IUBIREA LA ROMÂNI… Dragobete este o sărbătoare tradițională românească, sărbătorită anual pe 24 februarie. Dragobetele este un personaj din mitologia românească, asemenea mamei sale, Baba Dochia (conform unei legende populare ar fi fost fiica regelui dac Decebal). Este cunoscut ca fiind un tânăr zeu care este, de altfel, patronul iubirii și al veseliei. Valentine’s Day a intrat în viața românilor, chiar dacă exista deja o sărbătoare autohtonă dedicată iubirii, pe 24 februarie: Dragobetele. Se pare că Ziua Îndrăgostiților a fost mai atrăgătoare, pentru că orașele se umplu de simboluri ale iubirii pe 14 februarie, iar în Ziua de Dragobete nu își amintesc mulți că este ceva de sărbătorit. Pentru că indiferent de zi, 14 sau 24 februarie, este sărbătorită dragostea, de ambele sărbători, atât cea americană cât și cea românească, producătorii de dulciuri și cei care aduc flori de o frumusețe extraordinară la final de iarnă, sunt pregătiți pentru ca cei ce se iubesc să sărbătorească Ziua Iubirii, care îi face fericiți chiar de două ori în luna februarie!
Legenda spune că într-o noapte, duhul muntelui s-ar fi îndrăgostit de Dochia, o tânără frumoasă, care se ocupa cu păstoritul oilor la munte. A coborât la ea și a sărutat-o, iar la nouă luni de la acel moment, Dochia a născut un băiat căruia i-a dat numele de „Dragobete”. Femeia a chemat apoi patru ursitoare, mai exact cele patru anotimpuri, care l-au înzestrat pe nou-născut cu dragoste și cu darul de a-i înveseli pe oameni cu fluierașul său. Odată ce-au trecut anii, un bătrân înțelept l-a chemat pe Dragobete în munte, pentru a-l învăța diverse lucruri: plantele cu puteri vindecătoare, graiul păsărilor și limbajul pădurii. Zis și făcut, căci ani la rând Dragobete a încântat oamenii cu fluierul lui și a apărut în visele bărbaților și i-a învățat tainele iubirii. După moartea sa, legenda vorbește despre faptul că a fost transformat într-o plantă de primăvară, numită năvalnic.
Cum sărbătorim Dragobetele la Bârlad? Cu flori, dulciuri și o mare de iubire!
Adolescenții, care încep să simtă primii fiorii ai dragostei, sunt nerebdători să sărbătorească… Valentines’ Day! Beatrice Andreea, o elevă de 15 ani la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, ne-a declarat că ea și prietenii săi sărbătoresc dragostea de Valentine’s Day. „Consider ca majoritatea tinerilor preferă Valentine’s Day și nu Dragobetele, deoarece este mai popularizat în zilele noastre prin intermediul filmelor din străinătate. În plus, Valentine’s Day este înainte de Dragobete și multi sunt nerabdători să își declare dragostea” a spus Beatrice Andreea . Să fim sinceri, în perioada comunistă, deși exista și pe atunci Dragobetele de pe 24 februarie, acesta n-a fost niciodată sărbătorită! Iar odată cu Revoluția din 1989, au „năvălit” multe sărbători peste români, majoritatea preluate din Occident, cum este Valentine’s Day. Tinerii au preluat imediat sărbătoarea dragostei, a libertății de a iubi, ceea ce înainte nu exista la noi! Abia atunci s-au trezit și românii mai „răsăriți” să exploateze Dragobetele, inexistent până în Decembrie 1989 ca și sărbătoare a dragostei!
Pregătiri pentru Dragobete: minitorturi cu surprize la cofetăria Anastasia și flori minunate la Florăriile Trandafirul!
Bârlădenii care iubesc românește și au de gând să pregătească surprize oamenilor dragi din viața lor, cu siguranță vor opta pentru un buchet spectaculos de flori, alături de un savuros minitort cu surprize. Florile le pot cumpăra de la cunoscutele florării din Bârlad „Trandafirul”, care a pregătit câteva buchete de o frumusețe deosebită, iar la Cofetăria „Anastasia” din Kaufland, vă așteaptă chiar o mare surpriză! Puteți sărbători Dragobetele cumpărând MiniTorturi inimă roșie, căutați sub tăviță și dacă găsiți un număr de la 1 la 33, câștigați unul din premiile oferite de Anastasia: Tort inima roșie cu Maccarons, Cutii cu Maccarons, Cutii cu praline belgiene și Punguțe cu praline „Red – Lips”.