Putin mai este pânã la 1 februarie, când va deveni obligatoriu în instantã, „certificatul de informare” obtinut de la un mediator autorizat, în absenta cãruia, judecãtorii vor respinge ca inadmisibilã orice actiune. Putin familiarizati cu ideea de mediere a conflictelor, vasluienii vor trebui sã accepte cã medierea poate fi o solutie utilã sI mai ieftin decât un proces. În judetul Vaslui sunt mai mult de 20 de persoane autorizate, iar, conform datelor oficiale, husenii au de unde alege, în orasul lor activând sapte mediatori autorizati.
Oricine va dori sã se adreseze instantei de judecatã va fi nevoit, de acum încolo, sã treacã si pe la un mediator autorizat, unde sã caute rezolvarea problemei sale pe cale amiabilã! Mediatorul – un personaj nou, cu care vasluieni încã nu sunt familiarizati, este autorizat si competent sã stabileascã un dialog între pãrtile aflate în conflict, sã îi aducã la masa negocierilor si, în final, sã îi consilieze pentru a ajunge la o întelegere, fãrã a mai fi nevoie de un process. Fireste, va fi nevoie de plata unui onorariu, însã mediatorii sustin cã pretul va fi mult mai mic decât bugetul cheltuit prin sãlile de judecatã.
Fãrã „certificatul de informare”, instanta va respinge actiunea!
De asemenea, trebuie spus cã, asa cum prevede Legea 115/2012, semnarea unui acord între pãrtI nu este obligatorie. Mediatorul va avea o primã sedintã de informare, apoi dacã pãrtile subscriu medierii, se va ajunge la o întelegere, evitându-se procesul. Dacã cel putin una din pãrti va refuza stabilirea unui acord, atunci va primi acel „certificat de informare” pe care îl va duce instantei. În lipsa lui, judecãtorul va respinge actiunea ca inadmisibilã. La nivelul judetului Vaslui sunt peste 20 de persoane care s-au calificat în profesia de mediator, obtinând o autorizatie în acest sens, iar la Husi activeazã sapte mediatori autorizati.