spot_img
spot_img
5.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Elevii care învățau în sufragerii de bloc, mutați într-o altă clădire. Vicele Braniște: “este cea mai bună soluție”

- Advertisement -
RELATIV „Dintre părinți, 99% sunt mulțumiți de această soluție. Tot timpul va rămâne 1% care va fi de altă părere, însă nu avem ce face”, a declarat viceprimarul Lucian Braniște.

SOLUȚIE… Elevii de clasă pregătitoare, care învățau în apartamente de bloc, vor începe, în această dimineață, cursurile într-o altă încăpere. Este vorba despre o clădire din Moara Grecilor, în cara a funcționat, timp de aproape trei ani de zile, Direcția Silvică Vaslui. Potrivit viceprimarului Lucian Braniște, noile săli de clasă sunt pregătite să primească elevii. “Sunt șase săli, patru birouri și un spațiu ce poate fi folosit ca secretariat. Clădirea este supravegheată video și dispune de curte, unde elevii pot ieși să se recreeze. Stația de autobuz este la 50 de metri distanță, la fiecare 15-20 de minute trece câte un mijloc de transport în comun, ceea ce e foarte bine. În plus, dimineața, când se duc copiii la școală, drumul e liber, pentru că majoritatea oamenilor vin în oraș. Din punctul meu de vedere, este cea mai bună soluție. Vineri a fost chemată conducerea școlii și și-a dat acordul ca de luni (n.r. astăzi) elevii să vină la cursuri în acea clădire. Apoi, am informat Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică. Toată lumea a fost de acord. Dintre părinți, 99% sunt mulțumiți de această soluție. Tot timpul va rămâne 1% care va fi de altă părere, însă nu avem ce face”, a declarat viceprimarul Lucian Braniște.

De asemenea, acesta a explicat cum s-a ajuns ca elevii să învețe în apartamente de bloc. “Îmi pare rău ca s-a ajuns în această situație, a fost o scăpare din partea tuturor factorilor implicați. Noi am început discuțiile cu conducerea școlii și Inspectoratul Școlar, am avut întâlniri cu reprezentantul părinților, am făcut un inventar al tuturor sălilor de clasă libere din municipiu și un inventar la altor spații, iar în final am ales cele două apartamente – unul cu două camere, iar celălalt cu trei camere. Ambele sunt patrimoniul municipiului Vaslui și au fost folosite până acum ca spații de grădiniță. Conducerea Școlii Nr. 10 le-a văzut, a fost de acord ca acolo să vină elevii de clasă pregătitoare, iar noi le-am amenajat. Apoi, când au fost aduse băncile și scaunele, ne-am trezit că spațiul era prea mic, iar elevii stăteau înghesuiți. Dar nu mai aveam ce face, pentru că urma începutul de an școlar. Nu puteam să remediem această situație de pe o zi pe alta și am cerut înțelegere pentru câteva zile. Am analizat, din nou, toate spațiile libere și am ajuns la varianta aceasta – clădirea de la ieșirea dinspre Moara Grecilor, unde a funcționat, doi-trei ani zile, și Direcția Silvică Vaslui. Cele două clase vor învăța acolo temporar, pe perioada desfășurării lucrărilor de reabilitare sau până când se vor întruni condițiile pentru a se putea desfășura actul educațional în clădirea Școlii nr. 10”, a explicat viceprimarul Lucian Braniște.

Iată noile săli de clasă în care vor învăța elevii de clasă pregătitoare de la Școala nr. 10

Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, în proces de reabilitare. 11 milioane de lei, valoarea proiectului

Reamintim că elevii școlii “Mihail Sadoveanu” au fost relocați în alte unități de învățământ din oraș. Din cauza numărului mic de săi de clasă, două clase pregătitoare au ajuns să învețe în două apartamente transformate în săli de clasă. Vestea nu a picat deloc bine părinților, care s-au arătat revoltați de decizia autorităților locale: “Pentru unii, începutul de an ar trebui să exprime emoția aceea din prima zi, dar pentru mine, părinte al copilului de la clasă pregătitoare a școlii Nr. 10 “Mihail Sadoveanu “, a însemnat stres, griji și dezamăgire. Nu se poate ca într-un spatiu cât o sufragerie de apartament să înghesui la propriu 22 de suflete și un cadru didactic. Pe lângă faptul că nu au cum să se miște sau să iasă la toaletă – (fără a deranja alți patru – cinci copii), doamna învățătoare ar trebui să aibă spațiu să meargă printre bănci pentru a le oferi suport”, a scris pe Facebook mămica unei eleve care trebuie să învețe în apartament. Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Vaslui a fost inclusă într-un proiect de reabilitare cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență. “Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei – școala Gimnazială «Mihail Sadoveanu» Vaslui” are o valoare totală de 11 milioane de lei și o durată de implementare de 30 luni. În cadrul proiectului sunt incluse lucrări de izolare termică a fațadei școlii, a planșeului de deasupra subsolului și a pereților care formează anvelopa clădirii. De asemenea, vor fi înlocuite instalațiile și echipamentele electrice, cele sanitare și termice, va fi înlocuit acoperișul de tip terasă și vor fi modernizate sistemele de climatizare și instalația de iluminat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Ciudat este ca aeeasi perioada de implementare a proiectului de reabilitare o are si Scoala Gimnaziala „Elena Cuza” Vaslui (Scoala Nr. 4); elevii din aceasta scoala unde vor fi fugariti. ?!?
    Elevii celor doua clase a IV-a de la Scoala Gimnaziala „Mihail Sadoveanu” Vaslui ,care fac cursuri la Scoala Gimnaziala „Elena Cuza” Vaslui (Scoala Nr. 4), unde vor fi trimisi pentru a face cursuri; la vreo scoala din Jud. Iasi sau Neamt?

    Extrase din Comunicate de presa:

    „Municipiul Vaslui implementează obiectivul de investiții ,,Creșterea eficienței energetice și
    gestionarea inteligentă a energiei – Școala Gimnazială <> Vaslui” (cod proiect
    C5-B2.1.a-1515), depus în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, Componenta 5
    „Valul Renovării”. Conform contractului de finanțare nr. 10365/26.01.2023, durata de
    implementare este de 30 luni, respectiv perioada cuprinsă între 15.02.2023 și 15.08.2025.”

    „Municipiul Vaslui implementează proiectul ,,Creșterea eficienței energetice și gestionarea
    inteligentă a energiei – Școala Gimnazială <> Vaslui” (cod proiect C5-B2.1.a-1738),
    depus în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, Componenta 5 „Valul Renovării”.
    Conform contractului de finanțare nr. 16641/09.02.2023, durata de implementare este de 30
    luni, respectiv perioada cuprinsă între 01.03.2023 și 01.09.2025”

  2. La ce dracu va mai apucati de reabilitat scoli daca , macar cu jumatate de an inainte de a incepe, nu aveti asigurate conditii pentru desfasurarea cursurilor? Asa s-a apucat si Boros la Barlad de reabilitat cat mai mult si elevii invata pe unde pot. Se mai si lauda ca a facut foarte multe. Degeaba faci mult si prost. Mai bine putin si bun. Normal ca le convine sa se apuce in cat mai multe locuri pentru ca nu se mai vede de unde se fura.

  3. poate Primaria Municipiului Vaslui impreuna cu Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică, vor face in cele doua apartamente un Cabinet Medical/Stomatologic Scolar si un Cabinet de Consiliere Psihopedagogica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.