Tragedia în urma căreia tânăra de 18 ani din Piciorul Lupului a murit alaltăieri rămâne de neînţeles, şi înconjurată de mari semne de întrebare, chiar şi pentru apropiaţii ei. Adriana Roman era elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu“ (Economic 2), unde studia pentru a deveni tehnician în activităţi de comerţ. Locuia cu părinţii în localitatea Piciorul Lupului, iar marţi a fost găsită moartă lângă linia ferată, lovită de trenul interregio Roman – Buhăieşti – Iaşi. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au reuşit să vorbească, în cursul zilei de ieri, cu una dintre cele mai bune prietene ale tinerei, dar şi cu preotul paroh din sat. Ce spun aceştia pare să răstoarne toate pistele anchetatorilor.
„Acolo e o zonă cu vizibilitate foarte mică“
Manuela Petroi a izbucnit în lacrimi imediat ce a auzit numele Adrianei, şi a avut numai cuvinte de laudă la adresa ei. „Era o fată extraordinară, nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Eu locuiesc de patru ani de zile aici, şi a fost o prietenă minunată, se înţelegea foarte bine şi cu băieţelul meu, cu care se juca întotdeauna. Nu a avut probleme niciodată acasă, nu s-a plâns de părinţi sau de orice altceva. Mama ei e o femeie deosebită, mă aşeza la masă ori de câte ori îi vizitam. Tatăl este foarte respectuos şi niciodată nu am sesizat un comportament urât din partea lui“, ne-a povestit Manuela. Femeia a subliniat faptul că nu i-a văzut niciodată pe părinţii fetei în stare de ebrietate, iar „pe masă la ei nu era nici urmă de băutură“. Adriana nu avea probleme la şcoală, iar din spusele prietenei ei, se înţelegea foarte bine cu colegele de clasă. „Recent a fost şi s-a spovedit… Nu ştiu ce s-a întâmplat, nu am nicio explicaţie. Dacă aş putea să o ajut să se întoarcă printre noi, aş face-o cu tot dragul“, a mai spus Manuela.
Preotul paroh din sat, Dorel Burduja, este însă convins că acolo a fost vorba de un accident, nicidecum de o sinucidere. Este cu atât mai convins de acest lucru cu cât o cunoştea foarte bine pe tânără, care venea duminică de duminică la biserică, şi mai ales pentru că ea se spovedise şi se împărtăşise la el cu numai două zile înainte de tragedie. Preotul cunoaşte foarte bine şi locul în care a avut loc tragedia. „De multe ori, trecând pe acolo, m-am gândit că odată şi odată se va întâmpla ceva grav. Acolo este o zonă cu vizibilitate foarte mică, linia ferată face o curbă, mai este şi un canton… În plus, acolo trenul care vine din direcţia celui care a lovit-o pe Adriana coboară, deci locomotiva Diesel este greu de auzit. Am fost la faţa locului şi am văzut că fata nu era tăiată, cum se întâmplă la sinucigaşi, ci era doar lovită în partea stângă a capului. A fost doar lovită şi târâtă, apoi aruncată în lateral. Eu sunt absolut convins că vorbim aici de un accident, nu de altceva. Adriana era credincioasă, o cunosc bine, ştia ce înseamnă Iadul…“, mai spune preotul Burduja. El a adăugat că ştie de faptul că între mamă şi fiică a avut loc o discuţie pe tema unei note luate la simularea la bacalaureat, de 6, dar mai ştie că, după acea discuţie, fata s-a jucat mult timp cu nepoţelul ei pe calculator. „Nu asta face un sinucigaş, care ia decizia după o ceartă“, mai spune preotul. El este convins că fata doar se plimba prin acea zonă, şi că pur şi simplu nu ar fi auzit trenul venind.
Profesorii: O elevă cuminte
Şi profesorii o descriu ca fiind o elevă cuminte, ce se achita întotdeauna de sarcini şi nu intra în conflicte. „Media generală în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a este mai mare de 8. La simularea examenului de bacalaureat, care a avut loc săptămâna trecută, eleva a obţinut note peste şase la toate cele trei materii: limba română, matematică şi geografie. Sunt note acceptabile, având în vedere că este prima simulare a examenului, care are rolul de semnal de alarmă, pentru a-i determina pe elevi să-şi identifice nivelul de pregătire. Rezultatele şcolare nu justifică un astfel de gest, iar pentru noi toţi este un moment tragic“, a declarat Corneliu Constantin Carpen, directorul liceului. Părinţii Adrianei erau trecuţi în evidenţele şcolare ca fiind „fără ocupaţie“, neavând servicii, iar eleva beneficia de bursa „Bani de liceu“, în valoare de 180 de lei lunar. Condiţia pentru a primi acest sprijin este ca venitul fiecărui membru al familiei să fie mai mic de 150 de lei (brut). Conform informaţiilor pe care diriginta clasei le-a oferit conducerii liceului, fata avea o soră mai mare, care a plecat în Italia pentru a munci.
Poliţiştii au precizat că au reuşit să stea de vorbă cu părinţii Adrianei, iar aceştia au spus că nu se aflau în conflict cu ea. Cu toate acestea, mama a declarat că în ziua respectivă a certat-o pe fată pentru că ar fi luat o notă mică la şcoală, un 6, dar nu crede că acesta ar fi motivul pentru care şi-ar fi pus capăt zilelor. „Poliţiştii sunt în faza cercetărilor, au vorbit cu părinţii care au dat declaraţii. Ancheta este încă în desfăşurare“, a precizat Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei.