spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Elevii vasluieni, ambasadori ai non-violentei

- Advertisement -

ÎMPOTRIVA VIOLENTEI… Peste sase mii de elevi din judetul Vaslui vor învãta în perioada urmãtoare cum sã gestioneze fenomenele de bullying si cyberbullying în cadrul unui proiect derulat de Fundatia World Vision România. Se numeste Ambasadorii non-violentei”, iar scopul lui este acela de a-i face pe copii sã înteleagã gravitatea acestor fenomene si sã stie cum sã reactioneze dacã sunt pusi în fata acestui tip de comportamente, fie cã sunt victime sau doar martori ai agresiunii.Pânã la finalul lunii martie, campania se va desfãsura în 13 unitãti de învãtãmânt din cele 13 comunitãti din judetul Vaslui si va avea si o componentã creativã. Este vorba despre un concurs cu premii surprizã, menit sã îi încurajeze pe copii sã îsi exprime prin desen sentimentele legate de aceste douã fenomene si sã înteleagã mai bine importanta comportamentelor pozitive fa de cei din jurul lor. Gesturile de întelegere si toleran fa de ceilalti pot preveni si combate comportamentele agresive si genera relatii sãnãtoase de prietenie, colaborare si acceptare.

Campania „Ambasadorii non-violentei” se adreseazã copiilor cu vârste între 2 si 18 ani si propune o serie de bune practici, cu scopul de a combate situatiile în care copiii au de suferit. „E important ca, încã de la cele mai fragede vârste, copiii sã fie informati cu privire la existenta fenomenelor de bullying si cyberbullying si sã stie cum sã se protejeze, dar si cum sã evite sã ajungã chiar ei agresorii. În cadrul campaniei, alãturi de partenerii nostri, îi vom informa pe copii ce au de fãcut în cazul în care trec prin astfel de experiente ori sunt martori. De asemenea, vom avea sesiuni de informare si pentru pãrinti, pentru ca acestia sã stie cum îsi pot sustine copiii, cum pot fi alãturi de ei, asigurându-se cã dacã sunt supusi unor astfel de tratamente din partea colegilor vor sti cui sã cearã ajutorul, a declarat Mihaela Nabãr, directorul executiv al Fundatiei World Vision România.

Elevã din Vaslui: „am întâlnit o astfel de situatie (n.r. bullying) în scoalã la mine”

Climatul scolar este foarte important în dezvoltarea copiilor, care trebuie sã se simtã în sigurantã atât acasã, cât si la scoalã, pentru a putea creste sãnãtos. „Pentru mine, bullying-ul reprezintã un act de violentã fizicã, psihicã sau verbalã. Pentru cei mai multi adolescenti, scoala este un mediu pentru descãrcarea de frustrãri. Asemenea probleme apar si din cauza unui dezechilibru în familie. Familiile în care existã violentã sunt un mediu optim pentru formarea unui mic agresor. O astfel de situatie am întâlnit în scoala mea atunci când doi colegi de clasã din medii total diferite au început o disputã din cauza jignirilor pe care si le adresau. Din fericire, acest conflict nu a degenerat datoritã interventiei colegilor si a domnilor profesori. Astfel de situatii sunt din ce în ce mai des întâlnite în ziua de astãzi, iar acest lucru nu poate fi decât unul îngrijorãtor”,a declarat Mara, o elevã dintr-un sat din judetul Vaslui. Partenerii Fundatiei World Vision România în campania „Ambasadorii non-violentei” sunt Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul Judetean de Politie, dar si scolile partenere si copiii din Grupurile de Initiativã Localã a Copiilor.

71% dintre copii sustin cã violenta este prezentã în scolile lor.

Un studiu recent al Fundatiei World Vision România aratã cã 71% dintre elevi au fost martori sau victime ale violentei fie în drumul spre scoalã, fie în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor. Datele sunt întãrite de cel mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, care plaseazã România pe locul 3 în Europa în clasamentul celor 42 de tãri în care a fost investigat fenomenul de bullying.Acest fenomen se manifestã prin comportamente agresive verbale sau fizice asupra copiilor, cu intentia de a-i supãra, a-i intimida sau de a le provoca teamã. De cele mai multe ori, agresorii sunt alti copii, de aceeasi vârstã sau mai mari, iar cauzele sunt multiple. Printre ele se numãrã chiar abuzurile din familie sau actele de violentã la care acestia sunt martori sau victime.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.