spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Ei sunt cei cinci “super-primari” de comune din judetul Vaslui!

- Advertisement -

INITIATIVÃ… Vom avea cinci super-comune în judetul Vaslui, adicã cinci comune care vor îngloba localitãtile învecinate si vor deveni poli de dezvoltare ruralã, pânã în 2025, dacã legea actualã se modificã. Astfel, o nouã unitate administrativ-teritorialã ar putea apãrea în România. Un proiect de lege privind reclasificarea localitãtilor propune înfiintarea a 183 de comune poli-regionali. La Vaslui, poli de dezvoltare ruralã vor fi comunele Banca (primar Vasile Vânãtoru), Puiesti (condusã de primarul Costel Moraru), Vetrisoaia (aici, edil este Corneliu Stângã), Fãlciu (primar Neculai Moraru) si Codãesti (primar Mihai Rebegea). Toti cei cinci “super-primari” vor prinde puteri sporite, în cazul în care proiectul legislativ trece de Parlament, iar aceste localitãti vor deveni mini-orase, cu investitii importante si un numãr mai mic de functionari.

Aceste localitãti, practic un fel de “super-comune”, au rol de servire intercomunalã la nivelul zonelor lipsite de orase pe o distantã de minim 25 km. Proiectul de lege stipuleazã cã dezvoltarea acestor localitãti este “sprijinitã” de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitarã si socio-culturalã. Dacã initiativa legislativã va gãsi sustinere în Parlament, comunele din România vor fi împãrtite în douã categorii: comune poli-regionali si alte comune. Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern. Ce deosebeste “super-comunele” de comunele simple?, s-ar putea întreba vasluienii. Acestea vor deveni localitãti cu rol de “zonã centralã” în judete, entitãti care pot prelua servicii cu rol teritorial în sãnãtate, educatie, culturã, comert si servicii. Ele vor avea o populatie de minim 2.000 locuitori, însã în judetul Vaslui vor avea si 6-7.000 de locuitori. În desemnarea drept comunã-pol rural au fost luati în calcul mai multi factori: rata migratiei temporare a populatiei, ratã medie anualã de crestere a populatiei, volumul populatiei, accesibilitatea rutierã si feroviarã, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mãrimea medie a exploatatiilor agricole. Pe Valea Prutului, sunt douã comune care îsi vor disputa rolul de super-comune. Vetrisoaia ar putea îngloba Lunca Banului si Berezeni, în timp ce Fãlciu ar putea prelua comunele din jurul Murgeniului. “As fi ipocrit dacã nu as recunoaste cã înscrierea în listã mã onoreazã. Cred cã vom reusi sã atragem investitii mai mari în drumuri, apã, canalizare, proiecte sociale, fonduri europene mai consistente pe aceste domenii. Facem parte din cele 183 de comune propuse, este important pentru noi”, a spus Neculai Moraru, primarul de la Fãlciu. “Eu cred cã este un pas înainte pentru dezvoltarea localitãtilor de pe Valea Prutului, pentru cã vom avea ocazia sã accesãm proiecte mai mari de infrastructurã”, explicã Corneliu Stângã, primarul de la Vetrisoaia.

Mai multe guverne, mai multe propuneri de comasare a comunelor mici

În timpul guvernãrii PDL, s-a dorit ca alegerile locale din 2012 sã aibã loc în baza unei noi organizãri teritoriale interne, proiect care prevedea desfiintarea a 60% dintre comune si 30% dintre orase. Potrivit proiectului de lege, care s-a aflat în dezbaterea Parlamentului, dar nu s-a mai finalizat, pentru a-si pãstra statutul, o comunã trebuie sã fie populatã de cel putin 5.000 de cetãteni cu drept de vot (deci minim 7000 de locuitori). Statisticile oficiale aratã cã, la nivel national, peste 2.100 de comune, dintre cele 2.630 existente, au mult mai putin de 7.000 de locuitori. La Vaslui, aproape 50 de comune urmau sã disparã, în cazul în care s-ar fi aplicat reorganizarea teritorialã a PDL, inclusiv multe dintre localitãtile mai mari ca numãr de locuitori, ceea ce ar fi însemnat în jur de 600 de posturi de bugetari mai putine fatã de situatia actualã. În mai a.c., Guvernul Ciolos a venit cu o altã propunere. Guvernul tehnocrat a spus cã doreste o reformã a administratiei publice “la finalul cãreia sã nu mai existe comune cu mai putin de 3.000 de locuitori”, dupã cum sustinea însusi premierul Ciolos. Conform statisticilor oficiale, nu mai putin de 39 dintre cele 81 de comune vasluiene ar intra în noua viziune a Guvernului, fatã de 50, câte se propunea în 2011. La 1 ianuarie 2016, în judetul Vaslui doar sapte comune aveau peste 5.000 de locuitori, 35 au între 3.000 si 5.000 de locuitori, 25 au între 2.000 si 3.000 de locuitori, 13 au între 1.500 si 2.000 de locuitori, iar Blãgestiul are sub 1.500 de locuitori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.