spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Echipa Europeanã de la Scoala „Anastasie Panu” Husi (foto)

- Advertisement -

INTERCULTURAL Husenii de la Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” sunt implicati într-unul din cele mai ambitioase proiecte scolare multilaterale Comenius, în cadrul cãruia elevi si profesori din sase tãri, au misiunea de a stabili legãturi interculturale durabile, dar si rolul important de a-si promova comunitatea din care provin, cu traditiile si frumusetile ei. Recent, echipa huseanã a Scolii „Anastasie Panu” s-a întors de la Roma, Italia, acolo unde a avut loc cea de-a doua întâlnire internationalã, din cadrul proiectului numit „The Young Journalists”.

Turcia este coordonatoare principalã a proiectului, în care sunt implicate si România, Polonia, Ungaria, Italia si Portugalia, si care se desfãsoarã în perioada 2013 – 2015. Din fiecare tarã participã o unitate scolarã, care va fi gazdã a uneia dintre întâlnirile dintre membrii proiectului, iar limba englezã va fi întotdeauna numitorul comun. Dacã prima întâlnire a avut loc în 2013, în Turcia, în sãptãmâna 9 – 15 martie 2014, italienii din Roma, de la Scoala „Cesare Baronio”, au fost gazdele delegatiilor celorlalte cinci tãri din proiect. Scoala „Anastasie Panu” Husi a fost reprezentatã de prof. Mariela Profir (coordonatoarea proiectului), învãtãtoarea Cuceanu Otilia, dar si elevele Sanda-Maria Darie (clasa a VII-a C) si Maria Focsa-Stoica (clasa a VI-a A). Experienta a fost una de-a dreptul minunatã, au spus participantii la întoarcere, amabilitatea gazdelor, foarte buna relationare cu reprezentatii celorlalte tãri si, de altfel, întreaga experientã oferitã de sãptãmâna trãitã în atmosfera culturii italiene, au fãcut ca proiectul, pânã în aceastã etapã, sã fie considerat de huseni un real succes.

„Prietenia nu cunoaste granite”

„În primul rând, vreau sã spun cã pentru mine a fost o onoare sã reprezint scoala „Anastasie Panu” Husi, în acest proiect. Am învãtat lucruri la care nu m-as fi asteptat, în momentul în care am plecat spre Roma, iar cel mai important dintre ele a fost faptul cã prietenia nu cunoaste limite culturale, religioase sau de orice altã naturã. Mi-au plãcut copiii italieni, amabili si deschisi; m-au încântat fetele din Turcia, sociabile si inteligente, iar Iaran, o turcoaicã de 14 ani, cu care m-am împrietenit, îmi va rãmâne mereu în suflet; mi-au plãcut polonezii, care cântau întruna si ne înveseleau pe toti; mi-au fost foarte dragi cele trei fete din Ungaria, sfioase si cu mult bun simt, iar grupul portughezilor, cel mai mare grup, cu 10 copii, erau cei mai prietenosi sI foarte buni cunoscãtori ai limbii englezã”, a precizat eleva Sanda Maria Darie. „Experienta a fost foarte frumoasã, m-am simtit foarte bine, am comunicat si am lucrat excelent cu ceilalti copii. A fost o experintã extrem de productivã, care m-a schimbat radical. Mi-am îmbunãtãtit engleza si am mult mai multã încredere în mine. Sper cã le-am fãcut si noi, husenii, o impresie bunã celorlalte tãri”, a precizat Maria Focsa-Stoica, una dintre cele douã eleve care au mers la Roma, în cadrul proiectului „The Young Journalists”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.