Comisia electorală egipteană a exclus definitiv, ieri, 10 dintre cei 23 de candidaţi la alegerile prezidenţiale din luna mai, între care şi trei dintre principalii candidați: fostul vicepreşedinte Omar Suleiman şi islamiştii Khairat al-Shater şi Hazem Abu Ismail.
Aceste descalificări bulversează peisajul politic egiptean, cu cinci săptămâni înainte de primul tur al scrutinului din 23-24 mai.
Comisia anunţase, sâmbătă, că i-a exclus din cursa electorală prezidenţială pe cei 10 politicieni, din cauza neregulilor descoperite în dosarele lor de candidaţi şi le stabilise un termen de 48 de ore pentru a contesta decizia, iar apoi a respins toate apelurile prezentate de aceştia, a relatat agenţia oficială Mena.
Printre candidaţii rămaşi figurează fostul şef al Ligii Arabe, Amr Moussa, fostul membru al Frăției Musulmane, Abdelmoneim Abul Foutouh, şi ultimul şef al guvernului în regimul lui Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.
Cheamă oamenii în stradă, să apere revoluția
Khairat al-Shater, un foarte bogat om de afaceri, ales de Frăția Musulmană să-i reprezinte, a lansat un apel egiptenilor să fie pregătiţi ”să iasă în stradă, pentru a proteja revoluţia și să lupte împotriva oricărei operaţiuni de fraudare sau de cumpărare de voturi pe care Puterea ar fi pe cale s-o pregătească”.
Fraţii Musulmani anticipaseră, însă, decizia şi au prezentat un candidat alternativ, preşedintele formaţiunii lor politice (Partidul Libertăţii şi Justiţiei), Mohammed Morsi, care a fost acceptat de Comisia electorală.
Al-Shater, încarcerat până în martie 2011, a fost respins în baza unei legi care stipulează că oricine a fost condamnat la închisoare trebuie să aştepte şase ani de la terminarea executării pedepsei pentru a-şi recăpăta drepturile civice.
Omar Suleiman, descalificat
Omar Suleiman – fost şef al serviciilor secrete şi vicepreşedinte pentru scurt timp, numit de Hosni Mubarak, în ultimele zile ale preşedinţiei sale, a fost descalificat, pentru că nu a reuşit să obţină numărul minim de semnături din partea alegătorilor, în unul din cele 15 guvernorate egiptene, cerut de lege.
Salafistul Hazem Abu Ismail nu poate candida pentru că mama lui a obţinut cetăţenie americană. Legea stipulează că orice candidat la funcţia supremă trebuie să fie doar egiptean, ca şi soţia şi părinţii lui.
Parlamentul a aprobat un amendament prin care interzice înalţilor funcţionari ai regimului Mubarak să candideze pentru posturi de înaltă responsabilitate, dar textul nu a fost încă aprobat de conducerea armatei pentru a putea intra în vigoare.
Armata, care a anunţat că va transfera civililor puterea, după ce va fi ales şeful statului, la sfârşitul lunii iunie, a comunicat, ieri, că alegerile prezideţiale vor avea loc la data prevăzută, pentru a risipi astfel temerile că incertitudinile politice ar favoriza menţinerea sa la putere.
www.evz.ro/