spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dosarul de corupție al polițiștilor conduși de Munteanu mai face un pas… spre prescripție

- Advertisement -

AMÂNĂRI… Pronunțarea în dosarul polițiștilor din lotul Munteanu pare să fie departe. În așteptarea termenlor de prescripție a faptelor, inculpații au tot căutat tertipuri pentru a lungi judecata. Astfel, la ședința din luna ianuarie, unul dintre inculpați a cerut sesizarea Curții Constituționale. Motivul? Sintagma “dispoziție legală” care, în opinia acestuia, ar fi nevoie de o părere avizată. Magistrații Curții de Apel ai decis să amâne pronunțarea abia pentru sfârșitul lunii martie dând, astfel, posibilitatea ca un număr tot mai mare de inculpați să atingă termenele de prescripție a faptelor. Până în prezent, mai mult de jumătate dintre cei 21 de inculpați, polițiști și afaceriști vasluieni, pot răsufla ușurați după ce au scăpat de acuzații. Potrivit unor surse judiciare, singurul care ar putea să ajungă să fie tras la răspundere ar fi chiar Iulian Munteanu, cel considerat «capul răutăților», dar nici în cazul acestuia lucrurile nu sunt sigure. Și asta în condițiile în care, în primă instanță, comisarul Iulian Munteanu, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, Ioan Vârlan a primit 7 ani de închisoare și șeful IPJ de atunci, Mihai Carp, 3 ani de închisoare cu executare, iar Irinel Cernat, 4 ani de închisoare. De asemenea, tot la închisoare cu executare a fost condamnat și Marian Loghin, acuzat de trei fapte de corupție. În cazul celorlalți inculpați, instanța a decis condamnarea la 2 sau 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepseiși au fost obligați să execute 90 de zile muncă în folsul comunității. În schimb, toți vor trebui să achite sume cuprinse între 5.600 de lei și 1.600 de lei, cheltuieli judiciare către stat. Mai mult, ținând cont de intervenția termenelor de prescripție de care ar trebui să țină cont judecătorii, până la finalul dosarului, numărul inculpaților se va putea micșora simțitor.

Ajuns, în faza de apel, la Curtea de Apel Iași, dosarul oamenilor de afaceri și polițiști acuzați, în 2015, de către procurorii DNA, de fapte de corupție, are parte de amânări pe bandă rulantă. Astfel, la ultimul termen de judecată, unul dintre inculpați a cerut sesizarea Curții Constituționale care să lămurească ce înseamnă sintagma “dispoziție legală”. Magistrații ieșeni au stabilit termen pentru sfârșitul lunii martie pentru a se pronunța asupra cererii de neconstituționalitate. De asemenea, surse judiciare vorbesc despre faptul că sfârșitul lunii marie poate reprezenta și sfârșitul dosarului și magistrații să se pronunțe asupra apelului formulat de cei 21 de inculpați chiar dacă, spun aceștia, mai puțin de jumătate din ei au mai rămas în boxa acuzaților. Ceilalți inculpați pot scăpa fără să fie trași la răspundere ținând cont de intervenția termenelor de prescripție. Toată povestea a început în 2015 când, instanța de drepturi și libertăti a admis cererea procurorilor de arestare preventivă a unuia dintre șefii Rutierei vasluiene și, pe numele acestuia, a fost emis mandat de arestare pentru 30 de zile. Alături de comisarul Iulian Munteanu, după gratii, a ajuns și Mihai Axente, comisarul șef din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, cercetat în acelasi dosar. După mai bine de 8 ani de procese, magistrații Tribunalului Vaslui au sentința. Iulian Munteanu a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 9 ani de închisoare. Tot închisoare cu executare a primit și Ioan Vârlan, șeful Serviciului Rutier la acea vreme. Acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare. De asemenea, la o pedeapsă cu executare a fost condamnat și Mihai Carp, fostul șef al IPJ Vaslui în acea perioadă. Conform sentinței Tribunalului Vaslui, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare, înterzicerea unor drepturi pe o perioadă de 3 ani și a fost obligat să plătească aproximativ 2.600 de lei, cheltuieli de judecată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Sai luăm familia lui Chelaru Vasile col.retardat la rangă.
    Derbedeule lasă oameniii in pace ,nu pune slugile ,Popa Gigi, Rîpan Sergiu Ștefan si Balaban Emil care au rămas cu căcat în dinți si proteză de la lins în cur, că si tu si ei veți sfârși în chinuri!

    • Asta-i o amenințare…nu ti vine sa crezi cum derbedei de milițieni au ajuns în această instituție…am văzut de exemplu un milițian de la MILITIA Rutieră ca este în continuare în stradă in masina militiei, desi a primit condamnare cu executare 4 ani de inchisoare, este vorba de Irinel Cernat….ce fel de tara este asta? Ce fel de dreptate? Un ticalos face dreptate în stradă? Sa vada daca gaseste alți ticăloși mai mari ca el.Ai călcat pe bec, pa, pa…altul la rând.Sa meargă sa se angajeze la supermarket daca nu a știut să fie corect.Ei stiu sa amendeze pe altii dar cand sunt si ei contravenienți sau infractori nu sunt pedepsiti.Muguie MILITIA română.sunteti niste prosti.

      • Acuzi un om care nu a gresit nimic pe nume Cernat.Actele au fost intocmite corect iar procurorii l au acuzat fara probe ascunzindu i actele.Verificati sedintele de judecata.

        • Ce i-a ascuns, buletinul sau certificatul de nastere? :))))) pai chiar asa amatori crezi ca sunt procurorii? Vad ca voi milițienii…va dati profesioniști….la luat șpagă si la înscenat încălcarea regulilor de circulație.Ar trebui să învețe de la voi.Nu cred vrajeala asta.Fara sa fi avut nicio vina sa primească 4 ani de pușcărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.