Analfabetismul numeric, mai exact nivelul foarte scăzut al capacității de a înțelege, de a interpreta și de a utiliza informații matematice în viața de zi cu zi, se regăsește printre elevi într-o proporție covârșitoare. Este rezultatul celui mai recent studiu al Asociației pentru Valori în Educație. Pe scurt, elevii români din clasele primare până în liceu sunt „certați” cu cifrele, iar Matematica este pentru mulți o enigmă totală. Vorbim despre o realitate cruntă și cu care ne confruntăm de ceva vreme. Prin urmare, această concluzie a studiului AVE nu este o surpriză. O surpriză este însă modul în care ea poate fi interpretată.
Există voci care susțin că analfabetismul numeric – răspândit ca o molimă în rândul elevilor de toate vârstele – nu ar fi consecința unui sistem de educație deficitar, ci a nivelului scăzut de inteligență în rândul copiilor. Mai exact, al celor din mediul rural, acolo unde cifrele sunt dramatice: potrivit cercetării AVE, dacă în urbanul mare analfabetismul numeric este de 22,23%, în rural acesta ajunge la aproape 60%.
Corelarea între rezultatele slabe la Matematică ale copiilor din rural cu nivelul scăzut de inteligență al acestora aparține lui Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, care a postat pe pagina sa de Facebook mai multe concluzii personale. Însă Andrei Caramitru se află într-o gravă eroare, consideră voci importante din sistem.
Mesajul integral al lui Andrei Caramitru
„A apărut un studiu super detaliat despre analfabetismul funcțional. E de 45% la elevii de liceu (mai puțin la clasele mai mici ca acolo fac față fiind mai simplu – 25% la școala primară , 35% la gimnaziu). Horror. În funcție de zone – vedeți mai jos situațiunea (ce e de roșu e de belea). În orașele mari e cât de cât ok (similar cu nivelul vestic cât de cât). La sate însă – o majoritate clară nu sunt funcționali. Si au de 10 ori mai putini la cateogoria “smart” decat in orașe. Știți ce e asta ? Fix dar fix distribuția de IQ când IQ mediu e 87 (realitatea de la noi) și se considera ca nu ești funcțional sub 85 și ai probleme clinice sub 75. Nu are treaba cu sistemul educațional – e problema de distribuție a IQ. Asta explica și votul, și subdezvoltarea unor zone rurale, si lipsa de activitate economică în zone și sub-populatii – explică practic TOT. Pe scurt – avem o imensă problemă de IQ, structurală – genetică, la sate”, a scris Andrei Caramitru într-o postare pe rețelele de socializare…https://adevarul.ro/stiri-interne/educatie/elevii-de-la-tara-campioni-la-analfabetism-2420439.html