S-au asezat cuminti în bãnci, în fata profesorilor
Acum 40 de ani, în Vaslui erau douã licee: Liceul „Mihail Kogãlniceanu” si Liceul 2, care avea sã devinã ulterior un liceu cu profil industrial, în subordinea Ministerului Industriei Usoare. Însã, cu patru decenii în urmã, între cele douã licee era o concurentã acerbã. Clase întregi de la Liceul 2 se bãteau în olimpiade si concursuri scolare cu cei de la Kogãlniceanu. Erau timpuri frumoase, în care se învãta carte, iar elevii de temeau sã fumeze în toalete, de frica profesorilor. Asa îsi amintesc fostii elevi din promotia 1973 a liceului 2 Vaslui, devenit, dupã Revolutie, Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, care s-au întâlnit sâmbãtã la fostul lor liceu, pentru a depãna amintiri din vremea anilor de liceu. O sãrbãtoare frumoasã si veselã, cum le stã bine unor oameni ajunsi la vârsta pensionãrii, cu nepoti si strãnepoti, cu probleme de sãnãtate, dar care au rãmas tot tineri în suflete. Mihai Bumbu si Viorica Cosãilã, doi vasluieni cu suflet mare, au fãcut posibilã aceastã reîntâlnire, la o vârstã la fiecare om îsi face bilantul a ceea ce a realizat în viatã.
La ora 10.00, sâmbãtã dimineatã, a rãsunat din nou clopotelul pe holurile fostului Liceu 2, ajuns astãzi un colegiu economic important, care poartã numele unui finantist român de importantã mondialã, Anghel Ruginã. Doar 30 din cei peste 100 de absolventi ai promotiei 1973 au venit la aniversarea celor patru decenii de la absolvire. Cuminti, s-au asezat în bãnci oameni care au ajuns specialisti respectati în orasele în care trãiesc si muncesc, de la Vaslui, Bacãu si Galati si pânã la Bucuresti sau Brasov. Unii au ajuns profesori, altii ingineri, o parte au ales arhitectura, magistratura sau profesiile economice, dar cu totii s-au bucurat sã se revadã dupã atâtia ani. Cu pãrul albit de vreme si de griji, fostii colegi s-au strâns în brate, chiar dacã unii au spus cu sinceritate cã nu-si mai amintesc de cei cu care au terminat liceul acum 40 de ani.
Era o concurentã între liceul Kogãlniceanu si liceul 2, acum patru decenii
Înainte de a suna clopotelul, l-am întâlnit în sala de clasã pe profesorul Dorel Juverdeanu, un dascãl foarte cunoscut în judet. „În 1970, când am venit aici, la Vaslui, erau douã licee. În primul an, am stat la Kogãlniceanu, dupã care am venit la liceul 2, de care mã leagã atât de multe amintiri plãcute. Aici, am stat 9 ani de zile ca profesor, în paralel cu munca de la Inspectoratul Scolar Judetean. Ce sã spun? De pe bãncile acestui liceu plecau elevi bine pregãtiti, care intrau la cele mai bune facultãti din tarã. Erau tot felul de examene, de admitere, de treaptã, de bacalaureat, elevii trebuiau sã învete tot timpul. Pe vremuri, si profesorul avea alt statut social”, ne-a spus, cu amãrãciune în glas, prof. Juverdeanu. La momentul reîntâlnirii, fostii profesori s-au asezat cuminti în fata celor cãrora le-au predat tainele fizicii, chimiei, istoriei sau matematicii. „Am venit cu totii în aceste locuri în care, acum 40 de ani, învãtam lucruri extraordinare. Ne amintim cu totii cum ne ascundeam cu totii de profesori în WC-uri, ca sã nu ne vadã cã fumãm, erau lucruri copilãresti si de care ne vom aminti cu plãcere. E adevãrat, eram si mai supli, mai tineri, dar asta e viata. Am stabilit cã ne vom vedea în 8 iunie 2013 la Vaslui, în clãdirea liceului nostru drag, si iatã-ne pe toti aici! Trebuia sã fim mai multi, dar sunt si elevi, dar si profesori, care au dispãrut dintre noi, iar altii nu au putut veni. Mã simt elev, alãturi de fostii mei colegi, în prezenta profesorilor nostri, un om împlinit si multumit pentru cã am putut sã vã strângem împreunã”, a spus Mihai Bumbu, ajuns astãzi manager al agentiei de voiaj OTT Vaslui, unul dintre cei care au pus suflet în ideea reîntâlnirii dupã patru decenii.
Prof. Pintilie: „Astãzi, fug profesorii de elevi”
Nostalgici, profesorii promotiei 1973 a liceului 2 si-au privit cu nesat fostii elevi. Oameni în toatã firea, unii cu pãrul alb, altii pe cale de încãruntire. „Suntem mai emotionati decât voi. Vã privim pe toti cu drag. Mãrturisesc cã, în urmã cu doi ani, am împlinit 50 de ani de la terminarea liceului, la Husi, însã acolo nu a avut cine sã se ocupe sã ne adune pe toti, cum ati fãcut voi astãzi. Sã ne bucurãm cã trãim, sã ne bucurãm de viatã, cât o mai avem”, a spus fosta profesoarã de chimie, Tereza Gerea. „Vã admir, astãzi sunteti oameni în toatã firea, ati învins în lupta cu viata, desi când ati terminat liceul nu stiati încotro veti apuca. Pe mine, personal, mã leagã foarte multe lucruri legate de acest liceu, iar acum mã încearcã un sentiment de tristete cã atât de putini elevi ai mei de acum 40 de ani sunt aici, astãzi. Ati fost elevi docili, ascultãtori, ati dorit sã învãtati cu mult mai mult decât vi se preda la clasã, v-ati depãsit de multe ori limitele”, a spus fosta profesoara de fizicã, doamna Mera. „Ati spus aici cã, pe vremuri, vã ascundeati în WC pentru a fuma, sã nu vã vadã profesorii. Astãzi, fug profesorii de elevi, se ascund”, a spus prof. Constantin Pintilie, un descoperitor de talente sportive, care de zeci de ani si-a pus toatã energia în slujba acestui vis. Cu totii, elevi si profesori, si-au amintit de acei dascãli ai generatiei de aur, unii dintre ei trecuti în nefiintã: profesorii Nicolae si Ecaterina Pencu, prof. Cristina Fociak, de limba românã, prof. Erlickman, de limba francezã, prof. Ecaterina Nicolae, de limba rusã, prof. Dumitru Lupu, matematicã, prof. Neculai Popa, sport sau prof. Margareta Bârlãdeanu, de istorie; plus multi altii, care nu au putut veni la întâlnire.
Slujbã de pomenire la cimitirul Eternitatea si, seara, distractie la Lacu Rosu
Cu totii, fosti elevi si profesori, s-au deplasat, mai apoi, la cimitirul Eternitatea, acolo unde un sobor de preoti, între care s-a aflat protopopul Vasile Pârcãlabu si preotul Rãzvan Bumbu, a tinut o slujbã de pomenire în memoria celor plecati la Judecata de Apoi. Cu lacrimi în ochi, cei care acum 40 de ani plecau veseli de pe bãncile Liceului 2 si-au adus aminte de colegii care au trecut la vesnicie de-a lungul timpului, multumind lui Dumnezeu cã sunt în viatã si îi vor pomeni de câte ori vor avea ocazia. Dupã un scurt popas la terasa Copou, fostii elevi au plecat cu autocarul în statiunea Lacu Rosu, unde au petrecut o noapte frumoasã, au depãnat amintiri, au cântat si au dansat în jurul unui foc de tabãrã. Si, la final, când s-au întors duminicã la Vaslui, au promis cã în prima sâmbãtã a fiecãrei luni iunie din an se vor întâlni la liceul lor drag, pentru a se vedea si a strânge si mai mult legãturile.