spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Dupã rugby, bârlãdenii sunt olimpici si la rugby-tag, noua disciplinã sportivã scolarã care face furori în lume

- Advertisement -
TRADITIE…Bârladul este locul unde respiri rugby. Si la noua disciplinã sportivã „rugby-tag”, un sport practicat de elevi, echipa Scolii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” este campionaã zonalã, clasându-se în careul de asi al Olimpiadei Nationale.
CLASARE….Locul I – etapa de zonã – Olimpiada Nationalã a Sportului Scolar – Scoala Gimnazialã „Manolache Costache Epureanu” – Bârlad

PERFORMANTÃ … „Rugby-tag”, o nouã disciplinã sportivã, care e de fapt un fel de antrenament pentru echipele de rugby, a prins si în România, dupã ce a facut furori în toatã Europa si în SUA. De putin timp în România, aceasta a devenit disciplinã scolarã si cei mai buni sportivi se întrec în Olimpiada Nationalã a Sportului Scolar (ONSS) la aceastã disciplinã. Asadar, anul acesta, echipe de „rugby-tag” din Vaslui, Bacãu, Botosani, Iasi si Suceava au luptat în etapa de zonã a ONSS, la sfârsitul sãptãmânii trecute, la Bârlad. Echipa bârlãdeanã de „rugby-tag” a Scolii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” a câstigat aceastã etapã, calificându-se sã reprezinte Moldova la etapa nationalã.

Echipa reprezentativã de „rugby-tag” a Scolii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad a câstigat locul I, în etapa de zonã din cadrul Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar. Competiția s-a desfãsurat sâmbãtã, 29 aprilie, la baza Clubului Scolar Sportiv (CSS) Bârlad si au participat echipele câstigãtoare din etapele judetene din Vaslui, Bacãu, Botosani, Iasi si Suceava. Echipa din Bârlad este antrenatã de profesorul Bogdan Jora si va reprezenta Moldova la etapa nationalã care se va desfãsura în perioada 18-20 mai 2023, la Dâmbovita. Componentii echipei sunt Savin Stefan, Damian Victor, Racovitã Robert, Pavel David, Banu Codrin, Ivan Ionut , Serban Radu, Neagu Miruna, Costache Delia și Capotã Denisa.

Ce este „rugby-tag”-ul? Un sport „olimpic” dedicat exclusiv elevilor.

Dacã la început a fost o joacã, un exercitiu de încãlzire pentru rugbysti si botezat de englezi „rugby-tag”, într-o traducere aproximativã rugby-esarfã…în zilele noastre a început sã se parctice ca un sport de initiere în scoli, a traversat rapid toatã Europa de Vest, a fãcut furori si în USA, unde a devenit obligatoriu. Din 2004 a ajuns si în România, iar regulile de bazã sunt asemãnãtoare rugbyului mare, cu câteva exceptii: balonul oval se joacã doar cu mâna, nu existã contact sau placaje, eseul valoreazã doar un punct. „Rugby-tagul” este o activitate fizicã rapidã, fãrã contact direct cu adversarul, scopul fiind de a duce balonul rotund în terenul de tintã advers, pasele efectuându-se doar în lateral sau în spate. Fiind o combinatie între distractie si energia datã de miscare, „rugby-tagul” este acum versiunea oficialã a rugbyului pentru grupele de scolari. Cureaua rugby-tag este purtatã în jurul taliei, de care sunt atasate douã esarfe (taguri) din materiale viu colorate, prinse prin sistemul „arici”. Atunci când posesorului balonului i se smulge un tag, acesta este obligat ca în douã secunde sã paseze mingea. În tara noastrã, dupã un început timid, în 2010, „rugbyul-tag” a intrat în programa scolarã, ca activitate sportivã alternativã. Sute de scoli si de licee din toatã tara au aderat la progamul initiat de Federatia Românã de Rugby. Acum, „rugby-tagul” face parte din Olimpiada Nationalã a Sportului Scolar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.