancţionat, nici măcar nu i-a mustrat, după ce au votat pe dos cererile procurorilor DNA în ceea ce priveşte cazul „Ridzi”.
Emil Boc a ţinut doar o teorie despre nevoia redefinirii imunităţii parlamentare. „Vom avea o dezbatere foarte serioasă în PDL pe acest subiect şi în perspectiva congresului pe care îl vom avea, de a decide foarte clar ce facem în aceste situaţii”, a comentat Boc.
Vina, aruncată pe PSD şi PNL
Deşi Traian Băsescu a criticat dur în mai multe rânduri votul PDL-iştilor, Emil Boc a dat vina pe partidele din opoziţie pentru rezultatul din plen. Astfel, preşedintele PDL susţine că PSD şi PNL sunt la fel de vinovate pentru decizia plenului de a o scăpa pe Ridzi de percheziţia electronică a calculatorului de serviciu şi extinderea urmăririi penale cerute de procurori.
„În măsura în care are şi PDL o problemă, au şi celelalte două formaţiuni, care pe faţă declară una şi fac altceva. Sunt la fel de vinovaţi PSD, PNL şi PDL, pentru că a fost un vot secret”, a spus el.
Pentru votul din plen, Boc ar „pedepsi” PNL şi PSD tot printro dezbatere. „Cred că avem nevoie la nivelul întregii clase politice de o dezbatere foarte serioasă cu privire la ceea ce ar trebui să mai însemne imunitatea parlamentară”, a continuat şeful PDL.
Voinescu: vom plăti politic
Între timp, unii dintre deputaţii democrat-liberali prezenţi în sală la momentul votului s-au disociat de atitudinea grupului PDL în cazul „Ridzi”.
„Eu am votat în favoarea cererii procurorului şi mă simt frustrat de rezultat. Prin atitudinea pe care a avut-o, PDL a făcut un rău partidului şi a făcut un rău până la urmă şi Monicăi Ridzi. Din punct de vedere politic, evident că plătim votul pe care lam avut ca grup”, a spus deputatul PDL Sever Voinescu.
În colţul criticilor se situează şi reprezentanţi ai societăţii civile. „Camera Deputaţilor se substituie justiţiei, ca şi în cazul „Năstase”, şi o aşază pe doamna Iacob-Ridzi deasupra legii. Această decizie va avea efecte catastrofale pentru România care este în continuare monitorizată de Comisia Europeană în ceea ce priveşte justiţia şi lupta anticorupţie”, a atenţionat Alianţa pentru o Românie Curată.
Ridzi se apară de pe blog
La două zile după ce a fost salvată de colegi, şi Monica Iacob Ridzi a prins glas. Fostul ministru al tineretului şi-a făcut blog. În unul dintre primele articole postate îi dă replica Monica Macovei. Europarlamentarul PDL îi ceruse în urmă cu două zile excluderea din partid.
În replică, Monica Iacob Ridzi îi reproşează Monicăi Macovei nu numai că nu înţelege semnificaţia votului din parlament, dar nici abuzurile pe care le-au făcut procurorii în cazul său.
„Este regretabil că, inclusiv din calitatea de fost ministru al justiţiei, doamna Monica Luisa Macovei, nu înţelege că, de fapt, votul Comisiei Juridice şi cel al plenului Camerei Deputaţilor dau expresie principiilor esenţiale ale unui stat de drept. Surprinzătoare este şi absenţa oricărei preocupări a doamnei Macovei în a lua la cunoştinţă, înainte de a ieşi cu declaraţii publice, de conduita profesională a procurorilor, în fapt singurii responsabili de derapajele urmăririi penale în ceea ce mă priveşte”, a scris Ridzi pe blog.
„Sunt la fel de vinovaţi PSD, PNL şi PDL pentru că a fost un vot secret.” EMIL BOC, preşedintele PDL
evz.ro