spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Două incendii consecutive la Bârlad și Pogonești: două familii au rămas fără case! (FOTO)

- Advertisement -

ATENȚIE!… A fost ziua incendiilor la Bârlad și Pogonești, cauzate de neglijența proprietarilor. În ciuda deselor avertismente date de pompieri și mult mediatizate în toată presa locală și națională, unii cetățeni nu au grijă de puțian lor avere și de acoperișul de deasupra capului. Pe 11 aprilie, în municipiul Bârlad și comuna Pogonești, au avut loc două incendii consecutive: unul a izbucnit la orele 11.00 și altul la orele 13.00, când nici nu terminaseră pomierii să stingă bine primul incendiu de la Bârlad. Ambele case au ars din vina exclusivă a proprietarilor, care nu s-au asigurat ca jarul căzut din sobă să nu producă o nenorocire (primul foc anunțat la pompieri) și nu au arucat țigara afară, ci a fost lăsată aprinsă în casă (al doilea incendiu).

Pe 11 aprilie, la ora 11.00, militarii din cadrul Secției de pompieri Bârlad au fost anunțați despre izbucnirea unui incendiu la o gospodărie din Bârlad. Pompierii au intervenit prompt cu trei mașini de stingere și echipaje specializate, localizand rapid incendiul in limitele găsite. Cu toate acestea,au ars mobilierul și tâmplăria pvc dintr-o camera, fiind deteriorate alte două camere. Cauza probabila este jarul căzut din sobe, pe materialele combustibile din încăpere. Proprietarul, un vârstnic de cca 60 de ani a aprins focul în sobă și a plecat după cumpărături. În lipsa sa, a luat foc covorul, flăcările și fumul gros alarmant vecinii care au anunțat la 112. Din fericire, intervenția rapida a pompierilor a salvat restul casei și acoperișul.

„Pompierii reamintesc cetățenilor necesitatea următoarelor măsuri în folosirea sobelor cu acumulare de căldură, pentru prevenirea incendiilor care pot lăsa familii pe drumuri sau îndoliate în pragul sărbătorilor pascale: Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate și curățate pentru a fi în perfectă stare de funcționare; Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și se va evita supraîncărcarea acesteia; Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului; Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile; Sobele se vor utiliza numai cu ușița de alimentare închisă; În fața ușițelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m; Nu se vor așeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; Copiii nu vor fi lăsați niciodată nesupravegheați, cu focul aprins în sobe.”, a transmis Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Foc și la Pogonești: țigară uitată aprinsă în casă!

O altă situație de urgență la care au intervenit pe 11 aprilie pompierii din cadrul Detașamentului Bârlad, a avut loc în satul Polocin, comuna Pogonesti. Proprietarul, un tânăr de 37 de ani a lasat o țigară nestinsă în casă și a plecat. Până la întoarcerea sa, aceasta a căzut pe materialele combustibile din apropiere, aprinzând toată gospodăria. La sosirea pompierilor, focul se manifesta generalizat la întreg acoperișul, care a fost distrus împreună cu bunurile și mobilierul din cele două camere.

„În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale și uneori, chiar cu pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Inalt” al județului Vaslui reamintește cetățenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat: Atunci când stingeți țigara, asigurați-vă că ați stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de țigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuință; Stingeți țigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneți puțină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de țigări; Nu goliți scrumierele în coșurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde și provoca un incendiu; Nu fumați în pat, mai ales când sunteți obosiți, când luați somnifere sau când ați consumat alcool. Există riscul să adormiți cu țigara aprinsă și să provocați un incendiu. Utilizați întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne ușor și care să fie confecționate din materiale incombustibile”, a mai specificat Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.