spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Dublã lansare de carte la Biblioteca Judeteanã (foto)

- Advertisement -

Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtaru” Vaslui a fost ieri gazda unui eveniment de mare importantã stiintificã si culturalã îndeosebi, pentru oamenii de litere de pe la noi. Eminescu în captivitatea “nebuniei” si Cumpãnind cuvinte au fost publicatiile prezentate oficial publicului vasluian.

Într-o atmosferã care a îmbinat într-un succes firesc, lirica, viata si demersul stiintific s-a desfãsurat prezentarea a douã cãrti, Eminescu în captivitatea “nebuniei” semnatã de prof. Theodor Codreanu si volumul de poezie Cumpãnind cuvinte a poetului Petrus Andrei, devenit vasluian prin dedicatia pe care o oferã meleagului nostru. “ Sunt tomuri si tomuri de maculaturã pe piatã, noi astãzi vã propunem cãrti ce meritã citite, din dorinta de a aduce în fata unui cititor avizat nume mari din literatura românã, din dorinta de a promova valoarea ce o oferã judetul nostru si de a estompa ceea ce prea des ne caracterizeazã, somaj, suferintã si durere” rostea, în deschiderea evenimentului, gazda întâlnirii, prof. Gelu Voicu Bichinet. directorul Bibliotecii Judetene.

Lucrarea prof. Theodor Codreanu atinge subiectul care a fãcut dintotdeauna furori când a fost adus în discutie omul, poetul, jurnalistul si oricare altã perspectivã a personalitãtii lui Mihai Eminescu; este vorba de nebunie, nebunie pe care autorul îsi permite, fãrã rezerve dupã cercetãri profunde în domeniul literar, dar si în cel patologic sã o aseze în titlu, flancatã de ghilimele. Theodor Codreanu a mãrturisit, în putinele cuvinte care le-a adresat despre lucrarea sa, cã prin aceastã carte a încercat sã schimbe referentialul, sã schimbe conceptia despre nebunie, sã ofere în acelasi timp o cale de mijloc pentru cei care-si disputã motivele destinului tragic a lui Eminescu. El s-a îndreptat spre tragismul adânc al problemei, spre deosebire de cei care sustin culpa acutã a lui Titu Maiorescu, cum el însusi se declara inspirat de Michel Foucault care în a sa “Istorie a nebuniei” sustinea cã fiecare epocã are o boalã pe care o gãseste cumplitã.” În lucrarea sa,veritabilul eminescolog Theodor Codreanu convoacã toate argumentele potrivite, filologice, religioase, politice, sociale, stiintifice, ca un entomolog, el le pune pe masã si diseacã pas cu pas metodic, stiintific. În sine, poate cauza biologicã a mortii lui Eminescu nu conteazã, dar aceastã carte suscitã multe probleme, este o carte necesarã, importantã si este imposibil ca eminescologii de astãzi sã o ocoleascã. As putea spune cã Theodor Codreanu este îndreptãtit a spune << Tot ceea ce eu nu stiu despre Eminescu, nu conteazã>>“, declara pe marginea lucrãrii, prof. Teodor Pracsiu. Cea de-a doua parte a evenimentului s-a aplecat mai mult asupra liricii, dedicatã celui mai recent volum al poetului Petrus Andrei.” Înzestrat cu o sensibilitate aparte, aflat în deplinãtatea actului de creatie, poetul Petrus Andrei vine cu o nouã ofertã culturalã menitã sã îmbogãteascã zestrea de frumos si tandru a liricii vasluiene. Este un urmas demn a lui Felix Aderca si Lucian Vasiliu. Petrus Andrei reuseste sã astearnã pe hârtie prin poezie cele mai profunde si nobile trãiri”, a declarat prof. Gelu Voicu Bichinet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.