Pentru ca „drogurile legale”, devenite intre timp ilegale, sint tot mai greu de procurat ca urmare a modificarii legislatiei, numerosii tineri ieseni dornici de „senzatii tari” s-au reorientat. Au descoperit un produs care se gaseste in farmacii, la liber: siropul Rofedex, care trateaza tusea. Asociatiile de profil sint deja ingrijorate de amploarea pe care a luat-o la Iasi consumul acestui sirop. Luat in cantitati mai mari decit doza, acesta poate da reactii de „stare de ebrietate, halucinatii, pierderi de memorie pe termen scurt”, spun medicii. Ei avertizeaza ca cei care consuma abuziv acest medicament pot chiar intra in coma. Amatorii de droguri par insa insensibili la avertizari, mai ales ca produsul e foarte ieftin: 5 lei sticluta. In locurile in care se aduna cosumatorii pot fi gasite adesea sacose pline cu astfel de sticlute.
Siropul de tuse Rofedex este noua alternativa a tinerilor la etnobotanice. Pentru ca magazinele s-au inchis, iar procurarea plantelor halucinogene a devenit dificila, tinerii au inceput sa caute variante pentru a deveni euforici.
Ultima gaselnita o reprezinta siropul de tuse Rofedex, sirop ce face parte din categoria opiaceelor si care, in cantitati mai mari decit dozele prescrise, poate avea efecte adverse, pina la halucinatii si agresivitate sau chiar coma.
Produsul a intrat in vizorul Centrului Antidrog Iasi. Oficialii de aici povestesc cel mai recent caz: un grup de 15 tineri cu virstele intre 15 si 19 ani a mers saptamina trecuta la Palatul Copiilor, iar aici, dupa ce tinerii au consumat alcool si sirop de tuse, au inceput sa traga de burlanele Palatului si sa faca scandal.
Fiind dati afara de catre portar si de un vecin, in urma tinerilor a ramas o sacosa plina cu sticlute goale de sirop de tuse Rofedex. Medicii atrag atentia parintilor ca, desi produsul se elibereaza fara prescriptie medicala, trebuie sa isi supravegheze copiii sa nu consume siropul in cantitati excesive.
Sticlutele de Rofedex se cumpara cu punga
Produsul farmaceutic in cauza costa doar 5 lei, sau chiar mai putin, si se elibereaza, in cele mai multe dintre farmacii, fara prescriptie medicala. Rofedexul a intrat deja in atentia Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CREPECA) Iasi, dupa ce informatii privind consumul acestuia au ajuns la oficialii de aici.
Recent, multi tineri au incercat sa smulga burlanele Palatului Copiilor in urma consumului de sirop de tuse asociat cu alcool. „Noi avem aici linga Palat un amfiteatru improvizat, un grup statuar. Am incercat sa obtinem aprobare de la Primarie sa imprejmuim si acolo. Pentru ca in acest moment nu este gard acolo si vin tot felul de tineri si consuma tigari si alcool. Mai nou, in zilele de 25 si 26 aprilie, vreo 15 indivizi au sarit de acolo in curtea Palatului si, dotati cu unelte din acestea, sirop si alcool, dupa ce le-au baut, au inceput sa traga de burlanele Palatului. I-a vazut un vecin de aici, in cele din urma vecinul si portarul au reusit sa ii dea afara, pentru ca nici nu voiau sa plece”, a declarat Constantin Serban, directorul Palatului Copiilor.
Acesta a anuntat Centrul Antidrog cu privire la flacoanele de sirop ramase in curtea institutiei in urma tinerilor. „Directorul a gasit o sacosa de flacoane de Rofedex goale. M-am dus si eu acolo si am ridicat o astfel de sticla, pentru a vedea ce contine mai exact. Am fost la farmacie, am vazut ca se da fara reteta, pretul e mic, 5 lei, se cumpara chiar si cutii intregi. Dorim sa tragem un semnal de alarma si sa le spunem parintilor ca acest sirop poate avea efecte adverse in urma consumului excesiv”, a precizat comisarul Romica Ichim, seful Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi.
„Este ieftin si usor de obtinut”
Medicii din cadrul Spitalului de Copii sustin ca nu s-au confruntat deocamdata cu intoxicatii voluntare cu Rofedex. Totusi, doctorii spun ca au avut cazuri in ultima vreme in care adolescentii consumau un altfel de sirop, Tusin, in combinatie cu alcool pentru a obtine stari halucinogene. „Ca si Tusinul si Humexul, acest sirop Rofedex este un derivat opioic. Aceste derivate pot da reactii adverse si fenomene neuropsihice, de genul somnolenta, euforie. Rofedexul este un medicament pentru tuse seaca, iar copiii, in general, au o astfel de tuse. Probabil ca este utilizat in farmaciile cu circuit deschis, dar in supradozaj poate da reactii psihotice. Eu nu l-am prescris”, a explicat dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvint al Spitalului de Copii.
Astfel, medicii sfatuiesc parintii sa fie atenti in special cu adolescentii pentru a evita consumul de sirop de tuse in alte scopuri decit cele medicale. Rofedexul contine bromhidrat de dextrometorfan (DXM), substanta ce se regaseste in peste 140 de produse pentru tratarea trusei, la nivel mondial.
Utilizat in doze recomandate, este un produs eficient, spun reprezentantii CREPCA. „Trebuie semnalat insa ca este un medicament folosit frecvent de tineri in scop abuziv, pentru ca este ieftin si usor de obtinut. Folosit in cantitati mari, de 250-1500 mg/doza, produce efecte negative precum: usoara stare de ebrietate, halucinatii, pierderi de memorie pe termen scurt, experiente de decorporalizare, episoade de agresivitate. In caz de supradozaj grav pot sa apara probleme respiratorii, convulsii si chiar coma”, au explicat reprezentantii CREPECA.
Asociat cu alcool, efectul sedativ al substantei este potentat, iar daca este asociat cu sedative sau neuroleptice, Rofedexul poate creste riscul afectarii sistemului nervos central.
Nu in ultimul rind, siropul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, existind riscul de aparitie a reactiilor adverse ale sistemului nervos central.