ATENȚIONARE… Lidl a retras de la vânzare un lot de chifteluțe de cod, suspect că a fost contaminat cu bacteria Listeria Monocytogenes. Clienții care au cumpărat produsul sunt rugați să nu îl consume.
Un sortiment de chifteluțe de cod a fost retras din magazinele Lidl în urma unei suspiciuni de contaminare cu Listeria Monocytogenes, anunță Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Clienții nu trebuie să consume acest produs, el putând fi returnat pentru a primi contravaloarea sa. Potrivit DSVSA, producătorul Jeka Fish recheamă preventiv produsul ”Sødergaarden Chifteluțe de cod, în stil scandinav 340g“ (cod de bare 20295271), cu termenele de valabilitate 15.09.2022 și 25.11.2022, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Clienții care au cumpărat acest produs cu termenele de valabilitate menționate sunt rugați să nu îl consume. Produsul poate fi returnat în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a scos produsul de la vânzare.
Listeria monocytogenes, una dintre cele mai periculoase bacterii din industria alimentară
Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor. Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate. În cazul listeriozei există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie). Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut. În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.