spot_img
16 C
Vaslui
16-sept.-2024
spot_img

Elevii de la sate, cel mai bine “cotati”!

- Advertisement -

Un elev costã statul român între 1.617 de lei, pentru un prescolar si circa 2.944 de lei pentru un elev de liceu sportiv, conform standardelor stabilite de Guvern într-o hotãrâre publicatã în ultima sãptãmânã a anului 2010, în Monitorul Oficial.

Costurile sunt diferentiate în functie de nivelul de studii, forma de învãtãmânt, pe mediu rural sau mediu urban si cuprind cheltuielile cu salariile, indemnizatiile, sporurile si alte drepturi bãnesti primite de angajatii din sistemul preuniversitar de stat. Aproape fãrã exceptie, scolile de la tarã au stabilite standarde de cost mai avantajoase, probabil pornindu-se de la ideea cã au mai putini elevi. “ Sunt mai multe anomalii, pentru cã suma era anul trecut mult mai mare în comparatie cu cea de anul acesta. Este clar cã sumele, cel putin în cazul gimnaziilor din mediul urban, asa cum este Scoala nr. 6 din Vaslui. Spre exemplu, la învãtãmântul primar, în urban, coeficientul este mai mic decât în rural: 1701 în 2011, fatã de peste 2000 în 2010. Se spune cã în cursul anului se vor putea muta sume din urban în rural, se va face un fel de transfer. Anul trecut, Scolii din Vãleni i-au mai rãmas bani la sfârsitul anului, întrucât acolo sunt cadre necalificate, tinere, fãrã grade. În institutia noastrã, din cele 60 de cadre didactice, 44 sunt cu gradul I, iar restul au vechime maximã în muncã. Scoala noastrã a avut în 2009 un buget de 25 de miliarde de lei vechi, iar în 2010 ne-au revenit doar 19 miliarde. E bine cã nu am rãmas fãrã bani, s-au fãcut reesalonãri. În conditiile acestea, sumele sunt si mai mici în 2011. Ideea ar fi sã se plãteascã din alte pãrti ca sã ne descurcãm, întrucât este dezavantajat mediul urban în mod evident, în conditiile în care nu s-au mai construit scoli, iar cei de la sate fac naveta în oras, asa cum se întâmplã si la noi, unde avem 80 de navetisti”, ne-a precizat Victor Ailioaiei, directorul Scolii nr. 6 “Mihai Eminescu” din municipiul Vaslui.

Scolile din rural sunt cele mai avantajate

În 2011, nivelul de bazã în stabilirea standardelor de cost apartine învãtãmântului gimnazial din mediul urban si este de 2.230 de lei/an/elev. În functie de acest nivel de bazã au fost stabilite finantãrile pentru celelalte tipuri de învãtãmânt. Cel mai mic astfel de standard de cost revine grãdinitelor cu program normal din mediul urban (1.478 de lei/an/prescolar); pentru grãdinitele din comune (tot cu program normal), standardul de cost este de 1.617 lei/an/prescolar. Urmeazã, în ordine crescãtoare a sumelor alocate de la buget (din cotele defalcate din TVA), învãtãmântul primar -1.701 lei/elev în mediul urban, respectiv 2.027 de lei/elev în mediul rural. Clasele de gimnaziu vor primi câte 2.230 de lei/elev (urban), respectiv 2.727 de lei/elev (rural). Pentru grupele de prescolari din grãdinitele cu program prelungit sau sãptãmânal se vor plãti câte 2.712 lei/copil atât în mediul urban cât si în mediul rural. În 2011 clasele cu învãtãmânt alternativ sunt mult mai bine finantate, costul standard per elev fiind stabilit la 3.167 de lei/an. Prin noua finantare a unitãtilor de învãtãmânt din mediul preuniversitar de stat, pe baza unor standarde de cost pe elev sau prescolar, sunt avantajate scolile din mediul rural, care au stabilite standarde diferite de cost si un numãr mediu de elevi pe clasã mai mic decât în mediul urban. “Este un lucru normal cu o singurã conditie: sã comasezi scolile mici. Costul per elev este dezavantajos în cazul nostru, în care avem douã scoli cu câte 10 elevi pentru care sunt cheltuite cam aceleasi sume ca pentru o clasã de 25 de scolari. Într-o clasã se consumã oricum luminã, cãldurã, si predã un învãtãtor. Costul per elev te obligã sã fii eficient si rentabil si sã respecti cifrele de scolarizare maxime din clasã, altfel finantarea per elev te dezavantajeazã. Cu alte cuvinte, te învatã sã fii un bun manager”, a declarat Florin Moraru, director la Scoala generalã din comuna Solesti.

Grupurile scolare din rural primesc mai multi bani!

Cât priveste standardele de cost pentru învãtãmântul liceal, cursuri de zi, cele mai dezavantajate vor fi si în acest an marile colegii si licee teoretice. Standardul de cost în cazul acestora este de 2.119 lei/elev/an. Spre comparatie, standardele de cost în cazul scolilor de arte si meserii si al unitãtilor este de 2.442 de lei/elev în mediul urban si de 2.656 de lei/elev în mediul rural. Liceele tehnologice, cele pedagogice si seminariile teologice au aceleasi standarde de cost – 2.306 lei/elev/an – indiferent dacã functioneazã în oras sau în comune. În fine, spre deosebire de anul trecut, în 2011 s-au luat în considerare si salariile celor care lucreazã în cãminele, internatele si cantinele liceelor. Pentru fiecare elev cazat se va asigura un standard de cost de 883 de lei/an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.