spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Drama micutei Sofia: s-a nãscut cu malformatii la picioruse si la mâna dreaptã. Pãrintii luptã sã-i ofere o viatã normalã

- Advertisement -

APEL… Un nou caz umanitar din Vaslui intrã în atentia opiniei publice. De data aceasta este vorba despre o fetitã de doar trei luni jumãtate, care a fost diagnosticatã la nastere cu boala amnioticã, adicã cu niste malformatii la picioruse si la mâna dreaptã. “Dacã nu vreti sã o luati acasã, puteti sã o lãsati în spital”, au spus cadrele medicale dupã nasterea micutei Sofia. Pãrintii fetitei, doi tineri din Draxeni, comuna Rebricea, nu au conceput asa ceva, au luat-o acasã si imediat au început sã se documenteze despre boala Sofiei. Asa au aflat cã existã o clinicã în Austria, unde s-ar putea opera. “Am trimis toate documentele medicale, însotite de fotografii cu fetita. Asteptãm un rãspuns, iar apoi, dacã suntem acceptati, ni se va face o programare pentru un consult. Cu sigurantã costurile ne vor depãsi veniturile, dar sper ca oamenii sã empatizeze cu cazul nostru si sã ne fie alãturi”, a spus Alexandru, tatãl fetitei.

Micuta Sofia s-a nãscut pe 4 decembrie 2018. Potrivit pãrintilor, pe toatã perioada sarcinii nimic nu a anuntat cã aceasta se va naste cu malformatii. “Am fãcut toate ecografiile în privat, cu aparaturã modernã, nimeni nu ne-a zis cã existau bride amniotice. Dacã se stia, se putea actiona printr-o operatie cu laserul. Sunt cazuri concrete, copii care s-au nãscut perfect sãnãtosi datoritã acestei interventii cu laserul. Însã trebuie sã intervinã în timpul sarcinii, atunci se pot rupe bridele amniotice. Din pãcate, în cazul nostru, nu s-a stiut. La spital ni s-a spus cã dacã dorim, putem sã o abandonãm. <Dacã nu doriti sã o luati acasã, puteti sã o lãsati în spital>. Am rãmas socati. Este primul nostru copil, cum sã îl abandonãm?!”, a povestit tatãl fetitei.

“Ne rugãm neîncetat la Dumnezeu sã o facã bine”

“Malformatiile sunt grave. Talpa stângã nu si-o poate misca deloc. Ne dorim sã poatã avea o viatã normalã.O iubim enorm de mult, este dragsotea noastrã. Ne rugãm neîncetat la Dumnezeu sã o facã bine”, spune Izabela, mama fetitei. “Solutii existã, pentru cã suntem în secolul XXI, sunt convins cã se poate face ceva. Am vorbit la o clinicã din Austria, am trimis documente, fotografii, urmeazã sã ajungã la domnii doctori si în functie de rãspunsul dumnealor, vedem care este urmãtorul pas. Însã, din câte am înteles, acolo au mai fost tratati copii cu aceleasi probleme pe care le are si fetita noastrã. În tarã nu cred cã avem vreo sansã, pentru cã am fost la Iasi, la Spitalul de Copii “Sf. Maria”, am tras sperante cã o sã se facã bine, dar în afarã de o simplã evaluare de câteva minute, în care ni se spune cã totul merge spre bine, nimic altceva. Nouã ne trebuie chirurgie plasticã”, a mai povestit tatãl fetitei. Cei care vor sã sustinã financiar cazul, o pot face în conturile: euro – RO31RNCB0259142555420001, lei – RO74RNCB0259142555420003.

Ce este brida amnioticã si de ce apare?

Potrivit specialistilor, brida amnioticã este o anomalie congenitalã rarã care apare atunci când amnionul, membrana internã a sacului amniotic în care se dezvoltã fatul, se rupe. Apar benzi fibroase care se pot înfãsura strâns în jurul copilului, cu afectarea circulatiei din zona respectivã. Mâinile si picioarele sunt portiunile cele mai lezate, însã brida amnioticã poate deteriora fata, bratele, membrele inferioare sau degetele de la picioare. Efectele pot varia, de la aparitia unor santuri la nivelul pielii, pânã la deformarea severã sau chiar amputarea membrului respectiv. Cauza formãrii bridelor amniotice nu este pe deplin cunoscutã si se considerã cã acestea apar din întâmplare. Nu existã o cauzã geneticã, astfel încât probabilitatea sã aparã la o sarcinã urmãtoare este foarte micã. Cea mai acceptatã teorie este aceea cã devreme în sarcina, între ziua 28 dupã conceptie si pânã în sãptãmâna 18 de sarcinã, membrana internã a sacului amniotic (amnionul) se rupe, fãrã afectarea membranei externe (corionului).  Fãtul continuã sã pluteascã în lichidul amniotic, însã este expus la acele benzi fibroase rezultate din ruperea amnionului. Deoarece bridele amniotice sunt subtiri, pot fi identificate cu greutate la ecografia prenatalã si multe cazuri sunt diagnosticate la nastere. De aceea, incidenta estimatã variazã larg, între 1:1.200 si 1:15.000 de nou-nãscuti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.