spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

DSP: “Principalii vinovati de moartea fetitei cu rabie sint medicii care au gestionat cazul”

- Advertisement -

Comisia de ancheta administrativa din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau si-a prezentat vineri, 2 martie, concluziile in cazul fetitei de cinci ani din Racaciuni, care pe 27 februarie a murit de rabie dupa ce, in decembrie 2011, fusese muscata de un ciine. “Urmare a investigatiilor efectuate, putem spune ca principalii vinovati de moarte fetitei sint cei trei medici care s-au implicat in acest caz, in data de 17 decembrie 2011, atunci cind fetita s-a prezentat in Unitatea de Primiri Urgente (UPU) cu mama sa, dupa ce a fost muscata de un ciine”, a spus dr. Marin Bustuc, director adjunct DSP Bacau, in conferinta de presa.

Potrivit acestuia, in urma analizei fisei de consultatie a copilei din Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean (SJU) Bacau si a notelor explicative legate de ceea ce s-a intimplat pe 17 decembrie 2011, s-a constatat ca “exista niste neconcordante in ceea ce priveste investigarea medicala si recomandarea de tratament pentru pacienta”.

Concluziile DSP arata ca fetita a ajuns pe 17 decembrie 2011, la ora 9.07, in UPU, SJU Bacau, cu mama unde, potrivit fisei – a precizat reprezentantul DSP Bacau – a fost consultata de dr. Carolina Moisei, care stabileste diagnosticul “plaga muscata ciine”, solicitindu-se consult de specialitate, fiind chemat dr. Petru Papuc specialist Chirurgie Infantila, Spitalul de Pediatrie Bacau.

“Acesta toaleteaza rana, aplica pansamente, face vaccin antitetanos. In fisa nu se specifica indrumarea catre sectia de Boli Infectioase, ci catre un consult de specialitate la oftalmolog. Desi ar fi trebuit sa se deplaseze in UPU, fiind de garda la domiciliu, medicul oftalmolog Costica Mocanu a consultat pacienta la cabinetul privat. In registrul acestuia exista specificarea faptului ca dupa consult se recomanda reintoarcerea pacientei la UPU si vaccinarea antirabica, lucru care nu s-a intimplat, insa”, a declarat dr. Bustuc. De altfel, inchiderea fisei de consultatie de catre medicul din UPU nu s-a efectuat.

“Medicul din UPU trebuia sa inchida fisa de prezentare in care trebuia sa se specifice daca pacienta a fost internata si trebuia – prin ordin de ministru – sa specifice investigatii fara aprobarea medicilor specialisti. Medicul chirurg – curant – nu a facut o prioritozare a interventiilor asupra leziunilor, copilul trebuind sa fie trimis imediat la Boli Infectioase sau sa fie chemat medicul de la infectioase. Medicul oftalmolog trebuia sa se deplaseze la SJU la chemare, pentru ca era de serviciu si sa puna diagnosticul”, a declarat directorul adjunct al DSP Bacau.

Odata finalizata ancheta, dosarul a fost inaintat de catre DSP Bacau, conducerii Spitalului Judetean Bacau, rspectiv Colegiului Medicilor Bacau, cu solicitarea comunicarii, dupa analiza situatiei, a masurilor care se impun pentru cei trei medici.

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau: “a fost o eroare de comunicare, este exclusa desfacerea contractelor de munca pentru cei trei medici!”

Odata dosarul de ancheta al DSP Bacau ajuns in atentia conducerii Spitalului Judetean de Urgenta, aceasta a iesit si cu primele declaratii legate de cazul “rabie”. Contrar verdictelor clare date de reprezentantii DSP, cel putin la nivel declarativ, directorul medical al SJU Bacau, dr. Valeria Ciobanu, a precizat ca prin materialul inaintat, DSP nu incrimineaza pe nici unul din cei trei medici, relatindu-se doar firul evenimentelor si solicitindu-se luarea masurilor care se impun, in urma analizei situatiei de catre comisia de disciplina.

“Este totusi clar, din ancheta, ca a fost vorba despre o eroare de comunicare intre cei trei medici care s-au ocupat de fetita, desi s-a recomandat efectuarea vaccinului antirabic. Tinem sa precizam insa, ca acest caz s-a prezentat la UPU, in zi de week-end, atunci cind adresabilitatea poate ajunge la circa 260 de pacienti pe medicul de garda, ori, in aceste conditii, trebuie sa o spunem desi nu sintem de acord, ca pot aparea greseli”, a declarat dr. Ciobanu, director medical SJU Bacau.

Potrivit acesteia, luni, 5 martie, comisia de disciplina stabileste sanctiunile administrative pentru cele trei cadre medicale, urmind ca dosarul sa fie inaintat spre analiza si consiliului etic din cadrul SJU Bacau si Colegiului Medicilor, singurul organism care poate stabili cine se face vinovat de moartea fetitei de cinci ani. “Comisia de disciplina a SJU stabileste sanctiunile pentru cei trei medici, conform Codului Muncii, dar in nici un caz nu se va desface vreun contract de munca”, a precizat directorul medical al SJU Bacau.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.