spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

DSVSA Vaslui cere respectarea drepturilor câinilor adoptati

- Advertisement -

POLITIA ANIMALELOR ÎN ACTIUNE DSVSA Vaslui atrage atentia celor care adoptî câini din cadrul padocurilor de câini comunitari din judetul Vaslui cî trebuie sî ãndeplineascî si sî respecte conditiile legale prevâzute de Ordonanta de urgentî 155/ 2001 cu completârile si modificârile ulterioare. În urma unui control, fâcut la padocul Asociatiei “Help Azorel” de la Bâdeana, care a solicitat autorizatie sanitar-veterinarî de functionare, inspectorii prezenti pe 29 aprilie la padoc au ãntâmpinat probleme de naturî sî avertizeze pe toti cei care adoptî câini comunitari, care trebuie sî respecte drepturile animalelor. Din comunicatul trimis de DSVSA, se pare cî aceste drepturi nu sunt respectate ãn totalitate la acest padoc. Datoritî faptului cî reprezentantii “Help Azorel” au fotografiat si au pus pe un site de socializare inspectorii care au fâcut control, fârî ca acestia sî-si dea acceptul, s-a lâsat cu plângeri ãn instantî din partea inspectorilor de la Politia Animalelor din cadrul DSVSA Vaslui.

Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui a trimis pentru informarea populatiei din judetul Vaslui un comunicat prin care aratî cî Politia Animalelor din judet functioneazî. Ca urmare, ãn urma unui control care a avut loc la Padocul din Bâdeana al Asociatiei “Help Azorel”, pentru o inspectie de rutinî, ãn vederea autorizârii solicitatî de reprezentantii asociatiei, care a adoptat sute de câini comunitari, inspectorii de la Politia Animalelor au gâsit, conform comunicatului, foarte multe nereguli.

“Reprezentantul legal a refuzat sî prezinte evidenta adâpostului ãn ceea ce priveste dimensiunile boxelor, numârul de câini amplasati ãn fiecare boxî si efectivul total existent ãn adâpost la ora controlului. În adâpost se aflau cazati ãn custi aproximativ 174 câini peste un an, câini sub un an si câtei. De asemenea, un numâr de aproximativ 6 câini circulau liberi ãn afara custilor, nu existî dotâri minime pentru functionarea unui adâpost pentru câini, nu se face dovada respectârii normelor de hranî pentru câini conform normelor legale, iar programul de hrânire si curâtenie este o datî pe zi dupî ora 15.00 cu un numâr de una- douî persoane, custile din adâpost nu sunt individualizate si nici nu existî o evidentî a câinilor cazati ãn cuscî. Reprezentantul legal nu a prezentat documente care sî ateste cî existî o regulî de cazare a câinilor ãn custi ãn ordinea adoptârii lor si nici nu are un sistem de identificare a exemplarelor, astfel cî la verificarea microcipului unui câine (978101080855019) nu a putut sî ofere informatii despre data intrârii ãn adâpost si alte informatii minime necesare despre câine.

În urma verificârii declaratiilor-angajament prezentate s-a constatat cî Asociatia “Salvati-l pe Azorel” a adoptat un numâr de 228 capete. S-a constatat diferentî ãntre numârul câinilor adoptati si numârul câinilor cazati ãn adâpost, diferentî ce nu a fost justificatî de reprezentantul legal prin evidente. A declarat doar cî diferenta de câini se aflî ãn alte locatii, ale câror adrese nu ne-au fost puse la dispozitie. Reprezentantul legal a refuzat invitatia de a scrie procesul verbal de constatare la sediul DSVSA Vaslui, având ãn vedere faptul cî la fata locului nu existau conditii pentru ãntocmire (invocând cî este foarte ocupatî si nu are timp ãn acel moment), drept pentru care a fost invitatî ãn urmâtoarele zile la sediul DSVSA pentru a lua la cunostintî de continutul procesului verbal si de a-l semna. Ca urmare, specialistii DSVSA Vaslui au solicitat clarificarea situatiei juridice a functionârii adâposturilor de câini, altele decât adâposturile publice, ãn sensul implementârii OUG 155/ 2001 cu modificârile si completârile ulterioare.

În conformitate cu prevederile legislatiei sanitar-veterinare s-a solicitat ãntocmirea unui plan de inspectie ãn functie de numârul de loturi de câini adoptati si verificarea respectârii conditiilor din declaratia-angajament prin identificarea câinilor ãn locatiile ãn care acestia au fost adoptati. Având ãn vedere refuzul prezentârii unei evidente a acestora, existî posibilitatea ca un numâr de câini sî nu mai existe ãn adâpost, ãn conditiile specificate ãn angajament, sau sî fie abandonati si reprezentantul legal ãncearcî sî ãntimideze echipele de inspectie. Cu privire la legalitatea publicârii pe un site de socializare a documentelor oficiale (proces verbal de constatare), a denumirii institutiei noastre si a imaginilor cu echipa de inspectori, ãsi rezervî dreptul de a contesta ãn instantî acest aspect, având ãn vedere faptul cî au atras ãn mod expres atentia reprezentantei adâpostului cî nu sunt de acord cu realizarea si publicarea acestor imagini”, se mentioneazî ãn comunicatul semnat de Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.