spot_img
16.2 C
Vaslui
17-sept.-2024
spot_img

EDITORIAL | România educată și tembelismul vasluian

- Advertisement -
Gelu Irimia

N-aș vrea să vă gândiți la vreun raport adversativ, gen ce educați sunt copiii în alte părți mai avantajate din România și ce tembelizați sunt în județul Vaslui. Nu, în mare, e aceeași mâncare de pește la conservă, doar că, într-adevăr în județul “lui Buzatu” sunt niște statistici mai jenante despre care nu are sens să mai comentăm ca să nu părem ciufuți aprioric. Ideea este că visul cu “România educată” a președintelui acestei țări s-a terminat brusc la primul clopoțel, iar în ceea ce privește strict, județul Vaslui, putem vorbi chiar de un coșmar. Să nu uităm că doar la noi în județ s-a descoperit că un cadru didactic foarte apreciat și cu multe grade la fel de “didactice” nu avea nici măcar o diplomă de licență. Sau avea dar era puțin falsă! De unde concluzia logică și puțin depresivă că sistemul educațional vasluian este praf șI pulbere. Doar cei naivi și înșelați de false postări pe facebook cu vedete porno pe post de eleve premiante, vor crede că județul nostru este un incubator de genii șI olimpici deja angajați de NASA. Dar, așa cum am mai pomenit, din întâmplare, n-aș vrea să ajung la concluzie fără să trec prin experiența purificatoare a realității, un fel de catharsis generat de un discurs citit din întâmplare. Discursul îi aparține chiar reginei învățământului vasluian, adică inspectoarea șefă a ISJ Vaslui, doamna Cristiana Botan. Eu, personal, am ascultat foarte multe discursuri tembele dar e ceva normal la un politician și am fost puțin surprins să găsesc ceva și mai dramatic la persoana care conduce, practic și teoretic, sistemul educațional din județul Vaslui. Iată, opera doamnei, din punctul meu umil de vedere, o capodoperă a limbajului de lemn, adică a acelui limbaj care se folosește de cuvinte cumva elevate dar care transmite nimic!

“Deschidem noul an școlar cu emoția revederii și cu încrederea că împreună putem să dăm contur multor visuri îndrăznețe. Acest moment devine un prilej de reflecție asupra rolului  educației în devenirea individuală și colectivă a copiilor noștri, precum și un prag simbolic către un viitor cu înalte idealuri și confruntări cu propriile limite sau cu provocările lumii în care trăim. Și în anul școlar 2024 – 2025, școala vasluiană va continua să-i îndrume pe copii, pentru a-și atinge potențialul maxim în învățare, oferindu-le condiții adecvate pentru  educație și dezvoltare. În acest context, sperăm că responsabilitatea de a fi educator se va armoniza cu dorința elevului de a învăța și cu sprijinul necondiționat al fiecărui părinte. Doar împreună putem face un pas decisiv spre o educație de calitate, bazată pe valori fundamentale. Tuturor, un an nou școlar cu sănătate, pace, experiențe de învățare valoroase, rezultate remarcabile și multe proiecte împlinite! Prin efort comun, cu încredere și determinare, toate provocările să se transforme în reușite!” Cristiana Botan.

Acest discurs care m-a emoționat până la vomă îmi amintește puțin de discursurile primarului Pavăl, dar măcar acolo exista o intenție de sentiment. În acest caz, însă, sunt doar niște cuvinte mai goale decât vedetele de pe onlyfans și cel puțin la fel de idioate. Nu știu câți profesori sau câți elevi rezonează cu “înaltele idealuri” ale doamnei Botan dar sunt sigur că foarte puțini elevi sunt înnebuniți de extaz din cauza emoției revederii cu mulți profesori plictisiți și deprimați dar mai ales cu acei directori foarte entuziaști, numiți politic. Înțeleg că e frumos și înălțător să vorbim despre “educatorii responsabili”. “dorința elevilor de a învăța” , “spijinul necondiționat al părinților” și “condițiile adecvate pentru educație și deazvoltare”, dar realitatea e atât de diferită încât pare că doamna a consumat ceva care nu se cade. Asta ar fi varianta bună pentru că altfel mai există șI varianta în care doamna e pur și simplu ridicolă!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Un articol care abundă in cuvinte și expresii precum tembel, tembelism. Oare chiar nu găsiți nimic pozitiv in aceste zile in care părinții și elevii isi pun speranta in schimbări pozitive? Cineva compara in comentarii colegii de prestigiu din București cu scoli din îndepărtate sate ale județului. Nu știu ce vreti sa scoateți in evidentă, dar bănuiesc faptul ca o parte a proliticii este vinovata de toate relele, in timp ce cealaltă parte, probabil de voi ținuta in brațe, ar fi făcut din educatia județului un Everest al școlii romanesti. Toți politicienii au aceeași vina dacă scoala, la fel ca și alte domenii, nu au ajuns la standardele altor tari. Orice idee poate fi susținută, domnule autor al articolului, cu idei și expresii care sa denote cultura și un nivel de Ccivilizatie ridicat.

  2. Păi tocmai am citit un alt editorial despre cum începerea anului școlar,o mină de aur pentru profesori practicanți de pregătire în privat. Nu știu dacă e rău sau bine dar : Vom vedea!!!! (Citat rar de Iohannis).

  3. Bun editorial! Scris cu realism, cu acuratețe, consistent!
    La începutul fiecărui an scolar vedem același festivism, aceleasi discursuri găunoase, plictisitoare, hilare, care n-au acoperire în realitatea înconjurătoare, lipsite de substanță ale politicienilor. Efectiv ajungi la saturație, și ascultandu-i ți se face lehamite.Este frustrant sa auzi cat se minte în continuare, ce dimensiuni epopeice se dau unor realizări absolut normale mileniului trei in care trăim, cat de mult se cosmetizează realitatea din educația românească.
    Domnule Președinte de ce nu faceți bilanțul programului lansat de dvs cu surle și trâmbițe ” Romania educată” ??? Răspunsul e simplu: fiindcă respectivul program a fost doar formal, fără urmări( nici minore) in plan educațional..Ce distanță uriașă de la Colegiul national ” Mihai Viteazu” din București, la Liceul din Murgeni , ori la o școală primară de la
    Stancaseni, ori Hupca…Este doar o utopie: oare ce discursuri ar fi avut Președintele sau ministrul învățământului daca ar fi aterizat la respectivele școli vasluiene???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.