spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Elevii vasluieni au obtinut trei mentiuni speciale la Olimpiada Nationalã de Chimie

- Advertisement -

REZULTATE… Elevii vasluieni s-au întors cu trei mentiuni speciale de la Olimpiada Nationalã de Chimie. Câstigãtorii acestora sunt Biana-Elena Pîrãu de la Școala Gimnazialã Mihai David Negresti (prof. Pârãu Irina-Elena), Gabriel Teodor Toma de la Liceul Mihail Kogãlniceanu (profesor îndrumãtor la clasã – Doina Gosav, profesor la Centrul Judetean de Excelen Nicoleta Drãgoi) si Loredana-Maria Iacob de la Colegiul National Cuza Vodã Husi (profesor la clasã si la Centrul Judetean de Excelen – Badea Ionela). Singurul elev care a participat la proba de selectie a lotului national lãrgit a fost Gabriel Teodor Toma. „Proba de baraj este grea, mai grea decât etapa nationalã si chiar dacã dureazã cinci ore, timpul parcã nu este suficient, fiind sapte subiecte din mai multe ramuri ale chimiei. Sunt recunoscãtor pentru dezvoltarea acestei pasiuni încã din clasa a VII-a a si pentru elevii minunati pe care i-am întâlnit datoritã acestei competitii!”, a declarat Gabriel Teodor.

Etapa nationalã a Olimpiadei de Chimie s-a desfãsurat la Deva, judetul Hunedoara, în perioada 2-7 aprilie 2023. Elevii participanti au sustinut douã probe: proba teoreticã (60% din punctajul final) si proba practicã (40% din punctajul final). Lotul judetean a fost însotit de profesoara Adumitroaei Mona Diana-Gina, de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. „Participarea la aceastã competitie le-a oferit elevilor nostri pasionati de chimie oportunitatea de a se valorifica, de a împãrtãsi idei, de a percepe emotii, în final de a avea o experientã constructivã. În cadrul etapei nationale a olimpiadei de chimie a avut loc selectionarea lotului national lãrgit de chimie, în vederea pregãtirii si selectiei echipelor care vor participa la etapa internationalã a olimpiadei de chimie. Selectia s-a fãcut printr-o probã teoreticã cu durata de cinci ore. Subiectele probei teoretice au fost elaborate de cãtre o comisie formatã din profesori universitari, membri ai Comisiei Centrale a olimpiadei. Elevul Gabriel Toma a participat la proba de selectie a lotului national lãrgit si a obtinut un punctaj bun, care îl motiveazã mult. Lotul national lãrgit este format dintr-un numãr total de 20 de elevi: 15 elevi selectionati în ordinea descrescãtoare a punctajelor obtinute la proba de selectie (inclusiv elevi de clasa a XII-a), la care se adaugã 5 elevi care nu sunt în clasa a XII-a, în ordinea descrescãtoare a punctajelor, pentru asigurarea bazei de selectie a viitoarelor olimpiade. Felicitãri tuturor elevilor pentru rezultatele obtinute la etapa nationalã a Olimpiadei de Chimie 2023!”, a declarat inspectorul scolar de chimie, prof. Nicoleta Drãgoi.

Gabriel Teodor Toma: „sunt foarte multumit de ceea ce am realizat la aceastã olimpiadã, pentru cã mi s-a arãtat cã nu întotdeauna poate fi momentul meu”

Pentru Gabriel Teodor Toma, participarea la aceastã olimpiadã a fost o experientã cu adevãrat constructivã, din care a învãtat cã „nu întotdeauna poate fi momentul meu”. Proba teoreticã i s-a pãrut mult mai dificilã decât cea de anul trecut, când a reusit sã obtinã al treilea punctaj pe tarã. „Pentru mine, pasiunea pentru chimie nu are limite, indiferent de rezultatele mele. Faza nationalã din acest an a fost dificilã, ce reprezintã din nou dovada cã depãseste foarte, foarte mult ceea ce este prevãzut în manualele scolare, subiectele de la proba teoreticã fiind cu atât mai captivante si dedicate celor cu adevãrat pasionati de chimie, bazându-se în special pe chimia aplicatã. Ele necesitã agilitate în gândire, intuitie si gestionarea corectã a timpului. Proba practicã din acest an, si ea la fel de captivantã, a fost asemãnãtoare cu cea de anul trecut, adicã o sintezã urmatã de analize cromatografice, diferenta fiind faptul cã am avut de fãcut nu una, ci trei analize cromatografice pentru a identifica reactantii (solutiile acestora fiind notate cu litere) utilizati pentru spotare, filtrare la vid si de notat observatiile din timpul sintezei chimice. Eu sunt foarte multumit de ceea ce am realizat la aceastã olimpiadã, pentru cã mi s-a arãtat cã nu întotdeauna poate fi momentul meu. Pot fi si zile bune, si zile rele din care am doar de învãtat. Si cred cã acest lucru trebuie înteles de toti elevii. De aceea Olimpiada este atât de frumoasã, pentru cã este mai bine sã crezi în sansa ta si sã suferi dacã nu ti-ai atins obiectivul, nu sã regreti cã nu ai încercat. Am vrut ca în acest an sã particip si la proba de baraj pentru a încerca ceva diferit, sã-mi testez limitele si sã descopãr lucruri noi. Proba de baraj este grea, mai grea decât etapa nationalã si, chiar dacã dureazã cinci ore, timpul parcã nu este suficient, fiind sapte subiecte din mai multe ramuri ale chimiei. Sunt recunoscãtor pentru dezvoltarea acestei pasiuni încã din clasa a VII-a si pentru elevii minunati pe care i-am întâlnit datoritã acestei competitii”, a povestit Gabriel Teodor Toma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Felicitari dragilor!
    Chimia este foarte grea si nu oricine atinge astfel de performanata!Am trait aceste de emotii cand fiica mea obtinea astfel de rezultate!Mult succes pe viitor!

  2. Felicitari tuturor! Felicitari, Gabriel pentru modul matur in care vezi lucrurile. Sa fii asumat, onest este mare lucru in ziua de astazi.
    Bravo, tinere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.