spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

DSVSA Vaslui, cu un pas înaintea isteriei ouãlor “stresate”

- Advertisement -

CONTROALE Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(DSVSA) Vaslui au încheiat ieri o serie de controale tematice în fermele de gãini ouãtoare, în centrele de ambalare ouã, si în unitãtile de comercializare, depozite, supermarketuri, magazine, pentru verificarea respectãrii prevederilor si normativelor intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2012, care reglementeazã comertul cu ouã.

În judetul Vaslui, controalele DSVSA au fost demarate preventiv dupã ce ieri, în urma unor controale efectuate de colegii lor, au descoperit o serie de nereguli la câteva depozite de alimente din Bucuresti si Dâmbovita. Se pare cã o firmã importa ouã de categoria 3 din Polonia dupã care le remarca în fals cu stampile, astfel ouãle poloneze ”stresate” marcate cu categoria 3 deveneau ouã de categoria 1 sau chiar ouã ecologice, urmând ca apoi sã ia drumul retelelor de hipermarketuri. De la 1 ianuarie 2012, comercializarea ouãlor de consum în România se realizeazã cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 73/2005 care reprezintã transpunerea în legislatia nationalã a Directivei Consiliului European nr.4/2004. Asta presupune cã nu se mai dau spre consum public ouãle provenite de la gãinile crescute în custi neîmbunãtãtite, acestea urmând a fi dirijate direct spre industrializare sau distrugere. “Pentru verificarea respectãrii cerintelor comunitare, reprezentantii DSVSA Vaslui au controlat un numãr de 14 unitãti si s-a constatat cã la nivelul judetului se comercializeazã ouã marcate cu cifra 2 și 3, iar pe documentele însotitoare și din verificãrile la fermele de provenientã s-a constatat cã ouãle provin de la gãini crescute la sol sau în cuști (baterii) îmbunãtãtite, deci conforme cu legislatia în vigoare”, a declarat Mihai Ponea, directorul adjunct al DSVSA Vaslui. Conducerea institutiei care rãspunde de siguranta alimentarã anuntã cã în judetul Vaslui nu existã ferme cu conditii de crestere neîmbunãtãtite, chiar dacã functioneazã 7 ferme de gãini ouãtoare. Dintre acestea, 3 utilizeazã sistemul de crestere în baterii îmbunãtãtite si 4 folosesc sistemul de crestere la sol si sistemul ecologic.

Nu vã panicati dacã oul este marcat cu cifra 3!

Conform directivelor europene ouãle trebuie marcate cu un numãr distinctiv în functie de tipul de exploatatie. Oul marcat cu cifra 0 este oul ecologic, cel marcat cu 1 provine de la gãini crescute în aer liber, dar hrana lor nu a fost în totalitate ecologicã, marcajul cu cifra 2 indicã faptul cã oul provine de la o gãinã crescutã în halã, iar cel cu cifra 3 ne spune cã oul provine de la o gãinã crescutã în baterii. Reprezentantii DSVSA atrag atentia cã nu este interzisã comercializarea ouãlor marcate cu cifra 3. “Ouãle marcate cu codul 3, care se comercializeazã în prezent în judetul Vaslui, provin de la gãini crescute în custi îmbunãtãtite. Atât la nivelul judetului nostru cât si la nivel national, situatia este sub control, deoarece industria avicolã româneascã a înteles, încã din anii trecuti, cã trebuie sã investeascã pentru a face fatã normelor europene. Sectorul avicol din România a investit, din 2007 si pânã în present, între 150 si 200 de milioane de euro pentru schimbarea custilor pentru gãinile ouãtoare, în conformitate cu normele europene. Cât timp ouãle marcate cu codul 3 provin de la gãini crescute în custi îmbunãtãtite, acestea se pot comercializa. Numãrãtoarea este doar un criteriu de comercializare, care indicã sistemul de exploatare a gãinilor care au produs ouãle respective si nicidecum un instrument de mãsurare a stresului. Dacã se respectã prevederile si normativele în vigoare, oul care ajunge pe rafturile magazinelor este unul certificat si adecvat consumului”, a adãugat Mihai Ponea. Controalele DSVSA Vaslui vor continua astfel încât toti agentii economici sã stie cã trebuie sã respecte legislatia în vigoare, iar consumatorii sã fie linistiti asupra calitãtii ouãlor pe care le cumpãrã din reteaua de comercializare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.