spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

E realitate: Husul are ministru!

- Advertisement -

RESPECT Fãrã îndoialã, magistratul husean Mona Maria Pivniceru se aflã într-un moment de vârf al carierei sale, de vreme ce inclusiv oameni cu care a avut confruntãri deschise de-a lungul timpului, salutã numirea ei în functia de Ministru al Justitiei. Presedintele suspendat Traian Bãsescu este unul din acei care, în ciuda celebrelor schimburi de replici avute cu Mona Pivniceru, a recunoscut cã este un judecãtor ireprosabil, are stiintã de carte, iar buna sa reputatie îl face sã creadã cã alegerea primului ministru, Victor Ponta, este una inspiratã! Dacã va ajunge în fruntea Ministerului – dat fiind cererea sa de detasare de la ICCJ, încã nesolutionatã, Mona Pivniceru va avea o responsabilitate cu atât mai grea, cu cât va trebui sã fie o demnã urmasã a unor huseni de mare prestigiu, care au ajuns ministri si, prin faptele lor, au marcat istoria României: Mihail Kogãlniceanu, Mihai Ralea, Neculai Costãchescu.

„Voi aveti imaginea conflictelor pe care le-am avut în CSM cu doamna Pivniceru. Din punct de vedere profesional, are o bunã reputatie, este un bun judecãtor, ce stiu din lumea magistratilor, stie carte, iar confruntãrile mele cu doamna Pivniceru au fost puncte de vedere diferite, pe care le-am spus deschis. Nu stiu care vor fi evolutiile, înteleg cã CSM are un punct de vedere, de pe urma cãruia doamna Pivniceru va trebui sã opteze. Doamna Pivniceru e un om care tine la independenta justitiei. Profesional, nu poate fi contestatã”, a declarat Traian Bãsescu, presedintele suspendat, omul de la care nimeni nu se astepta ca Mona Pivniceru sã primeascã aprecieri. Dar, în virtutea a ceea ce a reusit huseanca sã facã în toatã activitatea sa, se pare cã si-a câstigat respectul chiar si din partea opozantilor. Traian Bãsescu, în stilu-i caracteristic, n-a ratat prilejul sã facã o precizare si asupra accentului moldovenesc al Monei Pivniceru: ” Vorba moldoveneascã a dânsei o face doar pitoreascã, dar sã nu credeti cã nu este un bun meserias”, a spus presedintele suspendat. De altfel, si Mona Pivniceru a dat un rãspuns elegant, întrebatã despre cum se va întelege cu Traian Bãsescu: „o relatie neutrã, respectabilã si separatã. Normalitatea presupune ca fiecare functiune sã se manifeste în limitele constitutionale”, a spus Mona Pivniceru, cea care a dorit sã fie sustinutã în aceastã functie, ca ministru independent politic.

Husenii care au ajuns ministri au marcat istoria României!

PERFORMANTÃ De pe pozitia de Ministru al Justitiei, huseanca Mona Pivniceru stie cã are înaintasi celebri, care au adus urbei unde s-au nãscut sau au trãit, multã onoare si prestigiu, prin toatã activitatea lor. Este vorba despre Mihai Ralea (1896 – 1964), eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stânga, dar si membru al Academiei Române, fost Ambasador în SUA si ministru de Externe în cadrul Guvernului Petru Groza. Neculai Costãchescu (1876 – 1939), chimist de prestigiu, om politic si membru al Academiei Române, a activat ca Ministru al Instructiunii Publice si Cultelor. „Chiar dacã nu s-a nãscut la Husi, ci într-un sat apropiat, este imposibil sã nu fie mentionat Mihail Kogãlniceanu, colaborator apropiat al Domnitorului Cuza Vodã, o personalitate extraordinarã, cu care Husul, orasul în care acesta a petrecut o parte importantã din viatã, fiind chiar si presedintele Consiliului Local Husi la un moment dat. Mihail Kogãlniceanu (1817 – 1891) a fost un om politic de exceptie, istoric, scriitor, jurnalist, diplomat, membru fondator al Societãtii Academice Române si presedinte al Academiei Române. În timpul mandatului la conducerea Ministerului de Externe, România îsi cucereste Independenta de stat. Personalitate cu vastã experientã politicã si diplomaticã, Mihail Kogãlniceanu a fost unul dinte cei mai mari oameni de culturã ai veacului al XIX-lea, contribuind cu succes la cercetarea istoriei nationale si dezvoltarea literaturii românesti. Evident cã este foarte greu sã ai asemenea înaintasi, dar oamenii de valoare scriu istoria, pânã la urmã, cea prezentã sau cea viitoare”, a spus bibliotecarul Constantin Donose, de la Biblioteca Municipalã „Mihai Ralea” Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.