spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Eclipsa partialã de soare, vizibilã si în judetul Vaslui

- Advertisement -

Astãzi va avea loc o eclipsã partialã de soare, vizibilã si de la Bârlad. Pentru cei care doresc sã vadã acest fenomen astronomic deosebit de interesant, Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad deschide Observatorul Astronomic pe 4 ianuarie si organizeazã atât o conferintã pe tema eclipsei cât si vizionarea fenomenului.

Începutul anului 2011 aduce un fenomen astronomic deosebit de important pentru pasionatii de astronomie dar si pentru publicul larg. Este vorba de eclipsa partialã de Soare din data de 4 ianuarie care se va vedea în conditii foarte bune de la Bârlad unde Soarele va fi acoperit în proportie de 69.8%. Este cea mai mare eclipsã pentru urmãtorii 15 ani. Urmãtoarea eclipsã partialã de Soare vizibilã din România cu o acoperire mai mare a Soarelui decât cea din 4 ianuarie 2011 va fi în anul 2026. Eclipsele de Soare se produc în conditii speciale, doar atunci când Luna se aflã între Soare si Pãmânt si foarte aproape de intersectia planului orbitei lunare cu planul orbitei Pãmântului (linia nodurilor). Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: partiale, inelare si totale. Eclipsele partiale se produc atunci când Luna este foarte aproape de linia nodurilor, dar nu atât de aproape pentru ca umbra sã atingã globul terestru. Atunci o anumitã regiune din suprafata terestrã va fi acoperitã de zone de penumbrã a Lunii, însã zona de umbrã va trece pe lângã Globul Pãmântesc. Datoritã faptului cã orbita Lunii este elipticã, si nu perfect circularã, distanta ei fatã de Pãmânt este variabilã, deci diametrul sãu aparent vãzut de pe Pãmânt este de asemenea variabil. Este deci destul de clar, cã atunci când Luna are un diametru aparent mai mic decât cel al Soarelui, discul ei nu poate acoperi în întregime discul Soarelui, rezultând atunci o eclipsã inelarã. Atunci când Luna este aproape de linia nodurilor si destul de aproape de Pãmânt pentru ca diametrul sãu aparent sã fie comparabil cu cel al Soarelui, se produce o eclipsã totalã. Eclipsele totale de Soare nu pot fi vãzute decât de pe zone foarte restrânse ale suprafetei terestre, datoritã faptului cã umbra lunii pe Pãmânt este relativ micã, având diametrul maxim de 270 km.

Vizibilã si de la Bârlad

Eclipsa partialã din 4 ianuarie 2011 este o eclipsã partialã la nivel global. La Bârlad eclipsa partialã va începe la ora 9 si 13 minute, maximul de acoperire de 69.8% va fi la ora 10 si 40 de minute, iar finalul acestei eclipse va fi la 12 si 13 minute. Eclipsa partialã de Soare din 4 ianuarie va fi cel mai important eveniment astronomic al anului 2011. Muzeul „Vasile Pârvan” va organiza cu prilejul acestui eveniment astronomic o conferintã în data de 4 ianuarie 2011 la ora 8:30 la sediul muzeului din str. Republicii nr.235. Dupa ora 9:00 se va desfãsura observarea eclipsei partiale la Observatorul Astronomic.

(Articol scris în colaborare cu Ciprian Vântdevarã, muzeograf la Planetariu din Bârlad)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.