spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
21-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dulute aduce primãvara la Husi, salvând cel mai de pret brand al orasului: vinurile!

- Advertisement -

REALIZARE… 1 Martie vine cu o veste importantã pentru huseni. Omul de afaceri Constantin Dulute, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Moldova salveazã cel mai de pret brand al orasului, vinurile de Husi. Acesta a cumpãrat de la lichidator activele socidetãti Speed Husi, care înseamnã combinatul de vin, celebrele crame de la Husi, cât si 100 de hectare de vie, plus toate mijloacele fixe ale firmei. Astfel, acesta închide cercul vinului la Husi, dupã ce a transformat radical viile de la Averesti si a readus la viatã douã branduri importante: Busuioaca de Bohotin si Zghihara de Husi. Achizitia a fost una de senzatia pe piata vinurilor, mai ales cã cei de la Purcari puseserã ochii pe acest combinat. Tranzactia a fost una record, de douã milione de euro. Vinerea trecutã actele au fost semnate, iar Constantin Dulute a declarat în exclusivitate pentru Vremea Nouã: „Primul obiectiv al nostru este sã readucem brandul Husului la ceea ce a fost el odatã, fiindcã vinurile de aici sunt la fel de celebre precum cele de la Cotnari sau Jidvei. Ar fi fost pãcat, ca tocmai Husul sã disparã din categoria selectã a viticultorilor din România”. Dulute a mai anuntat cã Husul va fi patria spumatelor, iar pe lângã Chardonnay, aici se vor face si spumantul roze, Busuioaca de Bohotin. În scurt timp la combinat vor începe investitiile, care vor fi de circa 5 milioane de euro, iar la toamnã noul proprietar vrea ca primele sarje de vin sã fie gata.

Constantin Dulete, al 24-lea cel mai bogat om din

România, cu o avere estimatã la 230 milioane de euro, cel care a dezvoltat împreunã cu fiica sa la Averesti o poveste de succes, reusind sã ridice din propria cenusã douã branduri românesti de mare valoare, Busuioaca de Bohotin si Zghihara de Husi, mai face o investitie de suflet la Husi. Cumpãrã Cramele si combinatul de vin de la Husi, care au apartinut omului de afaceri Serghei Bunescu, cu tot cu cele 100 de hectare de vie, salvând astfel cel mai mare brand pe care Husul l-a avut. Intratã în faliment acum doi ani, toate activele societãtii au fost cumpãrate de Dulute, contra unei sume de douã milioane de euro. „Nu m-am uitat la bani, ci pur si simplu am vrut sã salvez cel mai de pret brand al Husului si al judetului. Vinurile de aici sunt cunoscute în România precum cele de la Cotnari si Jidvei si ce ar mai fi fost Husul, supranumit si orasul dintre vii, fãrã aceste crame unde sunt adãpostite cele mai cunoscute soiuri de vin” a spus cel mai potent om de afaceri din zona Moldovei.

Dulute bagã la Husi 5 milioane de euro

Dulute are planuri mari la Husi. Vrea sã investeascã sume importante de bani, pentru ca vinurile de la Husi sã fie ce au fost odatã: „Vom investi pânã la 5 milioane de euro în refacerea combinatului. Scoatem toate utilajele vechi, ce se poate reconditiona se va reconditiona si sperãm ca în toamnã va facem primele probe. Ne vom axa pe partea de depozitare, pe conditionarea vinului, dar si pe îmbuteliere” si-a început povestea omul care a modernizat din temelii si viile de la Averesti cu tot cu combinatul de vin. „Nu voi amesteca cele douã afaceri. Vor fi separate ca si pe vremea lui Ceausescu, când Averestiul, cu celebru soi de vin Zghihara, avea independenta sa, cu cramele sale si cu viile separat. Am fãcut acest efort fiindcã nu doream ca acest combinat sã ajungã de exemplu la Purcari, care era deja înscris la masa credalã cu o sumã importantã de bani. Ei au si produs aici temporari Busuioaca de Bohotin, însã era îmbuteliatã la Ceptura. Acum am readus acasã si Busuioaca si celelalte soiuri de vin care au fãcut istorie în România si nu numai” a mai spus Dulute.

La Husi se va produce cel mai valoros spumant roze din România

PROIECT… Omul de afaceri spune si de ce a cumpãrat activele de la Casa de vinuri. ” Aici ne vom axa în special pe vinurile spumante, obtinute prin metoda clasicã, în hrube. Pe lângã soiurile, hai sã le spune clasice, Chardonnay, Feteascã regalã sau Pinot Noir, la Husi o sã producem un spumant roze de Busuioaca de Bohotin. La început vom produce sarje mici, pentru a vedea cum se vor comporta si soiurile de la Averesti” spune Dulute. Pretul a fost mare, dar în planurile omului de afaceri acesta nu conteazã: „Pretul combinatului, dacã vreti a fost mare, dar dacã mã gândesc la ceea ce vreau eu sã fac aici, vã spun pretul este mic . Combinatul, dar mai ales vinul trebuie dus sus, acolo unde este locul. Husul în scurt timp va avea cel mai bun spumant din România. Acum, combinatul era depãsit si fizic si moral. Depozitarea se fãcea în vase vechi, aproape improprii, depozitele erau cu egrasie si mucegai. Era timpul unei curãtenii generale. Chiar de luni (n.r. astãzi) va veni o firmã care se va ocupa de acest lucru. O sã scoatem tot afarã, sã vedem ce mai putem reconditiona, restul la fier vechi” a mai spus acesta.

Lucian TIMOFTICIUC

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.