Mii de elevi si prescolari din 54 de unitãtile rurale de învãtãmânt din judetul Vaslui îngheatã în sãlile de clasã din cauza lipsei lemnelor de foc sau a combustibilului necesar pentru încãlzire. Conducerea Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) acuzã autoritãtile cã nu a rezolvat aceastã problemã. La Bârlad, ieri a avut loc întâlnirea primarului Constantin Constantinescu cu directorii de scoli din oras, edilul recomandând economisirea la sânge a gigacaloriilor pentru încãlzirea scolilor, fãcând chiar si un grafic de închidere a cãldurii în scoli. Mai mult, directorii care vor avea economii, vor beneficia de sumele respective pentru a-si face curãtenie la varã.
Potrivit unei situatii întocmite de ISJ Vaslui pe baza raportãrilor directorilor de structuri scolare, 54 de grãdinite si scoli din 13 comune si orase din judet au, în prezent, stocurile de combustibil terminate, în conditiile în care temperaturile în sãlile de clasã au coborât semnificativ în ultimele zile. Conducerea ISJ Vaslui considerã cã vinovate de aceasta situatie sunt autoritãtile locale, adicã primarii care ar fi trebuit sa se ocupe de aprovizionarea cu lemne de foc pentru unitãtle de învãtãmânt de pe raza comunelor sau a oraselor pe care le au în administrare. “Din ceea ce ne-au comunicat directorii de scoli, primarii se plâng de lipsã de fonduri pentru procurarea de combustibili pentru scoli. Asigurarea unei temperaturi optime în sãlile de clasã pentru elevi sau prescolari nu reprezintã o prioritate pentru autoritatile locale din 13 comune si orase ale judetului din moment ce nici pânã în aceasta datã nu au în magazii nici mãcar un brat de lemne pentru a face focul în sobe“, a declarat purtãtorul de cuvânt al ISJ Vaslui, Elena Fociak. Pe lângã cele 54 de unitãti de învãtãmânt cu stocuri zero de combustibil, mai sunt 23 de scoli si grãdinite care au lemne de foc în proportie de maxim zece la sutã din necesar, combustibilul fiind rãmas din sezonul rece anterior.
A tãiat copacii din curtea scolii pentru a încãlzi scoala
Pe de altã parte, primarii din comunele respective, care nu au asigurat încã lemnele pentru încãlzirea scolilor, spun cã nu au primit fonduri pentru a cumpãra lemnele. “Nu am primit nici un ban pentru ca sã putem cumpãra lemne. La începutul acestei sãptãmâni, pentru cã era frig în clase, directorul mi-a cerut sã asigur cãldurã si atunci am dispus tãierea a câtiva copaci din curtile scolilor, pentru a avea lemne sã punem în sobe“, a precizat primarul comunei Coroiesti, Cristian Lungu. În situatia de a nu putea asigura încãlzirea sãlilor de clasã sunt mai multe comune din jurul Bârladului si a Vasluiului.
La Bârlad, cãldurã în scoli … cu economie
Ieri, la Casa de Culturã “George Tutoveanu“ din Bârlad a avut loc întâlnirea primarului Constantin Constantinescu cu directorii scolilor si grãdinitelor din oras. Primarul a precizat cã în scoli este cãldurã, fãrã probleme dar a recomandat conducerilor unitãtilor de învãtãmânt sã facã economie …la sânge, pentru cã nu sunt bani la buget. “S-a fãcut un grafic pentru furnizarea cãldurii, numai în timpul sãptãmânii, iar de vinerea si pânã luni dimineatã la orele 5.00, cãldura se închide, exceptând doar zilele foarte friguroase, ca sã nu înghete apa în calorifere. Oricum, dacã se respectã graficul, vor fi economisiti circa trei miliarde de lei, astfel cã am si spus directorilor cã în functie de câtã economie la cãldurã fac, banii se vor întoarce la scoala lor pentru curãtenie la varã“, a precizat primarul Constantin Constantinescu.