spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
18-ian.-2025

EDITORIAL | Cine a ucis democrația în România?

- Advertisement -
Gelu Irimia

Atunci când investighează o crimă, prima întrebare a anchetatorilor este : cine are ceva de câștigat de pe urma crimei? Așa că ne întrebăm cine a câștigat cel mai mult și mai elegant după decizia CCR? Nu îmi permit să răspund pentru că n-am expertiza necesară, dar îmi permit să mai încerc câteva întrebări: cine este, încă, președintele României? Cine va desemna premierul? Are Ciolacu sau poate cineva apropiat șanse să fie numit premier? A pierdut frăția PSD-PNL vreun strop de putere după aceste alegeri, când votul poporului a fost clar unul împotriva acestei construcții de tipul struțo-cămilei?

L-am văzut pe Solomon calm și relaxat explicând vineri că e bine pentru toată lumea, e bine pentru PSD, mai puțin pentru Stativă, Popica și Bîca. Dar nici pentru ultimii trei nu o să fie foarte rău pentru că partidul are grijă de toți. Două ore mai târziu, CCR decreta starea de bine a lui Solomon: alegerile au eșuat. Așa se explică și relaxarea lui Solomon și cea a tuturor pesediștilor sau liberalilor care, aparent, au pierdut puterea. Și, totuși, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă. Totul se transformă și se conservă!

Sistemul, cel real, nu cel din teoriile conspiraționiste, se folosește încă de mâna care ciugulește castanele din jarul încins. Nu o spun eu, ci un specialist în domeniu, judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al CSM. Așa că, dacă, vreți să vedeți o părere avizată și, din punctul meu de vedere, cea mai clară descriere a ceea ce tocmai s-a întâmplat în România, citiți ceea ce spune acest magistrat în materialul său de opinie de pe hotnews, https://hotnews.ro/fost-presedinte-al-csm-comentariu-pentru-hotnews-am-asistat-la-schimbarea-fortata-a-atributiilor-curtii-constitutionale-un-precedent-foarte-de-periculos-1856335.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

  1. ”Alegerile se vor relua ”in integralitate”…. Ce inseamnă intregralitate ,cuvânt fabricat de curând de fanteziștii din politică? Oare vor participa aceiași !”catindați”, deși călin nebunul a fost demascat ca făcând parte din sistem, fost activist pcr, fost funcționar de stat (degeaba) prin străinătate, pensionar special, admirator declarat al legiunii și cu un delirant discurs esoteric-naționalist-moscovit? Aapărut călare pe un cal alb, ca și zelea-codreanu când intra prin sate ca să-și facă adepți.Vorba dlui Paleologu: ”nu știu cine este mai nebun, ea (cristela)sau el?” Ce o fi insemnând ”in integralitate”???

  2. votati ilie bolovan!!

    salvati democratia!! jos legiunarii legionarii vikingii dreacu uă ăia ne umoară și ne dau la gâshte jos egzdremismu uăăă

    • Ziarista aia urată care a denigrat Vasluiul este mare consiliera, parchează de-a latul in parcare la CJ , vasluienii chiar merita soarta cu vârf și indesat

  3. Când nu știm ce să credem mai bine să căutăm opinii avizate! Ați deschis link-ul din articol? Nu? Păcat! Merită! Citiți-l până îl înțelegeți bine! Demnstrația de putere politică și judecătorească combinate finalizată cu această decizie de anulare este extrem, extrem de nocivă! Și voiam să sancționăm extremismul? Prin extremism? Păi cine poate spune care extremism este mai pozitiv? Eu știu răspunsul! Nici unul!

  4. BEC a gresit că a validat toate candidaturile.
    CCR a greșit că a invalidat candidatura lui Șoșoacă.
    SRI a greșit că nu a anunțat Parchetul General de fraudarea alegerilor.
    CCR a greșit când a validat turul intai al alegerilor, desi știa ca fusese convocat CSAT.
    CCR a creat acum o normă ca să repare toate greșelile. In turul doi să invalidezi turul întâi după ce l-ai validat e cel puțin aberant. Dar.. CCR poate orice, iar România a devenit țara tuturor posibilităților. Și, interesant, decizia CCR produce efecte bune, deci mulțumește oamenii de bună credință, speriați de perspectiva misticului-religios manipulator de voturi.
    De acum, urmează dosare penale pe banda rulantă si depunerea unor noi candidaturi la Președinție. Iar bălăcăreală, iar promisiuni…
    Sper ca din partea PSD să nu fie nimeni la aceste alegeri. Iar data viitoare să scăpăm cu totul de PSD, pentru tot răul făcut țării.
    Marele Tăcut al țării rămâne în funcție până când noul Președinte va depune jurământul. Ii convine, că e obișnuit cu cu statul degeaba. Sursa Cristi Danileț Facebook

    • Dacă nici data viitoare nu iese cine trebuie, tot așa vor apărea niște hârtii de la servicii pe masa CSAT convocat de președinte și CCR le va considera suficiente să anuleze votul? Iar președintele intră in prelungiri?
      Că doar trebuie respectată jurisprudența creată azi, nu?!
      Eu zic ca s-a întronat Iohannis pe viață și noi încă nu am aflat. Sursa Cristi Danileț Facebook

  5. Brothers, it’s crystal clear—if the Constitutional Court hadn’t annulled the elections, Romania would have been in free fall. Can’t you see that what has been built over the past 30 years is actually the foundation of today’s Romania? Whether we like it or not, we must admit that without a stable government, the political system is on shaky ground. And if that government is a mix of contradictions, like a camel ostrich, we would inevitably face perhaps the greatest economic collapse in our history. Pay attention!

    • … iar pentru seniorii Vasluiului am pregătit și versiunea în limba română:
      Fraților, este clar ca lumina zilei – dacă CCR nu ar fi anulat alegerile, România ar fi fost într-o cădere liberă. Chiar nu vedeți că ceea ce s-a construit în ultimii 30 de ani reprezintă, de fapt, baza României de astăzi? Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că fără un guvern stabil, sistemul politic stă pe un singur picior. Iar dacă guvernul este o struțo-cămilă, inevitabil am fi fost, poate, în cel mai mare colaps economic din istorie. Atenție!

  6. Poate ca si tu si „Fostul președinte al CSM” aveti dreptate…poate… in litera legii… Dar cum ramane cu …”in spiritul legii”? Ca nu s-a facut la timp ceea ce trebuia…nu-i un motiv ca sa faci …nimic. Voi cei care criticati decizia CCR….cum ati fi vrut sa fie? Ca nu spuneti nimic legat de acest aspect.
    Imi placea sa-ti citesc articolele. Mi se parea ca esti impartial…. Dar nu esti…

  7. Îmi doresc în viitor CAMPANII ELECTORALE care să arate astfel în privința dezbaterilor:

    – ORICE CANAL MEDIA implicat în dezbateri electorale să respecte aceleași reguli ca și canalele media finanțate de statul român (gen Radiodifuziunea și Televiziunea Națională). În această campanie cetățenii au constatat că pentru presă RELEVANȚI au fost maxim 8 candidați, nu 14, deși TOȚI cei 14 s-au înscris la START, îndeplinind CRITERIILE DE ÎNSCRIERE.

    – ORICE INSTITUȚIE implicată în dezbaterile electorale să asigure ECHIDISTANȚA DEZBATERILOR. De exemplu, ceea ce au încercat Universitatea Babeș-Bolyai și DIGI TV numai exemplu de echidistanță nu a fost, întrucât au împărțit dezbaterea pe 3 zile, fiecare zi având alți candidați, împărțeala clasificându-i pe candidați în relevanți și irelevanți. Acest lucru a dus în final la un fiasco de dezbatere. Rușine să-i fie domnui prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul acestei prestigioase universități, care este una dintre cele mai respectate voci din spațiul academic național, fiind și unul dintre cei mai reputați oameni de știință din zona socio-umanistă din România, fiind și cel mai citat psiholog român (!!!). Culmea, prof. univ. dr. psih. Daniel David este autorul lucrării Psihologia poporului român, descrisă de editura Polirom, unde a fost publicată în 2015, ca „o carte care sintetizează cea mai amplă cercetare despre psihologia poporului român din ultimul veac, cercetare derulată între anii 2005 și 2015, și care oferă un profil psihologic al românilor ce contrazice nu de puține ori bine-cunoscutele clișee care circulă despre acesta”…..

    În această campanie electorală BANII STATULUI ROMÂN, prin faptul că au fost INEGAL și INEFICIENT distribuiți electoral, au constituit instrumentul prin care DEMOCRAȚIA PARTICIPATIVĂ, CORECT INFORMATĂ, a fost VICIATĂ!

    Da, judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al CSM, are dreptate când afirmă că „maniera în care a înțeles CCR să intervină în procesul electoral poate fi un precedent foarte periculos în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat al atât de șubredei democrații românești”. Dar când te gândești cum s-a desfășurat această campania electorală, ilegalitățile nesancționate la timp și alte influențe care au viciat profund posibilitatea de a VOTA INFORMAT, personal consider că DECIZIA CURȚII este, cel puțin MORAL, CORECTĂ!

  8. psd e vinovatul principal
    asemenea partide extremiste, aur, pot, sos.. n-ar ar trebui sa existe la alegeri
    din moment ce au candidat ei nu si-au făcut treaba, caci motive sa fie interzise au avut cu duiumul, dupa ce i-au lăsat sa zburde si sa își facă de cap ani de zile fără sa fie sancționați acum ce sa le mai facă ?

  9. Corect până în prezent pare ca nu s-a schimbat nimic, dar este absolut necesar ca unul din partidele din actuala coaliție sa treacă în opoziție pt. a avea o schimbare în tara și pt.o însănătoșire a societății. Sa vedem cine are puterea de a pleca de la ciolan, psd sau pnl? Dacă aceste 2 partide nu înțeleg ca alianță lor este toxica pt.Romania în următorii 4 ani vor ajunge istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.