SÃRBÃTOARE Urmasii lui Stefan cel Mare au venit în numãr mare la praznicul domnitorului Moldovei, care s-a tinut ieri în satul Cãntãlãresti. Gazdele, primãria comunei Stefan cel Mare si Consiliul Local, i-au asteptat cu muzicã, voie bunã si zeci de mii de sarmale, împãrtite cu dãrnicie tuturor participantilor. Vremea, extrem de cãlduroasã pentru începutul lunii iulie, a avut si ea partea de contributie la reusita actiunii, pentru cã s-a mâncat si s-a dansat pânã spre searã. Peste 2.000 de moldoveni au venit la praznicul lui Stefan cel Mare, la care viitorul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a cerut vasluienilor sã fie mândri de zona în care s-au nãscut si trãiesc. „Aveti multe personalitãti care provin din judetul dvs., fie si dacã mã gândesc la regretatul sculptor Guguianu”, a spus Ecaterina Andronescu.
La prânz, în zona statuii lui Stefan cel Mare, din satul Cãntãlãresti, erau în jur de 2.000 de oameni care asteptau începerea festivitãtilor. A fost pentru a cincea oarã când praznicul lui Stefan cel Mare s-a tinut la Cãntãlãresti, loc încãrcat de semnificatii istorice. „Stefan cel Mare trebuie sã rãmânã vesnic în memoria românilor. De asta ne aflãm aici, sã arãtãm cã ne pasã de trecut, vrem sã cinstim memoria celui mare domnitor pe care l-a dat Moldova”, a spus Vasile Mihalachi, ajuns la Cãntãlãresti. La ora 13.30, pe scena amenajatã pentru acest eveniment au urcat oficialitãtile, printre care Mihai Moraru, primarul comunei, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, senatorul Doina Silistru, dar si viitorul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu. Cum era si normal, dat fiind cã am trecut printr-o campanie electoralã, autoritãtile au multumit electoratului pentru votul de încredere. La Stefan cel Mare, atât Mihai Moraru, cât si Dumitru Buzatu au primit peste 90% din voturile localnicilor, semn cã oamenii sunt multumiti de ceea ce s-a fãcut în comuna lor. „Eu mã consider urmasul lui Stefan cel Mare, consãtenii mei, la fel. Avem la noi, în comunã, echipa care m-a ajutat sã duc la bun sfârsit proiectele începute în interesul comunitãtii, cel mai mare om politic din judetul Vaslui, de la Revolutie încoace, dl. presedinte Dumitru Buzatu, care alãturi de dl. Mihalachi m-au sprijinit întotdeauna în proiectele de modernizare. Acum, important este cã avem o echipã tânãrã la primãrie, care vrea sã munceascã în folosul comunitãtii. Si sã mai stiti ceva: n-o sã vã fac de baftã în cei patru ani ca primar. Dacã vã fac de baftã, sã mã taxati la alegerile urmãtoare”, a promis noul primar de la Stefan cel Mare.
În asteptarea numirii
Ecaterina Andronescu, care asteaptã în cursul zilei de astãzi numirea în fruntea Ministerului Educatiei, a spus cã va sprijini scolile din comuna care poartã numele marelui domnitor. „Voi încerca sã vãd ce nevoi au scolile din comuna dvs. Dar, mai presus de toate, voi fi alãturi de profesori, învãtãtori si educatoare, pentru cã ei sunt cei care pregãtesc generatia de mâine. Nu vom uita niciodatã câte personalitãti române au plecat din Moldova, un izvor nesecat de talente. Asa cum l-ati votat pe dl. primar Moraru, asa sã-i fiti alãturi în toate proiectele pe care le va întreprinde aici”, a cerut Ecaterina Andronescu locuitorilor din Stefan cel Mare. Au urcat pe scenã, pe rând, artisti din România si Republica Moldova, nume sonore ca Aurel Moldoveanu, Angela Rusu, Ion Palade si Anisoara Puicã, trupa Sacaliuc, Adelina si Alexis, dar si alte trupe si formatii din zona Moldovei. Micii si berea au fost pentru toti musafirii, în timp ce gazdele din comuna care poartã numele marelui domnitor au pregãtit în jur de 60.000 de sarmale, oferite cu dãrnicie tuturor participantilor. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, a punctat si el importanta evenimentului: „Suntem aici, la 508 ani de la trecerea în nefiintã a marelui domnitor. Sã fim mândri cã suntem urmasii lui Stefan cel Mare, în tot ceea ce facem”.