spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

E 85, drumul morţii

- Advertisement -

Aproape 50 de oameni au murit, în 2010, în urma unor accidente produse pe şoselele din judeţ. Poliţiştii au stabilit şi 12 puncte negre, în care foarte mulţi oameni şi-au pierdut viaţa, toate pe E 85. Principalele cauze care au dus la producerea acestor accidente au fost imprudenţa în conducere, viteza excesivă, traversarea neregulamentară a pietonilor dar şi neacordarea de prioritate vehiculelor. În ultimii cinci ani, în judeţul Vrancea s-au produs peste 3.000 de accidente rutiere soldate cu peste 300 de morţi şi peste 3.000 de răniţi grav sau uşor.

Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, în cursul anului trecut, pe şoselele din judeţ. Cele mai multe dintre tragedii s-au produs pe drumul european DN 2 E85, unde punctele negre sunt unul lângă altul. De la 1 ia-nuarie şi până la 1 decembrie 2010, 49 de oameni au sfârşit în urma unor accidente de circulaţie. Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere au contabilizat, în perioada menţio-nată, 210 accidente rutiere grave, mai puţin cu 11 decât în aceeaşi perioadă a anului 2009, soldate cu 49 de morţi, 191 de răniţi grav şi 66 de răniţi uşor. Principalele cauze care au stat la baza tragediilor de pe şosele au fost imprudenţa în condu-cere, viteza excesivă, traversarea neregulamentară dar şi neacordarea de prioritate vehiculelor. Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere spun că din cauza imprudenţei în conducere   s-au produs 45 de accidente grave în urma cărora opt persoane au murit şi alte 49 au fost rănite grav. Din cauza vitezei excesive s-au produs 33 de accidente grave, mai puţin cu şapte decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. Astfel, 10 oameni au murit şi alţi 29 au fost răniţi grav. Traversarea neregulamentară a pietonilor a fost cauza care a dus la producerea a 26 de accidente grave, soldate cu 10 morţi şi 16 răniţi grav. O altă cauză importantă, care până acum nu a provocat prea multe accidente a fost neacordarea de prioritate vehiculelor. Astfel, pe raza judeţului s-au produs 22 de accidente grave în urma cărora trei oameni au pierit şi alţi 22 au fost răniţi grav.

Tată şi fiică, morţi la ieşirea din Focşani

Unul dintre accidentele cumplite din 2010 s-a produs pe DN 2 E85,  la ieşirea din Focşani către Garoafa. În urma acestuia, două persoane, tată şi fiică, au sfârşit între fiarele contorsionate ale unui autoturism marca Afla Romeo condus de     prietenul fetei. Tragedia s-a produs la finele lunii aprilie 2010. Constantin Barbălată, de 54 de ani şi fiica sa, Mariana Gabriela Barbălată, de 19 ani, din Gologanu, au murit pe loc în urma impactului. Persoana grav rănită, Gheorghiţă Ignat, are 25 de ani, este din Ţifeşti iar în momentul accidentului se afla la volanul maşinii. Din primele cercetări ale poliţiştilor şi din declaraţiile martorilor a reieşit că vinovat de produ-cerea tragediei se făcea şoferul autoturismului Alfa Romeo, Gheorghiţă Ignat. Acesta ar fi depăşit, pe partea stângă, un autoturism Dacia care semnaliza stânga intenţionând să schimbe direcţia de mers. După efectuarea acestei manevre, şoferul a încercat să redreseze autoturismul, moment în care a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens şi s-a izbit frontal de un TIR, condus regulamentar din sens opus. Impactul a fost atât de violent încât autoturismul a fost distrus în totalitate. Cele două persoane decedate au fost aruncate din maşină, corpul tinerei fiind aruncat într-un şanţ, la peste 30 de metri de locul accidentului. Resturi şi părţi componente ale maşinii puteau fi văzute la zeci de metri de locul accidentului. Electromotorul şi rezervorul autoturismului se aflau la peste 30 de metri de locul impactului, în curtea unei pensiuni din apropiere.
Un alt accident grav s-a produs la începutul lunii octombrie, tot în afara loca-lităţii Garoafa. În urma accidentului, doi bărbaţi din Mărăşeşti au murit. Unul pe loc iar altul la un spital din Bucureşti. Şocant a fost faptul că şoferul care a provocat accidentul, respectiv Petrea Sârghie nu avusese niciodată permis de conducere. Accidentul a fost cauzat de o depăşire riscantă, ceaţa densă şi lipsa de experienţă a celui care se afla la volanul maşinii. Petrea Sârghie, de 46 de ani, din Mărăşeşti s-a urcat la volanul unui autoturism marca Dacia Papuc, a luat cu el şi un alt bărbat, pe Mirel Dolţu, de 36 de ani, tot din Mărăşeşti şi au plecat către Focşani. Călătoria celor doi s-a sfârşit pe drumul care leagă Focşaniul de Garoafa. Şoferul Daciei Papuc s-a angajat într-o depăşire, iar de aici şi până la tragedie nu a mai fost decât un pas. Maşina s-a izbit de o altă autoutilitară, apoi de o betonieră şi brusc, s-a transformat într-un morman de fiare printre care şoferul şi pasagerul din dreapta au rămas blocaţi.

Copii implicaţi în tragediile de pe şosele

Copiii nu au fost nici ei feriţi de incidentele din tra-fic. De la începutul anului şi până la 1 decembrie 2010, poliţiştii vrânceni au contabilizat 22 de accidente rutiere în care victime au fost copiii. 12 dintre acestea au fost grave şi 10 uşoare. Victimele accidentelor au vârste cuprins între doi şi 15 ani. De cele mai multe ori, vinovaţi de producerea accidentelor a căror victime sunt cei mici, sunt adulţii. Micuţii sunt lăsaţi nesupravegheaţi şi de cele mai multe ori se angajează neregulamentar în traversarea străzii. „Trebuie conştientizat faptul că multe dintre aceste accidente s-au produs pe fondul nesupravegherii copiilor de către adulţi. Aceştia din urmă trebuie să înţeleagă că un copil de doi, trei ani nu poate înţelege pe unde şi când trebuie să traverseze strada şi de aceea adulţii trebuie să fie foarte atenţi“, a precizat inspectorul principal Cătălin Manea din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere.

Conducătorii de mopeduri, pericol în trafic

Conducătorii de mopeduri au fost şi ei implicaţi în foarte multe accidente de circulaţie. Numai în perioada aprilie – noiembrie 2010, poliţiştii spun că pe raza judeţului s-au produs 19 accidente grave soldate cu patru morţi şi 16 răniţi grav. În luna iulie, un tânăr de numai 27 de ani, din Focşani a murit în urma unui accident produs la Vulturu. Tânărul, în timp ce se deplasa cu un motoscuter nu a adaptat viteza într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi   s-a izbit de un podeţ. Imediat după accident, victima, care încă mai trăia, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Din păcate, la scurtă vreme după ce a ajuns la unitatea medicală, tânărul a murit. Numărul de sancţi-uni aplicate conducătorilor de mopeduri sunt mărturie a faptului că aceştia nu respectă regulile de circulaţie. În perioada martie – noiembrie, poliţiştii au amendat 6.593 de conducători de mopeduri. Cei mai mulţi dintre aceştia, respectiv 2.143 au fost sancţionaţi pentru că nu purtau cască de protecţie iar alţi 725 nu aveau atestat.

Punctele negre ale judeţului

Poliţiştii au stabilit şi punctele negre de pe şoselele din Vrancea. Inspectorul principal Cătălin Manea   ne-a spus că timp de zece ani se contabilizează numărul de accidente şi consecinţele acestora pe o distanţă de un kilometru şi, în funcţie de acest lucru, se stabileşte dacă acea porţiune poate fi considerată punct negru sau nu. Toate cele 12 puncte negre sunt pe drumul european DN2 E85. Astfel, o zonă periculoasă este cea de la intrarea în localitatea Obrejiţa de la popasul Tâmboieşti şi până la postul de control din Tâmboieşti. O altă zonă periculoasă este cea din localitatea Dumbrăveni, între spital şi intersecţia DN 2 cu DJ 205 P Gura Caliţei, dar şi zona dintre staţia de autobuz din Popeşti şi până la intersecţia cu  DJ 205 B Urecheşti. Puncte negre sunt şi în interiorul localităţii Urecheşti, de la staţia pentru mijloacele de transport şi până la Vengex dar şi în afara loca-lităţii în zona dintre piaţa de struguri şi Peco Coteşti. O altă zonă riscantă pentru şoferi este cea din afara localităţii Goleşti şi până la intersecţia DN 2 cu DJ 205 R – Ciorăşti. Puncte negre au fost identificate şi pe centura de ocolire a municipiului Focşani, între Somir şi până în apropiere de unitatea militară dar şi în interiorul localităţii Garoafa între piaţa agroalimentară şi podul de peste râul Putna.

Peste 300 de morţi în ultimii cinci ani

În ultimii cinci ani, pe şoselele din judeţ, peste 300 de oameni au murit iar alţi 3.000 au fost răniţi grav sau uşor. Potrivit unei statistici întocmite de poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, în anul 2005 pe raza judeţului şi-au găsit sfârşitul 49 de oameni, în 2006 – 53 iar în 2007, tot 49. Apogeul a fost atins în anul 2008 când 63 de suflete s-au stins în urma accidentelor. În 2009 au fost contabilizate 56 de accidente mortale.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.