Gala Excelenței în Educație, criticată de profesori: “trebuiau să-i spună Gala C. M. Popescu”
REACȚII… Gala Excelenței în Educație a creat controverse în rândul profesorilor din Vaslui. Motivul: numărul mare al premianților la Concursul de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, care l-a depășit pe cel al olimpicilor. “Trebuiau să-i spună Gala C. M. Popescu. Când vezi că sunt atât de mulți premianți la un concurs, te întrebi ce nivel de dificultate are. Se poate compara cu o olimpiadă? Sau merită cu adevărat titulatura de concurs național? Mă tem că nu. Cel puțin, din punctul meu de vedere, nu poți să ai o sută de premianți și să ai pretenția că ești un concurs serios. De ce credeți că Ministerul Educației nu premiază la olimpiade decât un premiu I, un premiu II și un premiu III? Pentru că scopul este să îi premiezi pe cei care sunt cu adevărat cei mai buni”, ne-a declarat unui dintre profesorii prezenți la Gala Excelenței. Vremea Nouă a discutat cu mai mulți profesori pe seama acestui subiect, însă, deși mulți dintre ei critică ceea ce s-a întâmplat la gală, aceștia se tem să-și asume public astfel de reacții. “Nu vreau probleme. Nu vreau să îmi sară colegii în cap sau să mă sune de la inspectorat că nu trebuia să vorbesc cu presa despre subiectul acesta. Dar cred că toată lumea care a fost prezentă la gală și a stat până la final pune la îndoială rigoarea acestui concurs”, ne-a spus unul dintre profesorii din Vaslui.
Gala Excelenței în Educație a avut loc miercuri, 11 decembrie, și a fost organizată de Primăria municipiului Vaslui și Inspectoratul Școlar Județean. Cele două instituții i-au premiat pe cei mai buni elevi din oraș, care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare și concursurile naționale. Este vorba despre aproape 300 de elevi – 93 de olimpici și 203 de elevi participanți la concursurile naționale. Pentru rezultatele obținute, Primăria și Consiliul Local Vaslui le-a oferit elevilor o sumă de bani. În cazul olimpicilor, premiile au fost următoarele: premiul I – 3.000 lei, premiul II – 2.500 lei, premiul III – 2000 lei, mențiune – 1.500 lei, medalie de aur, de argint, de bronz, mențiune ME, mentiune specială/premiu special diplomă de excelentă/diplomă de onoare – 1.300 lei. Premiile acordate elevilor cu rezultate la concursurile naționale au fost: premiul I – 1000 lei, premiul II – 800 lei, premiul III – 600 lei, mentiune, mențiune ME – 400 lei medalie de bronz/mențiune specială/premiu special – 300 lei.
Cum se oferă premiile la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”
Dintre cei 203 elevi participanți, jumătate au fost premiați la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”. Numărul mare de premianți a ridicat semne de întrebare cu privire la rigoarea și nivelul de dificultate al competiției. Spre exemplu, la limba engleză, secțiunea juniori 1 (V-VI) au fost două premii I (n.r. punctaj între 100 și 95), 14 premii II (n.r. între 94 și 90 puncte), opt premii III (n.r. între 89 și 85 puncte) și 13 mențiuni (n.r. între 84 puncte și 80 puncte). La secțiunea juniori 2 (VII-VIII) au fost zece premii I, 16 premii II, 13 premii III și șase mențiuni. Astfel, numai la limba engleză au fost 82 de premii pentru elevii din județ (n.r. la Gala Excelenței au fost premiați doar elevii din municipiul Vaslui). “Poate ar trebui să despărțim cele două categorii și să organizăm două evenimente: Gala olimpicilor și Gala elevilor participanți la concursuri naționale. Cred că ar trebui să le oferim olimpicilor un eveniment al lor, în care să simtă că sunt apreciați pentru efortul de a ajunge la o olimpiadă națională și să nu fie tratați la fel ca un elev care a obținut un premiu la un concurs național. Să știți că efortul nu e același. Să obții un premiu la o olimpiadă națională, unde concurezi cu elevi din toată țara, e cu adevărat o performanță. Nivelul e foarte ridicat. Nu spun că cei care participă la concursuri naționale nu merită să fie recompensați și felicitați de municipalitate pentru efortul lor, însă ar trebui ca autoritățile să îi premieze separat”, ne-a declarat unul dintre profesorii prezenți la Gala Excelenței.
Concursul “Corneliu M. Popescu”, un concurs organizat de Centrul Județean de Excelență și Inspectoratul Școlar
Concursul Național de traduceri “Corneliu M. Popescu” a avut loc pe 25 mai, anul acesta și a fost organizat, conform regulamentului publicat pe site-ul competiției, de Centrul Județean de Excelență Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui și ARPF – Asociația Română a Profesorilor Francofoni și Asociația Culturală Europea – filiala Vaslui. Este o competiție înscrisă în calendarul Concursurilor Naționale Școlare fără finanțare de la Ministerul Educației. Ediția a XIX-a din 25 mai 2024 a cuprins o probă scrisă de la Vaslui (organizată la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, ora 10:00). Competiția s-a desfășurat pe cinci secțiuni: limba franceză, limba engleză, limba spaniolă, limba rusă și limba italiană. Conform regulamentului, concursul s-a desfășurat concomitent în fiecare județ în care au existat elevi participanți și filiale A.R.P.F. “Grație filialelor din țară ale Asociației Române a Profesorilor Francofoni – A.R.P.F., Inspectoratelor școlare județene și Centrelor Județene de Excelență, proba scrisă se poate organiza, sincron, în fiecare județ. Anterior datei de 25 mai 2024, se poate organiza etapa județeană în județele participante, pentru selecționarea celor mai buni elevi în vederea participării la etapa națională din 25 mai 2024. Nu se va organiza probă online la această ediție, la nici una din secțiunile concursului”, se arată în regulamentul Concursului Național de traduceri “Corneliu M. Popescu” din 2024.