spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Elevi îmbolnãviti din cauza “mâinilor nespãlate” ale bucãtarului

- Advertisement -

REZULTAT Specialistii din cadrul DSP Vaslui au ajuns la o concluzie în cazul elevilor care iau masa la cantina Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” si care au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentarã. În cantinã, spun inspectorii sanitari, s-au gãsit obiecte de bucãtãrie intens contaminate cu microbi, iar pe mâinile unuia dintre bucãtari s-au descoperit stafiloci patogeni. În replicã, reprezentantii Colegiului cred cã cel mai important aspect din concluziile DSP-ului este acela potrivit cãruia produsele servite copiilor erau “curate”, doar acele tocãtoare au fost gãsite în neregulã.

“Am recoltat o probã de apã de la internat si de la cantinã, iar apa este bunã, nu au fost nicio problemã. Am mai recoltat si exudat naso-faringian de la cei doi bucãtari pe care i-am gãsit în tura de vineri, iar ele au iesit negative. Am mai fãcut apoi o serie de teste de curãtenie în interiorul cantinei. Aici s-a constatat cã tocãtoarele din lemn, cel de tãiat carne si cel de tãiat legume, erau intens contaminate cu microbi si, de asemeni, pe mâinile unuia dintre bucãtari am depistat un stafilococ. Asta înseamnã cã în acea bucãtãrie nu se respectã normele de igienã. Eu am anuntat colegii de la compartimentul de control în Sãnãtate Publicã, care vor lua mãsuri si vor face si recomandãri pentru remedierea deficientelor. Mai pe înteles, acolo trebuie fãcutã o curãtenie exemplarã, o dezinfectie si apoi, igiena spatiului sã fie mentinutã conform normelor”, a precizat medicul epidemiolog Luminita Costache, director DSP Vaslui.

Conducerea Colegiului: “Vom face ca totul sã fie bine si, pe viitor, sã nu se mai întâmple”!

REACTIE “Bucãtarii nostri sunt oameni cu experintã, curati, oameni care îsi fac treaba cum trebuie. Dumnealor (inspectorii sanitari, n.r.) au venit si au recoltat niste probe. Pe fundurile din lemn pe care se taie carnea, legumele, au gãsit microorganisme, ceea ce este posibil, pentru cã lemnul, stiti, mai pãstreazã în el… Dar as vrea sã punctati cã, în ceea ce priveste calitatea alimentelor care au fost aduse la analize, nu a fost nicio problemã, totul a fost curat, igienic. Deci, nu se pune problema ca alimentele noastre sã fi avut o încãrcãturã microbianã, chiar dacã s-au gãsit oarece urme pe acele ustensile. Trebuie sã se înteleagã clar cã produsul final, alimentele servite elevilor nu au fost gãsite cu microbi. Atât s-a spus cã s-au gãsit pe acele bucãti de lemn pe care se toacã carnea si legumele si pe mâinile unuia dintre bucãtari. Dar eu vã spun cã omul acela este un om curat, un bucãtar muncitor, care chiar îsi face treaba. Când a auzit asa ceva, a început sã plângã, chiar mi-era si milã de el. Vedeti cum este, acum dacã ar veni un inspector si ar recolta probe de pe mâna fiecãruia dintre noi, credeti cã n-ar gãsi microorganism? Eu cred cã ar gãsi, pentru cã totul este poluat în jur. Dar, în concluzie, din aceastã situatie, noi am învãtat ceva, vom face ca totul sã fie bine si, pe viitor, sã nu se mai întâmple”, a spus profesoara ing. Lia Fofel, director adjunct al Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.