spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Eduard Andrei Dura, un mai vechi client al polițiștilor bârlădeni, arestat în dosarul drogurilor din școli, unde sunt anchetați și doi doctori ieșeni

- Advertisement -

CLIENȚI… Tinerii reținuți în urma acțiunii DIICOT denumită “Școala” au ajuns, ieri, în fața judecătorilor de drepturi și libertăți. Printre ei se numără și Eduard Andrei Dura, o mai veche cunoștință a polițiștilor bârlădeni, condamnat, în 2016, la 2 ani de internare într-un centru de detenție după ce a fost găsit vinovat de tâlhărie calificată. De data aceasta, Dura a ajuns în arest preventiv, acuzat de trafic de droguri. Alături de acesta, în arest a ajuns și Costache Gioni, un alt bârlădean care vindea droguri elevilor. Totul a pornit ca urmare a unei ample acțiuni a DIICOT de depistare a traficanților și consumatorilor de droguri din școli. Au fost efectuate zeci de descinderi domiciliare în București, Galați, Pașcani și Podu Iloaiei. Concomitent, DIICOT Vaslui a efectuat patru percheziții domiciliare în municipiul Bârlad. Acțiunea oamenilor legii a avut ca punct de plecare cazurile de intoxicații cu substanțe interzise semnalate de Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași, acolo unde, numai anul acesta au fost înregistrate 13 astfel de cazuri, la adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Grav este și faptul că, printre consumatori se numără și doi medici de 37 de ani din Iași, ambii gastroenterologi care consumau substanțe interzise în timpul gărzilor, probabil, pentru mai multă energie.

“Operațiunea Școala”, pusă la cale de către procurorii DIICOOT și județele Vaslui și Iași, a scos la iveală secrete incredibile. Astfel, din cele 40 de persoane vizate ca vânzători și cele 70 de persoane vizate ca și consumatori, majoritatarea s-au dovedit a fi elevi și studenți, iar vârsta minimă pentru consumatori a fost stabilită, conform anchetatorilor, la 13 ani, în timp ce, pentru traficanți, vârsta minimă a fost de 15 ani. Printre zecile de descinderi, patru au fost făcute și în municipiul Bârlad, iar în fața judecătorilor de drepturi și libertăți au ajuns doi bârlădeni. Unul dintre ei, Eduard Andrei Dura, este o mai veche cunoștință a polițiștilor bărlădeni. În 2016, Dura făcea parte dintr-o bandă de hoți care a terorizat orașul Rulmenților. Tinerii, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, erau specializați pe furtul de bani și telefoane mobile. Eduard Dura, care avea 17 ani la acea vreme, s-a ales cu o condamnare de 2 ani, internare într-un centru de detenție. Se pare că perioada petrecută după gratii nu a fost suficientă, astfel că Dura, alături de un amic, Gioni Costache, a ajuns din nou după gratii, acuzat, de această dată, de trafic de droguri pe care le vindea elevilor din școlile bârlădene.

Iată ce spune comunicatul DIICOT

Probatoriul administrat a reliefat că, pe parcursul anului 2024,  persoanele vizate ar fi vândut, în mod repetat, substanțe psihoactive, către consumatori, în special elevi ai unităților de învățământ, din municipiul Bârlad. Audierile în această cauză se vor desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vaslui. Acțiunile sunt realizate cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Bacău, Suceava și Galați, polițiștilor Biroului Siguranță școlară și luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, Biroului Siguranță școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Iași și Vaslui și ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Această acțiune de amploare reprezintă, alături de altele similare desfășurate de Poliția Română și DIICOT, o reacție promptă și susținută în combaterea traficului și consumului de droguri în rândul elevilor, dar și un semnal de alarmă pentru conștientizarea dimensiunilor acestui fenomen și a necesității stopării lui prin eforturi conjugate din partea întregii comunități”, au precizat autoritățile. Anchetele mai vizează alte 40 de persoane, majoritatea elevi și studenți ai unor unități de învățământ, din județul Iași, față de care polițiștii și procurorii au desfășurat activități de documentare și investigare, pentru  combaterea traficului cu substanțe interzise. De asemenea, ancheta vizează atât cei în cauză, cât și aproximativ 70 de consumatori (majoritatea elevi și studenți).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Cine era marele traficant al județului, tov Chelaru Vasile, aarestatul de la miliția locală Bârlad, câți drogați a arestat, nici unul , cine e principalul vinovat, dom comandant Vasilică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.