spot_img
4.5 C
Vaslui
05-nov.-2024
spot_img

Elevii din Vaslui, în pericol în fiecare zi

- Advertisement -

PERICOL… La început de an scolar, Directia de Ordine Publicã din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române a realizat o evaluare referitoare la reteaua unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar si stadiul asigurãrii cu mijloace de protectie si pazã a acestor obiective. Astfel, au fost identificate, în toatã tara, 20.070 de unitãti scolare – grãdinite, scoli gimnaziale, licee si colegii. Dintre acestea, doar 5.167 sunt asigurate cu pazã umanã. La nivelul judetului Vaslui, sunt peste 700 de unitãti de învãtãmânt, însã nici mãcar 15% nu beneficiazã de pazã, iar dotarea cu sisteme de supraveghere video s-a realizat în mai putin din 25% din scoli. Situatia este alarmantã deoarece în unitãtile de învãtãmânt au acces fel de fel de indivizi, fiind pusi astfel în pericol mii de prescolari si elevi. Necesitatea pazei a fost demonstratã în trecut de numeroasele conflicte produse de personaje care în mod normal nu ar fi trebuit sã aibã acces în scoli, dar si de iesirile violente ale elevilor-problemã. Culmea este cã uneori cei care stârnesc scandaluri sunt chiar cadrele didactice, învãtãmântul vasluian fiind plin de astfel de cazuri, bãtaia de la Viisoara, de anul trecut, si cea de la Suletea fiind arhicunoscute.

Verificãrile politistilor au relevat cã, din totalul unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar, la nivel national, 5.167 sunt asigurate cu pazã umanã (cu pazã proprie, prin societãti specializate sau cu pazã mixtã). Din acestea, 3.606 sunt în mediul urban si 1.561 în mediul rural. Comparativ cu sfârsitul anului scolar anterior, numãrul unitãtilor de învãtãmânt asigurate cu pazã umanã au crescut cu 7%. De asemenea, o crestere semnificativã au înregistrat si scolile asigurate cu pazã prin societãti specializate de pazã (21,1%). La nivelul judetului Vaslui un numãr extrem de mare de scoli au rãmas în continuare nepãzite si fãrã sisteme de supraveghere video. Astfel, în procente, nici mãcar 15% dintre acestea nu beneficiazã de pazã umanã, iar dotarea cu sisteme de supraveghere video s-a realizat în mai putin din 25% din scoli. Situatia este sub orice criticã din moment ce, în aproape 600 de scoli, cadrele didactice sunt singurele care trebuie sã asigure mentinerea unui climat pasnic, lucru aproape imposibil, din moment ce în scoalã ar putea avea acces oricând, oricine. În municipiul Vaslui, doar la Liceul “Ion Mincu” este asiguratã paza cu o firmã privatã. Colaborarea cu firma privatã de pazã a avut rezultate excelente din moment ce incidentele au scãzut ca numãr.

Conflicte în scolile vasluiene

În ultimii ani, în scolile din Vaslui au avut loc mai multe incidente. Printre acestea se numãrã si cel din 2014 de la Liceul “Stefan Procopiu”, unde un elev de 16 ani a fost bãtut fãrã milã de o gascã de golani, “smecherasi” din Vãleni. Într-una din pauze, acestia au nãvãlit chiar în sala de curs si l-au nimicit pe rival cu o bucatã de fier, sub privirile îngrozite ale celorlalti elevi. Victima a ajuns la spital cu capul spart. Când vine vorba despre conflicte, nici profesorii nu sunt cheie de bisericã. Culmea ironiei, de multe ori paza devine necesarã nu din cauza elevilor violenti sau a oaspetilor nepoftiti, ci din cauza unor cadre didactice care si-au gresit meseria si care confundã scoala cu un ring de box. Un alt scandal din învãtãmântul vasluian a fost la Viisoara. Din cauza unei relatii de amor esuate dupã zece ani, douã cadre didactice în toatã firea, de la scoala din comunã, au ajuns sã se ia la bãtaie în sediul unitãtii de învãtãmânt, fiind la un pas sã-si scoatã ochii. Si cadrele didactice de la Scoala “Virgil Caraivan” din comuna Suletea, care ar fi trebuit sã fie modele pentru elevi, au dat dovadã de un comportament rusinos în luna octombrie a anului trecut, dupã ce s-au luat la bãtaie chiar în incinta unitãtii de învãtãmânt. Incidentul s-a lãsat cu dosar penal si mãsuri disciplinare. O parte din scenele de violentã s-au derulat pe holul institutiei, de fatã cu elevul de serviciu. Profesoara de 34 de ani, Alina Nãsui, i-ar fi reprosat în mai multe rânduri învãtãtoarei de 26 de ani, Carmen Geanina Tamas, cã sotul ei, primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas, are o datorie mai veche cãtre sotul acesteia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.