Aproximativ 1,5 milioane de români îsi aniverseazã mâine onomastica, de Florii, care este Sãrbãtoarea Intrãrii Domnului în Ierusalim, cunoscutã si ca Sãrbãtoarea Floriilor. Semnificatia arhaicã a Floriilor este aceea de celebrare a reînvierii naturii si de comemorare a primãverii, dar i s-au adãugat si noi conotatii si rituri, cum sunt pomenile, curãtarea mormintelor si a cimitirelor. Fiind o sãrbãtoare care marcheazã reînvierea naturii, sensul ei este atribuit si elementelor din viata cotidianã. În România, sãrbãtoarea este rãspânditã peste tot, cu unele diferentieri zonale, existând numeroase obiceiuri locale legate de aceastã zi.
Din cei 1.489.921 de români aniversati de Florii, 631.926 sunt bãrbati, iar 857.995 sunt femei. Statisticile existente la nivelul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI si publicate pe site-ul acestui minister aratã cã majoritatea românilor care îsi sãrbãtoresc onomastica de Florii, respectiv 329.564 de persoane, poartã numele de Florin, alti 147.609 Viorel, iar 55.038 Florian. De asemenea, alte 24.655 poartã numele Florentin, 13.771 de persoane rãspund la numele Florinel si alti 13.124 – Narcis. Cei mai putini dintre sãrbãtoriti poartã numele de Bujor – 1.606, Ghiocel – 1.202, Floricã – 414 sau Crin -196. Dintre femeile sãrbãtorite la aceeasi datã, cele mai multe poartã numele de Viorica – 148.896, urmate de Florentina – 126.556, Florica – 94.779. Motiv de sãrbãtoare este si pentru femeile care poartã si alte nume cu rezonante florale, cum ar fi: Camelia – 73.102, Margareta – 54.389, Violeta – 56.563, Lãcrãmioara – 30.808, Delia – 29.619, Narcisa 12.755, Crina 19.263 sau Iris 1.755. Aniversate vor fi si persoane cu nume mai rar întâlnite, precum Dalia – 2.828, Anemona – 789, Micsunica – 626, Panseluta – 441 sau Crizantema – 304.
Intrarea triumfalã a lui Iisus în Ierusalim
Floriile reprezintã primul praznic împãrãtesc, cu data schimbãtoare, din cursul anului bisericesc. Este sãrbãtoarea care ne aminteste intrarea triumfalã a Domnului în Ierusalim, înainte de Sãptãmâna Patimilor. În vechime, era numitã si Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, pentru cã, în aceastã zi, catehumenii mergeau cu totii, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere sã fie admisi la botez, iar acesta le dãdea sã învete Simbolul credin¬tei. Se mai numea si Duminica gratierilor, pentru cã, în cinstea ei, împã¬ratii acordau gratieri. Dupã un obicei strãvechi, mentionat chiar în sec. IV de cãtre pelerina Egeria si generalizat în toatã Biserica crestinã, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvântate si împãrtite cre¬dinciosilor, în amintirea ramurilor de finic si de mãslin, cu care multi¬mile au întâmpinat pe Domnul la intrarea Sa triumfalã în Ierusalim si pe care noi le purtãm în mâini ca semn al biruintei împotriva mortii.
Obiceiuri si credinte populare
În Duminica Floriilor, gospodinele merg la bisericã si curãtã mormintele strãmosilor, agãtând de cruci rãmurele de salcie. Tot de Florii, se agatã într-un pom înflorit snurul de mãrtisor si, alãturi de el, se agatã haine si zestrea fetelor de mãritat. În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernã, spre a deveni mai frumoase si mai sãnãtoase, mai dorite de cãtre flãcãi, pentru a se putea mãrita în acel an. În Muntenia, oamenii nu se spalã pe cap, deoarece existã crezul cã, dacã faci asta în Duminica Floriilor, în care toti pomii înfloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor. În unele pãrti ale tãrii, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinta spune cã acest ritual îi apãrã de boli si îi face mai robusti. De asemenea, apãrã casa de rele si o protejeazã de evenimente neplãcute.